Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 30 december 2008

Nya språkkunskaper i stallet

Av Ulrika Pernler - 30 december 2008 12:26

Hej! Det är många som varit inne och lyssnat på US-sången och TK-sången redan. Kul! Jag är mycket imponerad båda av ”tanterna med Sten i spetsen” och ”US” som tagit sig tid att skriva ihop fantastiskt bra texter och även varit i studio och sjungit in låtarna. Ni lyfte hela julshowen med era framträdanden!

 

Ps. Agneta, jag tror fortfarande inte att någon listat ut att det var du som skickade TK-låten till mig, bra va?

 

Vidare har jag tagit bort den sista och underbaraste låten som jag la ut på julaftonen. Jag har nämligen fått signaler om att ni inte visste hur man stängde av olåten och jag vill ju inte tappa läsare här på bloggen på grund av det…

 

Tillbaka till ”Tala hästarnas språk”.

 

Vi människor måste ha empati i vår relation till hästen. Vi behöver både försöka känna och förstå hur hästen upplever en speciell situation. Om en häst till exempel reagerar med protester så finns det alltid en anledning till det. Det kan handla om rädsla eller att hästen inte uppfattar dig som ledare eller något annat.

 

En häst kan inte göra fel, den kan bara göra på ett annat sätt än vad vi hade tänkt oss. En häst är alltid en häst och kan aldrig fås att fungera som en människa.

 

Det måste finnas respekt mellan häst och människa. Ordet respekt betyder aktning och hänsyn och är något man förtjänar. Det är allstå inte detsamma som att hästen ska vara rädd för dig. För att få respekt från en häst krävs det att vi ger den vår fulla uppmärksamhet.

 

Förtroende mellan häst och människa är också en viktig ingrediens för att kommunikationen ska fungera. Förtroende kräver att det finns ömsesidig respekt och tillit. Det utesluter rädsla eftersom en häst aldrig kan känna förtroende för en rädd individ.

 

Tänk på hur du rör dig bland hästarna. En människas rörelsemönster påverkar hästen i hög grad. Eftersom hästar är flyktdjur är de programmerade att reagera för hastiga rörelser. En häst kan reagera väldigt starkt på en hastig rörelse medan den inte reagerar alls på en mjuk och lugn rörelse.

 

Om en människa går kantigt, stelt eller orytmiskt kan hästen uppfatta det som ett hot. Genom att försöka gå lite mjukare och ”rundare” så lugnar man hästen.

 

Ett misstag som vi människor ofta gör är att vi har alldeles för bråttom. Hästar behöver gott om tid på sig. Speciellt när de ska lära sig nya saker. Om vi inte ger hästen den tid den behöver blir hästen i slutänden rädd och osäker vilket kan leda till alla möjliga problem.

 

Hästens starkaste instinkt är flyktinstinkten. En väldigt stor del av hästens beteende är ihopkopplat med flyktinstinkten. En häst som inte blir rädd överlever inte i naturen. Alltså behöver hästar bli rädda för att överleva.

 

Genom att hantera hästen på rätt sätt kan vi människor se till att hästen har så få anledningar som möjligt att bli rädd.


 Rädsla blockerar. All respekt går förlorad i samma ögonblick som hästen blir rädd. En rädd häst kan inte ta in någon information över huvud taget och således kan den inte heller lära sig något nytt. Förstår man det så förstår man också att det inte går att skrämma hästen till att göra något som man vill. Att skrika, slå, tvinga eller bete sig dumt förstör relationen med hästen på bara ett ögonblick. En rädd häst tänker bara på att sätta sig i säkerhet. Lär dig att se rädsla hos hästen. 


En sak som verkar vara okänd för många människor är att det finns olika typer av hästar eller att det finns hästar som inte beter sig på det ”vanliga” sättet. De flesta hästar som man träffar gör något aktivt för att hantera en situation, De höjer huvudet, försöker fly eller på annat sätt komma undan. En sådan häst är oftast lättare att hantera i och med att man är beredd och håller sig ”vaken”.

 

Så finns det hästar som passivt tycks försöka uthärda ”obehaget” istället. Men om man pressar en sådan häst tillräckligt mycket kommer en att explodera istället. Det kan vara svårt för vissa människor att förstå. De ökar pressen på hästen när de inte får någon reaktion. Ju mer de ökar pressen desto mer kommer hästen att stå emot.

 

Hästar som reagerar med passitivitet kan vara mycket svårare att läsa av. Speciellt för ovana hästmänniskor. De kanske upplever hästen som behaglig och lugn eller kanske trög. När reaktionen väl kommer så är de helt oförberedda.

 

Ett exempel är när vi för många år sedan gick runt med veterinären i stallet och vaccinerade hästarna. Vi hade kommit till Dutch som vanligtvis uppfattas som mycket lugn. Jag klev in i boxen tillsammans med veterinären som skulle ge sprutan. Dutch stod lugnt och fint men i samma ögonblick som veterinären satte i nålen i halsmuskeln kände sig Dutch trängd och en häst som vill fly men inte har någon fri flyktväg exploderar naturligtvis.

 

Det var precis vad Dutch gjorde och jag fick tillbinga natten på sjukhus med ett otal blåmärken men inga allvaligare skador som tur var. Dutch hade reagerat helt naturligt i egenskapen av att vara en häst och jag hade i mänsklighetens namn läst av honom för dåligt. Jag brukar ta upp exemplet för att påvisa hur lätt det är att missa signaler från hästen. Speciellt från en häst som reagerar med passitivitet.

 

Det visar också att alla hästar bör hanteras så mjukt och försiktigt som möjligt. Man får aldrig tvinga en häst!

 

På min julkurs var det en elev som tog upp en så enkel sak som att det var svårt att lyfta hovarna på en ponny. Hon brukade lyfta upp hoven och sedan hålla i hårt till dess att ponnyn gav upp.

 

När man hamnar i en sådan situation så har man hamnat i en konflikt. Sådana uppstår nästan alltid av att vi människor inte uppfattar eller förstår hästen. Då kan det ibland vara lätt att ta itu med det grundläggande problemet istället för att ta reda på vad som egentligen ligger bakom. Om man anstränger sig ordentligt för att sätta sig in i hästens synvinkel så upptäcker man ofta att hästen har ett bra skäl! När man har upptäckt det så blir också lösningen uppenbar.

 

Tillbaka till hovkratsningen. Det kan finnas flera skäl till att hästen protesterar mot att få hoven lyft. Den kanske är stel i bakbenet, benet kanske lyfts för högt i en obekväm vinkel, den kanske har haft en obehaglig händelse tidigare t ex blivit tvångshållen.

 

Lösningen för mig är att träna. Försiktigt med mycket beröm tills hästen lär sig att det inte kommer att orsaka obehag.

 

Att tvångshålla benet är däremot ingen bra lösning på problemet. I värsta fall kan man utlösa en flyktsituation där hästen exploderar och både häst och människa kan skadas. Om man återgår till att hästar är flyktdjur så är också alla hästar av naturen klaustrofobiska. De får panik av att känna sig instängda/ tvångshållna/ hårt ridna/ tvingade.

 

Detta kan man omsätta till en mängd olika situationer i kontakten med hästar. En van hästhanterare får med tiden en väl utvecklad känsla för vilka saker som får hästen att reagera som man vill. Alla hästar är unika individer. Varje häst har sin egen personlighet och det finns skillnader mellan alla hästar. Du måste ta hänsyn till varje enskild häst och anpassa det du gör därefter!

 

Vill du lära dig mer om hur hästar ”talar” så läs hela Sven Forsströms bok ”Tala hästarnas språk”. Det finns även en mängd andra böcker att läsa. Sven har skrivit en bok som heter ”Ridning och rädsla” som också är bra om man känner sig osäker i kontakten med hästar.

 

Lycka till med ”språkkunskaperna”

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards