Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under december 2007

Av Ulrika Pernler - 11 december 2007 13:59

Hej! Ingen snö idag heller. För lite snö är inte bra. För mycket snö kan också vara dåligt... En gång för mer än tio år sedan så kom det ett fruktansvärt snöfall redan i slutet på oktober.

Detta var en lördag och vi hade naturligtvis stalltjänst. Bara att ta sig ut från huset visade sig vara en bragd. Pappa hade snöskyffeln i högsta hugg och skottade så att snön yrde vida omkring.

Han skottade och skottade och så till slut hade han gjort en startsträcka från garaget och en bit ut på gatan. Han gasade upp bilen och trampade sedan pedalen i botten. I nästa sekund formligen flög han över snön och sedan var det bara att fortsätta  gasa.

Han släppte av Gabbi vid stora vägen och hon fick pulsa genom snön upp till stallet. In till stan igen för att hämta mig. Det var fortfarande inte plogat och bilen stånkade sig fram genom snön.

Klockan hade hunnit bli åtta, nästan två timmar efter utsatt tid och hästarna stod undrande och hungriga i stallet när Gabbi till slut kom fram. Det fick bli en sen frukost! Pappa och jag kom strax efter.

På den här tiden började lektionerna redan halv nio men vi tänkte att det nog inte skulle komma några elever denna dag.

Det var dock innan vi visste hur trogna våra elever på UPK är. En kvart senare var nästan hela gruppen samlad och stod klara för ridning. En fråga återstod dock, var fanns instruktören Lisa. I samma stund ringde telefonen i stallet. -Hjälp, jag är insnöad. Det var Lisa som ringde.

Pappa fick sätta sig i bilen igen och köra genom snövallarna. Gabbi fick ha den första lektionen så länge. Framåt tiotiden hade man plogat de flesta vägarna och de som inte varit uppe i ottan visste inte vad vi genomlidit på morgonen. Bilen blev sig nog aldrig lik och så mycket snö som det kom den natten har man nog sällan sett i oktober.

En annan gång skulle Gabbi och jag rida ut i skogen. Det hade snöat mycket på natten men vi var vana vinterryttare. På med tjocka kläder och ut i snön.

Jag red på Sirro som var lite rädd för bilar eftersom han varit med i en olycka där han blev påkörd. Därför red vi i åkerkanten intill vägen. Det var bara det att det hade kommit ett väldigt snöfall kvällen innan.

Min ponny klarade sig väl okej i snön. Men Gabbis ponny, Martini som hade betydligt kortare ben tyckte det hela steg honom över huvudet. Bildligt talat.

Efter halva sträckan bestämde han sig helt enkelt för att det fick vara nog med snöpulsande och la sig ner. Inte något som förvånade oss eftersom den här ponnyn hade många trix för sig. Det var som att han sa: -Nu ligger jag här. Ni får göra vad ni vill men jag stannar här!

Gabbi fick helt enkelt hoppa av hästen. Jag stannade kvar och höll vakt medan hon pulsade tillbaka mot stallet.

Efter en stund återvände hon med stallägarens son i släptåg. Samt en stor snöskyffel. Det blev till att gräva fram hästen.

-Det var bättre, tänkte Martini, och reste sig upp. -Nu går vi hem till stallet.

När han kom in i sin box såg han väldigt förnöjd ut. Han tänkte nog att det här var det dummaste som någon människa kunnat hitta på. Ut i snön och rida när det var en sån bra  dag att bara stå i stallet och mysa.





Av Ulrika Pernler - 10 december 2007 11:42

Hej! Sista veckan på terminen. Det känns som vanligt jättekonstigt. Vart tog alla veckorna vägen? Det har varit en jätterolig termin och alla elever och hästar har kämpat på och skött sig utomordentligt.

De flesta har hunnit återanmäla sig till våren. Några saknas och har fått påminnelser. Skynda att höra av er så vi får ha er kvar till våren!

Sedan sätter det riktigt hårda jobbet igång för oss på kontoret. Att göra plats för några nya nybörjargrupper brukar vara det svåraste. Man får fixa, trixa och möblera om så brukar det fungera. Det är ju över 250 personer på kölistan och vi vill gärna ge några chansen att börja rida hos oss.

Samtidigt är vi så glada för att alla ni andra vill fortsätta!

Vill ni byta tid eller rida en gång till i veckan så kommer vi snart att höra av oss. Alla ni andra  som vill vara kvar på den vanliga tiden är välkomna som vanligt då terminen startar upp den 7 januari.

Vi uppdaterar alla sidor här på hemsidan under december. En del har redan hunnits med. Kolla under nyheter.

Behöver du nå oss får du gärna maila på upk@telia.com . Ringa går också bra. Kom ihåg att lämna meddelande bara så ringer vi tillbaka.

Nästa måndag börjar våra julkurser. Grupplistorna har jag lagt ut här på hemsidan i morse. Ett par kurser blir inte av på grund av få anmälningar. Var du anmäld till någon av dem kan du höra av dig till oss. Det kan gå att vara med på någon av de andra kurserna i stället. I mån av plats förstås.

Nedräkningen till julshowen har börjat. Hoppas att ni alla har bokat in söndagen den 16 december klockan 13.

Nu sys det dräkter i alla stugor. Blanka, glittriga, håriga och knäppa.

Det spelas in musik och övas på olika nummer.

Överskottet av intäkterna går tillbaka till er elever bland annat genom vår ungdomssektion.

Vi har fått in några sponsorpriser till lotterierna men tar gärna emot fler. Har du något att skänka så tas det tacksamt emot.

Ta med det till stallet och lämna till någon av oss instruktörer.

Her via hemligt ombud hört att det kan vara lite kallare väder på väg om några dagar. Hoppas, hoppas, hoppas...


Av Ulrika Pernler - 9 december 2007 20:05

Hej! Söndagen den 30 december blir det dressyrclinic. En clinic är en slags undervisningsform där deltagarna får se hästar i olika utbildningsståndpunkt ridna. Under tiden så är det någon som pratar och förklarar vad ryttare och hästar gör.

Det bästa är att man kan ställa frågor under tiden. Vad som helst som man vill veta eller inte  förstår.

Ridskolans instruktörer kommer att rida på ridskolehästar och privata hästar. Vi kommer att visa det allra enklaste till lite svårare.

Alla som vill är välkomna att komma att titta på. Stor och liten. Elever, föräldrar och annat hästfolk. Man behöver inte vara medlem i klubben. Så ta gärna med någon hästintresserad kamrat.

Den här dagen ställer alla våra instruktörer upp ideellt och du som är åskådare får betala 50 :- i inträde vilket du gör på plats. Pengarna kommer att gå till inköp av flera dressyrsadlar till våra ridskolehästar.

Vi börjar klockan 09.30 och beräknar att hålla på till ungefär 11.30

Lättare fika finns att köpa på plats.

Du kan göra din intresseanmälan på lapp i stallet eller via vår mail upk@telia.com .

Om det blir färre än 30 anmälda så ställer vi in. Vi meddelar det här på hemsidan.

Det vore kul om du ville komma!

Av Ulrika Pernler - 7 december 2007 09:17

Hej! dag tänkte jag skriva om tre viktiga ord. Det är de tre engelska orden horsemanship, sportsmanship och friendship. Dessa tre ord är grundpelaren för alla som håller på med hästar på ett eller annat sätt.

Gemensamt för alla tre är att ha gott omdöme!

Först Horsemanship: I samma veva som man bestämmer sig att ta hand om ett djur så tar man också på sig ett stort ansvar. Ett djur som sköts bra, mår bra och presterar också bättre. Man måste lära sig att alltid sätta hästen i första rummet!

Man måste också lära sig att förstå och kunna förutse hästens reaktioner.

Att sköta om hästen på ett sätt som är säkert för både häst och människa är en regel som aldrig får frångås. I stallet finns många regler. Bakom varje regel ligger säkerhetstänkande. Hästar är stora och kan reagera blixtsnabbt. Bara en sån sak som att ha ett bra ordningssinne och vara rätt klädd kan rädda dig från onödiga olyckor.

I stort handlar horsemanship om att ha rätt inställning till hästen och att bry sig om hela hästens skötsel, hantering och välbefinnande.

Sportsmanship: innebär att man ska respektera regler och motståndare.

Det handlar om att sätta hästens välbefinnande i centrum.

Du måste uppträda trevligt mot funktionärer, medtävlare, tränare och föräldrar.

Man måste också kunna behärska sig i både seger och nederlag.

Kom ihåg att alltid gratulera sina medtävlande för sina prestationer!

Sportsmanship innebär att man aldrig får straffa sin häst för att man själv är besviken över sitt resultat och att man tar hand om sin häst efter avslutad ritt!

Så till slut Friendship som går hand i hand med de övriga. Man ska alltid vara en god kamrat! Ser man någon i stallet som ser ensam eller osäker ut så går man dit och pratar, tar hand om och hjälper den personen.

Man stöttar varandra i med och motgång.

Att fnissa åt någon som rider, att viska om eller högt kommentera någon är inte okej.

Horsemanship, sportsmanship och friendship.  Tre viktiga ord som ska genomsyra verksamheten på ridskolan. Dessa tre ord skapar trevlig anda, trygghet och säkerhet!

Vi ses i stallet!

 

Av Ulrika Pernler - 6 december 2007 14:01

Hej! Ingen snö i sikte ännu... Men jag har inte tappat hoppet. I morgon när jag vaknar så ligger den nog på plats!

I det lilla ridhuset på Eke där jag red som liten så hände det på vintrarna att det blev snö-ras från taket när man red. Rätt som det var kunde snön som låg däruppe börja röra sig och liksom hasa neråt med ett väsande och skrapande ljud.

Hästarna blev förstås rädda varje gång, och sprang iväg som hästar gör när de blir överraskade.

Det hände en gång när Gabbi och jag inte hade ridit så länge. Bäst som vi satt där och var oförberedda på vad hästar kan göra (Det är man tills det har hänt!) så blev det ett rejält snöras. Det brakade till i taket och hästarna satte fart från den ena kortsidan till den andra.

Där stannade de och alla elever hade lyckats klamra sig kvar.

Vi satt som förstenade tills fröken sa åt oss att börja skritta igen.

Då vägrade Gabbi. Nej! hon skulle inte rida mer. (Hon var sju år, och rätt så bestämd redan då...) Pappa kom ner och försökte övertala henne utan framgång. Så fick hon stå på läktaren istället den gången.

Jamen då skrittar vi, sa fröken. Då var det min tur att vägra! Nej, min häst hade "skenat", sa jag till fröken, så jag ville också stå på läktaren.

Till slut bestämde vi att jag kunde rida på Vaquero, stallets trögaste häst. Han skulle aldrig springa i onödan.

När vi kom hem berättade vi för mamma att alla hästarna hade skenat på lektionen!

Hur man upplever saker ändras allt eftersom man lär sig mer...

Av Ulrika Pernler - 5 december 2007 14:15

Hej! Nu är det mörkt ute. Kallt och svart. Desto mysigare är det att kliva in i stallet och mötas av hästlukt, halm och mjukt varmt ljus.

Den här årstiden mår man bra av att ta sig tid att pyssla lite extra med sin häst. Allt det där svarta och blöta försvinner ur tanken så fort man stänger stalldörren bakom sig.

Hästarna har det också jobbigt den här mörka årstiden. Det kan märkas på både humör och ork. Dessutom gör väderleken att hästarna blir extra smutsiga. Hästen behöver bli ordentligt ryktad varje dag. Dels för att den får massage i hud och muskler men också för den viktiga kontakten med "sin egen människa".

Min första sköthäst Sirro var född 1971. En New Forest ponny av lagom storlek med stort midjemått. Han var egentligen ganska sur att sköta om. Men när man väl lärt känna honom så tillät han att man ryktade honom både länge och väl.

På den tiden var hela stallgången gjord av cement. Vi blötte en bit av golvet och sedan ryktade vi ridskolehästarna och knackade ut skrapan i stallgången. Därefter skrev vi deras namn i stövet.

Ibland tävlade vi om vem som kunde skriva längst och mest. Hela stamtavlan eller någon liten vers.

Det var så fint att komma till ridskolan och se alla hästnamnen skrivna på golvet.

På morgonen efter att personalen hade gjort rent stallet så sopade de bort stövet. På eftermiddagen kom vi tillbaka till stallet och ryktade hästarna igen. Det kan jag sakna nu.

Kanske kommer jag att hålla en kurs i "konsten att skriva i stöv". Håll ögonen öppna!

Av Ulrika Pernler - 4 december 2007 10:31

Hej! Emilie har lagt ut lite bilder från Globen i vår Pixbox. I lördags var ju ett jättegäng med "UPK-ungdomar" där och såg showen. Om ni vill kan ni skicka era bilder till emilie_wass@hotmail.com så lägger hon ut dem i albumet.

Barichello skötte sig fint på sjukhuset igår. Efter undersökningen visade det sig att han trampat snett och nu har en inflammation i kotsenskidorna. Dessutom har han en liten, liten skada på djupa böjsenan.

Det beytder att det är en bra prognos för hans tillfrisknande men att han behöver ungefär en månads vila.

Rätt så bra ändå att han "planerade" in sin vila till jullovet och tävlingsuppehållet!

Muskot fungerar jättebra. Han är snäll och mycket trevlig att rida på. Han kommer inte att gå in i lektionsverksamheten förrän efter jul men har ändå gästspelat på en lektion med en träningselev i sadeln. Det var inga som helst problem.

Själv höll jag på att svälja Ronaldhinos öra när jag red häromsisten. Han gjorde en konstig tvärnit med tillhörande kast åt sidan samtidigt som han vände halsen ut och in. Det slutade med att jag fick hans ena öra i munnen. Den hästen har talang!

En liten varning är härmed på sin plats: Rid aldrig med öppen mun!

Av Ulrika Pernler - 3 december 2007 10:53

Hej! En hästig helg är över. I lördags var ungdomsektionen iväg med en fullastad buss för att se kvällsföreställningen på Globen. Allt gick bra och alla barn kom med bussen hem också.

På söndagen var jag och tittade på Grand Prix Küren i dressyr. Fick några riktigt bra tips!

Det ena var att aldrig rida fram till domaren och smöra. Det gjorde nämligen Per Sandgaard precis innan han skulle rida sitt program.

Han red förbi domare B och fyrade av ett riktigt filmstjärneleende samtidigt som han vinkade lite Silvialikt med den ena handen.

Det var fem domare i klassen. Efter avslutad ritt så höll en domare Per som etta, tre domare höll honom som tvåa. Men den domaren som han försökt att mjuka upp lite innan uppvisningen höll honom som åtta...

Där ser man. Bäst att vänta med leenden och vinkningar tills man har ridit klart.

Det andra tipset är att alltid hålla i tyglarna med båda händerna. Det var nämligen några som ville stajla på uppridningen genom att hålla alla tyglar i den ena handen och låta den andra handen och armen hänga rakt ner efter sidan.

När de gjorde så  så trodde publiken tydligen att det var en signal för att alla skulle börja applådera.

Det fick Lussan på Isidor dyrt erfara. Hon släppte som vanligt ner handen och publiken satte igång att applådera som tokiga. Isidor trodde nog att taket höll på att ramla in för han satte en väldig fart för att komma ut från arenan.

Den lilla missen kostade Lussan många dyra poäng och hon slutade som fyra.

Så håll koll på tyglarna när ni rider och låt alla kungliga vinkningar och leenden vänta tills ni är klara.

Här nedanför finns en bild från Börjes monter i annexet. Karoline var inne där, frivilligt. Hon kom dessutom ut igen hel och ren med rätt saker i kassen.

Idag är Barichello på utflykt till ATG kliniken i Täby för att kolla sitt ben. Jag håller tummarna för att det bara är något litet och att han snart är "på banan" igen!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards