Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under januari 2008

Av Ulrika Pernler - 3 januari 2008 09:06

Hej! Kommer ni ihåg att jag berättade om teorin på jullovskursen som jag hade veckan innan jul. Vi läste in oss på hästens psyke. Mycket av materialet var hämtat från en hemsida gjord av Amerikanen Pat Parelli som sysslar med NH.

Den enda baksidan av det hela var att materialet var på engelska så det krävdes en del detektivarbete för att göra en rättvis översättning.

På en av "tårtbitarna" där man kunde fylla i sin hästs egenskaper så stod bland annat orden "playful", "smart", "friendly" och "naughty". Inte så svårt men bland orden stod också  "mouthy". Det ordet fanns inte med på någon av de sidor där jag sökte översättningar och jag kunde för mitt liv inte komma på exakt vad han menade.

Men en dag under julen trillade kronan plötsligt ner. Det var när jag visade upp min arm för släkten. Där hade jag tre mycket snygga blåmärken efter hästtänder. Ett av dem var efter en sadelgjordspänning så det gick inte in under kategorin "mouthy" utan mer under "dålig uppmärksamhet".

Men de andra två hade jag fått av min mysiga unghäst som är mycket, mycket mouthy.

Hästar undersöker med munnen. Precis som en hundvalp eller ett litet barn. Hos unghästar är det ofta ett mycket uttalat beteende. De smakar på det mesta. De tuggar på täcken, tyglar, borstar, människor och andra hästar.

Inget konstigt alls med det. Det som kan vara lite besvärligt är att en häst är ett så stort djur. De väger runt 400-500 kilo. Så när en häst är "mouthy" känns det inte precis som när en fluga traskar över armen.

Om man står och tittar när hästar leker i hagen så är det rejäla tag som gäller. De står gärna och  biter lite på varandra, inget elakt, utan bara lek. Även fast det kan flyga hårtussar och skinnbitar så ser hästarna överlyckliga ut.

När en häst får för sig att smaka på eller leka med en människa så kan det göra lite ont...

Ronaldhino har hitills förutom att äta på mig även lyckats trycka i sig en ryktsten, en benreflex och en del småbitar från sina täcken.

En annan häst som jag hade älskade att tugga på saker. Fick han tag på en kant av täcket som hängde utanför boxen så jobbade han hårt för att dra in det i boxen. Sedan ställde han sig på täcket med ena framhoven och använde tänderna för att dra smala fina remsor av alltihop. Det var bara att lägga det i påsen för mattrasor.

Han gjorde även mattrasor av de andra hästarnas täcken då han var ute i hagen. Det blev dyrt för mig som hästägare...

Monark älskar att knyta upp knuten till sitt grimskaft med tänderna. Han är blixtsnabb och vet precis hur han ska göra.

Winston är jätteduktig på att ta av sig benlindorna om han har sådana på sig. Man lindar på honom och sedan hinner man bara vända sig om så ligger de på golvet i boxen.

Hästar som är "mouthy" är också hästar som är kloka och behöver mycket omväxling och utmaningar i sin vardag. Det är därför de "uppfinner" sätt att roa sig på.

Så enkelt det var när jag kom på det. Jag tror ni alla kan referera till olika hästar och deras "muntrix". Men jag har fortfarande ingen bra översättning på ordet då jag tycker "munnig" låter lite svagt med tanke på hur stora blåmärken man kan få.

Av Ulrika Pernler - 2 januari 2008 14:09

Hej! Idag har jag skickat iväg vår UPK-logotype till ett företag som gör prisrosetter. Det går åt en del sådana med tanke på hur många tävlingar vi arrangerar varje år.

De här rosetterna kommer att bli lite anorlunda och väldigt fina.

För mycket, mycket länge sedan, när jag var ung, så satt jag med i ungdomssektionen. På den tiden använde man en ofantlig massa plastband i glada färger. Man virkade mattor till badrummet, gjorde ursnygga draperier att ha mellan hallen och vardagsrummet, lindade hästarnas pannband och så gjorde man naturligtvis sina egna prisrosetter till klubbtävlingarna.

Hela ungdomssektionen brukade sätta sig ner kvällen före tävlingen med ett berg av plastband framför oss på bordet. Vi klippte till runda bitar av kartong och sedan var det bara att öppna limtuben och börja vecka ihop plastbanden.

De allra finaste rosetterna hade flera olika lager av plastband i olika färger. Vi följde färgerna från Tävlingsreglementena.

När vi hade veckat klart banden runt kartongbiten så klippte vi till ännu en  kartongbit och limmade fast i mitten. Så ritade vi dit något snyggt.

Sedan var det bara att börja med en ny rosett. Vi blev sittande flera timmar med detta pyssel. Det osade av lim och brända hjärnceller. Men vi hade också väldigt skoj eftersom vi hann prata och skratta en hel del.

Jag minns dom där pysselkvällarna som väldigt roliga.

Jag minns också hur glad man blev om man råkade vinna en sån där fin plastbandsrosett på någon klubbtävling. Den fick hänga på ett snöre över sängen precis som "riktiga" rosetter får göra.

Med åren har mina plastbandsrosetter vittrat sönder och nu finns de bara kvar i minnet. Plastbandens era är över.

Av Ulrika Pernler - 1 januari 2008 19:27

Hej! Idag är det 2008 och enligt traditionen är alla hästar ett år äldre än i går. Riktigt sant är det ju inte egentligen eftersom hästar också har egna fördelsedagar. Men det är så man räknar.

Det är också exakt en vecka kvar tills vårterminen startar upp och sedan är det bara 22 veckor kvar till sommarlovet!

Nästa vecka är det dags för Barichello att åka till Täbykliniken och kolla om hans skada i bakbenet har läkt. Han har ju fått en vrickning och därmed irriterats i ett senfäste. Förhoppningsvis så ska det vara helt utläkt så att han kan börja ridas igen.

Barichello själv känner sig helt frisk och redo för jobb. Han har till och med provat att hoppa ut ur sin sjukhage och sprungit en långsida utanför stallet. - Det kändes bara bra! låter han hälsa.

Pikachu har haft vila över jullovet på grund av ömhet i ryggen. Han har blivit tömkörd och nu de sista dagarna riden lite lätt.

Hästarna är med andra ord i kanonform! Jag förväntar mig att ni elever använder den sista veckan innan terminsstarten till att komma i form efter all julmat så att ni är i "ridskick" senast på måndag.

Jag har varit med om en häst som välte vid en uppsittning. Det är dock väldigt många år sedan men minnet sitter kvar. Det var en elev som hamnade i bakvikt och blev hängandes på sidan av hästen. Varvid den snälla men något obalanserade hästen fick slagsida och därefter välte omkull.

Allt gick väl den gången men ett stort tack till den som uppfann pallen!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards