Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under mars 2009

Av Ulrika Pernler - 4 mars 2009 15:13

Hej! Har ni tänkt på hur många olika grenar det finns att delta i om man vill tävla med sin häst? Själv har jag alltid hållit mig till några av de vanligaste grenarna, hoppning och dressyr.


På 80-talet gjorde jag dock en liten avstickare till Strömsholm för att utbilda mig till voltigeledare då det gjordes en stor drive för voltige under den tiden. Jag har aldrig skrattat så mycket som jag gjorde under den kursen. Huvuddelen av oss deltagare saknade fullständigt talang för  denna gren.  Sporten finns kvar med många duktiga och talangfulla utövare än i dag men min voltige-era rann tidigt ut i sanden. Man kan inte passa för allt...Dessutom tror jag de flesta är glada att slippa se mig i tights.


Några andra grenar är Trav, Westernridning och Tornerspel. Vissa utövningsformer kräver en speciell ras på hästen medan andra kan utövas av alla möjliga olika hästar och folk.


För de som är extra modiga och gillar fart finns grenar som fälttävlan och galopp. Jag har hört att en galopphäst i full action kan ha en språnglängd på ungefär åtta meter i ett enda galoppsprång! Jämför det med de tremeterssprång vi söndagsryttare är vana att rida på.


För att våga sig upp på ryggen på en galopphäst och rida ett löp krävs det nog en rejäl dos med mod. Man får inte heller vara så gammal att man har kommit på att det gör ont att ramla av. Den tanken brukar slå en någonstans i 25-årsåldern.


Om man ändå har drömmar om att rida galopplöp så kan man ju alltid börja med att göra som dem i videon här nedanför. Fast det ser ut att göra lite ont trots allt...

Av Ulrika Pernler - 3 mars 2009 14:20

Hej! I förra veckan skrev jag om hörn, eller rättare sagt hörnpasseringar. Nu har det dykt upp fler hörn.

 

Aha, noshörningar tänker ni. Men det är inte vad jag tänker på. Visste ni förresten att en vuxen noshörning kan väga bortåt 1300 kilo. Det är dubbelt så mycket som en riktigt stor häst… Liksom hästar så äter noshörning gräs och buskar. Det har jag läst på Wikipedia som är en sida om vilken jag tipsades av mormodern till en viss f d hamster. Fast av andra källor har jag hört att man inte ska tro på allt som står i Wikipedia.

 

Nej, det var inte noshörningarna jag tänkte på .

Aha, enhörningen, tänker ni då.

 

Näpp, inte den heller, Fast i Wikipedia står det visserligen att enhörningen var ett mytologiskt väsen i form av en vit häst med ett långt horn i pannan (horn, inte hörn…) och gyllene hovar. Tänderna är vita och perfekta. (det är viktigt vetande) Då man läser raden om att Enhörningen är vit som snö förstår man att den inte kan vara släkt med hästen trots att det ser ut så. Det finns inte en skimmel som håller sig vit som snö så vitt jag vet.

 

Så till min hörning, fyrhörningen! Jag har i dagarna gjort upptäckten av en alldeles ny form på en häst. Det är ingen speciell ras utan just en form.

 

Jag upptäckte fyrhörningen i morse när jag skulle borsta Ronaldhino innan ridningen. Jag började som vanligt framtill vid huvudet och allt verkade som vanligt. Så jobbade jag mig bakåt och var någonstans i slutet på magen när jag hajade till. Magen hade fått hörn!

 

Rolles stora runda mage hade övergått från ballongform till att få hörn. Jag backade av lite för att beskåda det hela. Jisses! Nu hade det verkligen fått överstyr. Min häst har blivit fyrkantig, tänkte jag.

 

Jag försökte ställa mig i en annan vinkel för att se om det blev bättre.

 

Det blev det inte…

 

Jag som ska tävla om knappt två veckor tänkte jag och mindes med fasa de där två tanterna från i fjol som viskade att de aldrig sett en så fet häst i sitt liv, när jag var på tävling i Bälinge.

 

Jag kommer aldrig få in honom genom ridhusdörren, tänkte jag sedan. Möjligtvis genom den där stora skjutdörren vi har på kortsidan i vårt eget ridhus. Men aldrig genom dörren på tävlingsplatsen.

 

Jag kliade mig på hakan och tänkte att här måste till starka medel om det ska bli någon tävling. Boven i dramat är vårat hösilage. Den förra sändningen innehöll mycket vatten så därför fick man fodra ganska frikostigt för att givan skulle innehålla tillräckligt mycket näring.

 

Så för ett par veckor sedan bad vi att få torrare hösilage. Det var då jag borde ha sänkt dagsgivan litegrand. Min häst är ju så lättfödd. Han behöver bara tänka på hö så ökar omfånget med några centimeter.

 

Nu har han sannerligen både tänkt på hö och ätit i överkant…

Det får helt enkelt bli en minskning av mat i hinkarna ett tag framöver. Jag tog en titt på fyrhörningen igen och gick för att hämta sadeln. Måtte bara sadelgjorden räcka runt, tänkte jag.

 

Rolle stod i sin box och plirade med sina svarta ögon när jag gick. Det såg ut som han sa: Kanske man kan få något att äta?

Av Ulrika Pernler - 2 mars 2009 15:50

Kom ihåg att:

anmäla er till våra

Påsklovskurser


Mellan den 6 april och den 11 april finns det åtta olika kursalternativ att välja på. Hoppa, rid dressyr eller gör alltihop! För dig från P2 till träningsgrupp samt vuxna! Din anmälan vill vi ha innan den 22 mars. Läs mer på anslagen vid stallkontoret eller på hemsidan www.uppsalaponnyklubb.se


Välkommen att delta vid våra

Sommarlovsaktiviteter  


Vi erbjuder dagridläger, dressyrläger, hoppläger och igångsättningkurs. Det finns något för alla nivåer! Prospekt och anmälningblanketter finns i pärmen vid stallkontoret och även på vår hemsida www.uppsalaponnyklubb.se


Av Ulrika Pernler - 1 mars 2009 17:08

Hej! Idag har vi arrangerat Distriktsmästerskap i hoppning för lektionshästar i Upplandsdistriktet. Det är en tradition sedan många år men i år var det något annorlunda än vad det brukar.

Hela sju ridskolor hade nämligen hästar med till start och det måste vara rekord. Jag blev så glad när jag såg detta! Att i stort sett alla de sju ridskolorna fick med sig rosetter hem i bagaget var också väldigt kul. Jag tror alla ryttare, föräldrar och medföljande instruktörer var väldigt stolta över just sina fina ridskolehästar!

 

Först ut på morgonen i kategori B, var Julia och Tova, båda ridande på Peperoni (fast inte samtidigt förstås…) . De red varsin felfri ritt och fick rosetter och applåder för detta. Det lönar sig att öva : )

 

I kategori C blev det rosetter till Vanja på Susi och Matilda på Monarch. I kategori D var det hoppsäkra Nemo som stod för rosettplockningen. Med Johanna i sadeln den ena rundan och Lova den andra.

 

Storhästarna skrapade allesammans ihop lite fel i sin första klass. Där vann Hanna och Monark första pris med 4 små fel i bagaget. Snyggt!

 

I dagens andra klass blev det blågul rosett för Linda och Monarch, kategori C som red felfritt i både grundomgång och omhoppning. En blågul rosett blev det också i kategori D och då för Matilda och ”hoppspjutet” Waldemar.

 

Som om inte det var nog så tog Anna och Poppe E blågul rosett i kategorin för stor häst. Poppe E var som vanlig glad på banan och gjorde vissa uppvisningar utanför programmet i form av bakutsparkar och bocksprång… Att tävla är roligt!

 

I den tredje klassen som var dagens DM-klass så fick UPK guld och silver i kategori C. Det var Whisper som knep båda priserna. Guldet gick till Anna och silvret till Rebecca och så Whisper förstås!

 

I kategori D var Anna återigen placerad och då på Barichello. De kom på fjärdeplats med fyra fel i grundomgången.

 

DM guld för seniorer på stor häst tog Anna och Kalle E efter att har ridit felfritt i både grundomgång och omhoppning. Lillebrorsan Poppe E var inte sämre än sin äldre bror och hoppade också felfritt i 1 meters klassen. För den prestationen kom han på tredje plats precis utanför placering.

 

De fullständiga resultaten ligger på vår hemsida www.uppsalaponnyklubb.se under ”tävling”.

 

Grattis också till alla de övriga ridskolorna som tog placeringar med sina hästar och ryttare! Och välkomna tillbaka nästa år.

 

Igår hade vi ”Kick Off” i cafeterian. Det betyder att vi hade en träff för dem som ska ut på lagtävlingar och individuella tävlingar under våren. Cirka 25 juniorer och något färre seniorer samt tillhörande föräldrar kom till samlingen.

Vi pratade lite och fikade mycket. Hoppas alla fick fråga det de behövde. I annat fall går det alltid bra att ringa 018-317103 eller maila upk@telia.com .

Hoppas också att alla som var på mötet (och alla ni som inte var där med) har kommit igång med att skriva på sina ryttarpresentationer till hemsidan. Skicka dem till mig (Ulrika) sedan. 018500749@telia.com Vill ni göra ändringar under året, lägga till bilder eller annat så är det bara att skicka över detta till mig.

 

Over and out!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards