Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2008

Hästen kan vara tyst smittbärare

Av Ulrika Pernler - 27 oktober 2008 13:07

Hej! Hoppas alla skogsbär som tävlade igår tyckte att det var roligt med de ”nya” programmen. Jag pratade med några av er igår och fick se de fina medaljerna som ni fått. Bra jobbat allihop!

 

En av de jag träffade sa att det var roligt att titta när de andra red för då fick man se hur de programmen såg ut och så kanske man vill prova det programmet nästa gång.

 

Ett sätt kan ju vara att man rider samma program ett par, tre gånger på raken. Då kan man ju jämföra sina protokoll och själv se vad som blivit bättre från den allra första gången man red. Så när man är nöjd med sitt program så kan man gå vidare till ”nästa nivå”.

 

Den stunden som jag tittade såg det i alla fall jättefint ut. Alla var så noggranna och hästarna var så snälla som alltid!

 

Imorse hade två hästar till lite förhöjd temp. Eftersom temphöjningen varar en sådan kort tid som ett par timmar till någon dag så måste vi tempa hästarna både morgon och eftermiddag för att inte missa någon temphöjning. Man vill ju inte anstränga en häst som haft en febertopp!

 

Det har varit glest med feber. En ponny låg högt i tisdags, en annan ponny låg lite högre än vanligt i lördags och igår var det två som höjde sig något. Det enda symptomet förutom det har varit något svullna ben.

 

Om man inte är väldigt noggrann kan det vara lätt att missa sådant här. En sak man ska göra när man har häst är att föra templista på sin häst under en vecka lite då och då. På så sätt kan man få fram den egna hästens normaltemp.

 

Normaltempen kan variera ganska mycket från häst till häst. Den hästen som har lägst normaltemp i ridskolestallet ligger på mellan 36,4 och 36,8 i morgontemp. De flesta hästarna ligger på mellan 37,2 och 37,7 i normaltemp. Så finns det några som har en normaltemp på 38.0 och upp till 38,2. Dessa temperaturer gäller när dessa hästar är friska.

 

Då kan man ju tänka sig att den hästen som har 36,6 faktiskt har ganska mycket feber när den kommer upp mot 38,5 medan den hästen som har 38,2 i normaltemp kanske har 38,5 efter ridpasset utan att vara sjuk.

 

Vi har i alla fall jobbat hårt för att skrämma upp de elever som varit och ridit i helgen så att de ska vara noggranna med att byta/ tvätta sina kläder innan de går till andra stall. Det verkar ha tagit bra för vi har fått massor av frågor om hur man bäst rengör sina persedlar.

 

Jag blir glad att ni som är elever hos oss vill göra rätt för er och inte bära med er smitta till andra stall. Men jag skulle vilja skicka ut en påminnelse om att det är lika viktigt att inte ta med sig smitta till oss. Så att byta kläder i båda riktningarna är alltid bra att tänka på! Inte bara just nu utan även i vanliga fall.

 

Tänk också på att en häst med virus kan vara ”tyst smittbärare”. Det vill säga att hästen smittar med sin utandningsluft fast den inte har några symptom. Därför är det aldrig okej att åka iväg på träning och tävling med några hästar i samma stall som det finns sjuka hästar. Även om din egen häst inte visar symptom!

 

På SVA:s hemsida kan man läsa om olika smittsamma sjukdomar på häst och andra djur. Där kan man lära sig mycket så jag rekommenderar er att gå in på den sidan. http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards