Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 29 december 2008

Det går inte att lura en häst

Av Ulrika Pernler - 29 december 2008 13:07

 

Hej! Idag har jag lagt ut Ungdomssektionens sång från julshowen på hemsidan. Det här är direktlänken dit: http://www.uppsalaponnyklubb.se/03%20-%203%20Sang.mp3 Lyssna noga på texten!


Tävlingskommittén hade också skrivit en sång som de framförde på julshowen. Jag håller på att skaka fram den och lägger förhoppningsvis ut den inom kort.

 

Så fortsättningen på sammandraget från teorin, ”Tala med hästen”;

 

Eftersom hästar är flockdjur så finns det också en uttalad rangordning dem emellan. Alla hästar behöver göra upp en rangordning eftersom det skapar lugn och trygghet i flocken. Däremot kan rangordningen variera inom flocken. De kan ha en ordning vid vattenkaret, en annan vid saltstenen och en tredje vid intaget från hagen till exempel.

 

Hästar fastställer sin rangordning genom att flytta på varandra åt olika håll. Genom att markera åt varandra så får de den andra hästen att gå undan eller flytta sig åt sidan. Om den hästen inte lyder så förstärker de sina signaler genom att t ex lägga öronen bakåt, göra utfall och så vidare. Har den andra hästen inte reagerat vid det laget så får hästen verkställa sina hot. 

 

Exakt samma princip gäller mellan häst och människa och när det går så långt som att hästen biter eller sparkar efter människan så har vi missat eller struntat i alla de signaler som hästen skickat ut som förvarning. Att säga att en häst är sur, inte vill eller inte kan är bara att framhäva sina egna brister!

 

Hästar kan föra fram sina budskap genom en mängd olika kommunikationsvägar. Några exempel är akustiska signaler som betyder ljud. Det är däremot inte särskilt ofta hästar använder sig av t ex gnäggningar för att ”prata” med varandra.

 

En annan signal är den visuella eller om man vill kalla det kroppsspråk. Hästar visar på en mängd olika sätt vad de vill genom att använda sin kropp. Det kan vara hur de håller huvudet. Om hästen håller huvudet högt med halsen spänd så är de beredd att ta till flykten. Med sänkt hals och tuggande så är hästen undergiven och avspänd.


Att lära sig känna igen hästens kroppsspråk är viktigt så att man t ex vet att hästen är avspänd och beredd när man går in till den i boxen eller spiltan eller hur den kommer att reagera när man rider.

 

Kemiska signaler eller dofter är hästar väldigt känsliga för. En häst kan t ex känna doften av adrenalin. Så även om du inte försöker låtsas om att du är rädd så känner hästen det direkt på din lukt.

 

Taktila signaler eller signaler genom beröring använder sig hästar mycket av. Man kan ofta se hästar stå och klia varandra i hagen. Även en ranghög och en ranglåg häst kliar varandra och visar vänskap mot varandra.

 

Hästens hörsel är flera gånger känsligare än vår. Så det är inte nödvändigt att skrika åt hästar eftersom de till och med uppfattar ljud som vi inte kan höra. Hästar kan också särskilja flera olika ljud från olika håll samtidigt.


 Hästar är så duktiga på att urskilja andra individers kroppsspråk att vi alltid kommer att hamna hopplöst på efterkälken. 


En häst som har accepterat sin människa visar undergivenhet genom att tugga, slicka sig om munnen, gäspa och sänka huvudet mot marken. Hästar kan visa det uttrycket på lika många olika sätt som det finns hästar. En del tuggar stort och ljudligt medan andra gör det knappt synbart. Signalen betyder ändå detsamma. Hästen har accepterat dig och du är välkommen in.

 

När man väl har stigit in till hästen eller suttit upp på den så kräver hästen att du ger den full uppmärksamhet under hela den tid du tänker tillbringa hos den eller uppeå den.


Om du till exempel står och pratar med en kompis när du borstar eller rider så får du snabbt kommunikationsproblem med din häst. Man kan se hur hästen vänder bort huvudet från sin människa.


 Om man ska kunna lära sig hästarnas språk så måste man lyssna på hästarna och försöka förstå deras behov och hur hästen uppfattar olika situationer.

 Man kan bara skapa kommunikation om man är beredd att ta hänsyn till hästens uppfattning. 


Om en människa kallar en häst för dum, tjurig eller knäpp så är det bara för att den människan inte kan uppfatta hästens språk.

 

Nästa dag med vackert väder kan ni ta med er en stol och sätta er utanför en hästhage och studera hur hästarna kommunicerar med varandra. Det tror jag ni lär er massor på och lite friskluft gör alltid gott!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards