Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2007

Gränsen mellan lektionspass och träningspass

Av Ulrika Pernler - 30 oktober 2007 12:51

Hej! När jag satt som skrivare åt domaren vid klubbmästerskapet i söndags så berömde han våra ryttare för sina fina sitsar. Ni satt verkligen fint. Jag såg det också. Bra position i sadeln, bra följsamhet och känsla för att rida hästen i takt. Bra ridning helt enkelt!

Vi har väldigt många duktiga elever på ridskolan, både yngre och äldre. Vi har också hög nivå på våra ridgrupper. Det gör att hästarna får ett bra jobb och blir fint ridna. Välridna hästar ger välridande elever och tvärtom.

Ett "dilemma" finns dock när det gäller ridskola och det är det faktum att hästarna ska orka gå sina lektioner. Ambitiösa elever vill lära sig ännu mer förstås men de har ibland också en önskan att få rida "hårdare" pass.

Våra ridskolehästar går i snitt 2,6 lektioner per dag. En lektion är 45 minuter vilket ger 1 timme och femtiofem minuter per dag.

Var går då gränsen mellan en ridlektion och ett träningspass?

Vi har ett motto när vi håller lektion och det är att hästen efter avslutat arbeta alltid ska vara så pigg att den orkar gå en lektion till. Detta ligger till grund för hur hårt vi låter hästarna jobba under en lektion. Vid en dressyrlektion till exempel ska lektionshästen normalt inte arbetas svettig vilket är ett tecken på ansträngning. Svett kan däremot förekomma på grund av varmt väder eller tjock päls men det är en annan sak.

Vid hoppning har vi räknat ut ett visst antal språng/ elev för att få rätt "slutsumma". Vid hoppning är det också väldigt viktigt att ha rätt hinderhöjder. Att inte låta lektionshästarna hoppa för högt. Därför har vi noga inskrivet i vår lektionsplanering vilka höjder som gäller för respektive gruppnivå. Höga hinder ger mer slitage på hästen. Är det dessutom en inte helt följsam ryttare så blir slitaget ännu större.

Unga hästar går färre pass  och med duktiga elever i sadeln. Den unga hästen har inte lärt sig att spara på krafterna på samma sätt som en äldre.

Det är jätteviktigt att vi håller oss inom dessa ramar för att våra ridskolehästar ska hålla ,må bra och trivas med sitt jobb.

Vi har också valt att ha ett system där vi delar ut hästarna till eleverna vid uppropet. Då kan vi insturktörer dela ut "rätt häst till rätt ryttare".

Det är mycket som väger in vid utdelningen. Sanningen är den alla ryttare kan inte rida på alla hästar. Ryttarens storlek spelar in till viss del men ännu viktigare är ryttarens förmåga att balansera till häst. På det här området har instruktören kompetensen att ta beslut som blir bra.

Hästar är individer och fungerar på helt olika sätt. Därför är det viktigt att pussla ihop det hela så utgången blir positiv både för ryttare och hästar.

Om man ska sammanfatta ridning på en ridskola så är min mening följande: Ha roligt! Få bra motion! Få hjälp att lägga en bra grund i din ridning. Få en bra grund att stå på inför det egna hästköpet.

När ambitionerna växer över ridskolenivån så är det dags att fatta ett beslut. Fortsätt att ha roligt i din grupp och slipa på dina färdigheter men på en ambitionsnivå som är inom ridskolehästens ramar. Känner du att du ändå vill rida "hårdare" är det dags att hyra/låna/köpa häst.

Om vi då går till den egna tävlingshästen så har man ju möjlighet att rida ett betydligt hårdare pass eftersom hästen inte ska göra något mer jobb den dagen. Men även för den egna hästen är det viktigt att lägga in lugna dagar med vilsammare ridning.

En häst  som blir överansträngd får inflammantioner och pålagringar i sina leder och det är besvärligt att komma tilllrätta med.

Så var rädd om din häst och glöm inte att ha roligt!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13 14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards