Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under augusti 2009

Av Ulrika Pernler - 18 augusti 2009 14:10

Hej! I går kväll startade lektionsverksamheten för höstterminen. Naturligtvis ösregnade det hela dagen så vi var tvungna att vara inomhus. Men man ska väl vara glad att man har ridhus och möjlighet att ha tak över huvudet vid obekvämt väder.

 

Alla besvärades inte av regnet…

 

Ridskolehästarna som fortfarande går ute på bete även på nätterna skulle tas in i god tid för att hinna vila en stund innan lektionerna startade på kvällen.

 

Personalen stängde för avspärrningarna och hästarna sprang i vanlig ordning fram till stallet och ställde sig i kö för att komma in.

 

Alla utom tre…

 

Dutch, Akilles och Pimpim bestämde sig för att arbetsvägra och stanna kvar i hagen. Personalen lockade och pockade en bra stund innan de tog en paus för att göra lite andra arbetsuppgifter.

 

Efter en stund återvände de och lyckades övertala Akilles och Pimpim om att det var trevligt i stallet med tjock gul halm i boxarna och mat i krubban.

 

Okej då, det är ju egentligen rätt så kul att träffa eleverna, tänkte de. En och annan morot brukar det ju också bli!

 

Dutch glodde på dem när de gick in. Men att sommaren var slut höll han inte med om. Han vände demonstrativt baken mot de andra och spatserade iväg.

 

Bah! Vem behöver sällskap när man har en hel hage full med gräs. Nu ska jag äta mer än nån av de andra, tänkte han och stack ner mulen i det regnvåta gräset.

 

Personalen tittade till honom under eftermiddagen. Han tittade tillbaka på dem men höll sig hela tiden utom räckhåll.

 

Halvfyra började lektionerna. Dutch spatserade fortfarande omkring i det knähöga gräset. Njöt av sommarregnet och tänkte att vardag och arbete var långt borta.

 

Vid halvfem ändrade personalen taktik och skickade ut två söta flickor i hagen.

 

Dutch tittade upp med gräset utstickande ur mungiporna.

Åh, två söta flickor, tänkte han. Dom brukar ju ha fickorna fulla med godis. Att jobba är ju rätt så trevligt ändå, vid närmare eftertanke.

 

Så fick till sist flickorna fånga Dutch som hann jobba sina två lektioner. Han fick bli borstad, klappad och kramad precis som han gillar innan det var dags att släppas ut för kvällen.

 

Mysig kväll det här, tänkte Dutch när grimskaftet knäpptes loss från grimman.


Gräs! Tänkte han sedan. Han höjde huvudet och spanade ut mot hagen innan han tog sats och försvann i full galopp ut i kvällen.

Av Ulrika Pernler - 16 augusti 2009 14:03

Hej! Den 22 augusti klockan 12.00 håller vi ett möte för klubbens tävlingsryttare. Då finns det möjlighet att träffa lagkompisar, gå igenom lite olika regler och ställa frågor om man har några.


Vi som anmält intresse för att ingå i klubbens division I lag för häst i höst tjuvstartade med en egenkomponerad träff redan i går. Detta för att vara riktigt förberedda inför den första omgången som går på Lurbo den 30 augusti.


Vi valde att träffas för en fika på stan (”Även fantomen går ibland på stadens gator klädd som en vanlig man”)


Vi valde träffpunkt Stora Torget. Det tog dock en stund innan vi kände igen varandra.  Anette, Gabbi, Ulrika och Emilie var alla på plats på utsatt tid. En lagryttare saknades, Sara! Hon hade bara minuterna innan skickat ett uppgivet SMS till Gabbi.”Blir sen - färgolycka!”


Jag hoppades förstås att det var hårfärgningen hon misslyckats med. Det vore ganska skoj om hon kom ner på stan med orange hår eller kritvitt eller så där.


Men det visade sig när hon kom att hon bara skulle rolla på taket i sovalkoven en sista gång innan hon gick. Så hade rollern släppt från skaftet, studsat två gånger över golvet och till sist vält färgburken på 1 ½ liter som runnit ut över originalparketten…


-         Fast det mesta rann ut där sängen brukar stå, sa Sara.

-         Tur! Tänkte vi. Sådana där olyckor brukar annars härleda till en ommöblering för att dölja det värsta.


Så fikade vi. Kakorna var viktigast och Emilie hade tagit med oss till det bästa ”pluggfiket” i stan. Fast vi pluggade inte förstås. Det tror jag inte att studenterna heller gör när de sitter där, för den delen.


Så pratade vi om laget. Både lagomgångarna och finalen går i regional Medlesvår B:4. Vi var alla överens om att vår starka sida är själva freestyledelen av uppvisningarna. Denna ingår dock fortfarande inte i programmet men skam den som ger sig.

Vi funderar på att sy upp märken med ”Vote for freestyle 2010” att ha på våra kavajer eller varför inte framtill på hatten.

Det skulle matcha pärlörhängena och samtidigt syfta för en god sak.


Vi övertygade också Emilie om att begreppet ”dressyrtant” inte har något med ålder att göra. Rider man division I dressyr på häst så är man dressyrtant.


Även Sara var lite osäker på om hon var en tant. Men vi övriga var rörande överens och hon gav sig.


Det kändes viktigt för sammanhållningen att alla lagmedlemmar var av samma sort!


Sedan diskuterade vi en stund om vem som valt den godaste kakan, vem som skulle vara ankare i laget (ingen ville kännas vid den titeln), om man ska ha knut i håret eller inte och huruvida Saras golv skulle gå att göra rent efter ”färgolyckan”.


Det var ett mycket trevligt möte och jag vill uppmana de andra lagen att träffas på neutral mark i vanliga människokläder.

Bestäm gärna ett kännetecken så ni ser varandra bara.


Går ni till stans bästa pluggfik ”Storken” så rekommenderar Emilie chokladkakan ”Storkens”!


Jag skulle själv vilja rekommendera er som är osäkra på ifall ni är dressytanter eller inte att läsa mer om detta på "havrepappas" blogg. Texten är något vass men ack så sann!

http://www.hippson.se/cldoc/45944.htm

Av Ulrika Pernler - 13 augusti 2009 14:22

Hej! Igår när vi red ute på dressyrbanan kunde vi se en del av våra ponnyer gå och beta gräs i en sommarhage som ligger i närheten. I just den hagen går ponnyer av formatet ”fyrkantsmage”. Det betyder att de inte får äta för mycket gräs eftersom de då riskerar sin hälsa. Det där är något de inte själva ängar en tanke. Finn det mycket gräs så äter de mycket gräs.

 

Därför har vi lite olika sorters gräs i hagarna.(Fast det vet inte hästarna någonting om!)

 

Ponnyerna gjorde precis som ponnyer i en hage brukar, nämligen beta oupphörligt. Ponnytänderna skar igenom gräset likt en gräsklippare med nyslipade blad. Inget, inget endaste litet grässtrå lämnas åt slumpen. Alla ponnyer utom en som för tillfället låg och sov.

 

En tjock ponny som ligger i gräset och sover ser ganska skojig ut. Benen, halsen och huvudet försvinner i gräset och kvar är bara den gigantiska ponnymagen som inte verkar sjunka ihop det minste ens i liggande ställning. Det ser ut ungefär som siluetten av ”Globen”. Bara det att den här ponnyn var fuxärgad och inte vit. I annat fall hade vi nog börjat fundera på om vi inte råkat rida till Stockholm…

 

Vi red runt en stund på banan och kastade då och då ett öga mot hagen. Det såg så härligt ut med de betande ponnyerna och den runda magen som stack upp ur gräset.

 

När vi nästan ridit klart så var ”Globen” fortfarande helt orörlig.

-          Det där ser ut som Rafaels mage! Sa Gabbi

Jag hade också känt igen den eftersom han är begåvad med en särdeles rund figur.

-          Har han rört sig överhuvudtaget medan vi har ridit runt här?

Jag visste inte.

 

-Rafael! Ropade vi båda i kör.

 

Då plötsligt hände något med ”Globen”. Den fick liv och ett huvud stack yrvaket upp ur gräset där borta.

 

”Var det nån som sa nåt?”

Rafael reste sig med en lång suck. Sträckte lite på ena bakbenet. Så såg det ut som om han tänkte; Det är jobbigt att sova. Bäst att jag äter litegrand!

Han stack ner huvudet i gräset och började beta.

Av Ulrika Pernler - 12 augusti 2009 19:49

Hej! På måndag börjar ridskolan! Höstterminen! Jag hoppas på en lång och vacker höst. En årstid som jag tycker väldigt mycket om. Framförallt är höstvädret idealiskt att rida i med frisk luft och bra underlag på utebanorna. Eftersom vi har fått så bra belysning på våra utebanor så har vi möjlighet att rida ute länge under hösten.

 

Under den första lektionsveckan kommer vår cafeteria att hålla stängt då vi bygger om och bygger ut själva köksdelen. Så kom ihåg att ta med er matsäck och eget fika under vecka 34!

 

En liten påminnelse också angående hopptävlingen den 23 augusti. Funktionärslistorna sitter uppe i stallet. Finns det någon som kan tänka sig att ställa upp under dagen så kan ni bara höra av er till TK (tävlingskommittén) på deras mail upk_tavling@telia.com eller upk@telia.com .

Av Ulrika Pernler - 11 augusti 2009 16:54

Hej! Trots att kattungarna hemma hos mig fortfarande är både blinda och döva så kan man börja skönja deras personlighet. De vilar gärna intill kattmamman som lägger en skyddande tass över dem.


De sover mycket och äter mycket. Men de har också fått börja vänja sig vid att bli upplyfta och klappade av människohänder.


Minsann tror vi att den helsvarta katten ovan är en hane. Han är störst och äter mest hela tiden. När man lyfter honom jamar han högljutt och ska tillbaka till mamma så fort som möjligt.

Nästa helsvarta unge är minst i kullen. Hon vet att man gör bäst i att sova och äta för att växa ikapp sina syskon. En dag råkade hon somna under filten och vi trodde hon var försvunnen...

Tredje ungen tror vi också är en hona. Hon går gärna åt fel håll och virrar bort sig, en riktig tuffing. "Man ser att det är en hon på de långa ögonfransarna" säger Rasmus.

Så har vi den där sista. Kan vara en hona det med. Hon som alltid lyckas hamna upp och ned... Mest man tittar in i katternas "gömma" ligger hon på rygg och sover gott. Kan vara något för den som vill ha en annorlunda katt!


Inom en vecka från nu kommer de att öppna sina ögon och öron för omvärlden och då antar jag att det kommer bli än mer livat härhemma.


Av Ulrika Pernler - 10 augusti 2009 19:09

Hej! I söndags avslutades träningsläger 1. Alla som var med var jätteduktiga. Sista dagen reds dressyrprogram och banhoppning.


På måndag morgon klockan nio samlades deltagarna på träningsläger 2. Dagen inleddes med dressyrpassen. Sedan lagade deltagarna i grupp ett lunch. Allt gick bra även om makaronerna fick koka lite väl länga efter vad jag har hört.


På eftermiddagen var det hoppning på stora hoppbanan. Jag var där och fotade lite då jag behövde bilder till ett reportage som jag skrivit ihop. De bilder som "blev över" ligger i Pixboxen.

http://www.pixbox.se/alb_show_id1107488_page0.html


Några bilder kan ni se här:


Av Ulrika Pernler - 8 augusti 2009 10:53

För mig finns inget som ger så mycket positiv energi som att få vara med hästar. Jag har turen att träffa hästarna varje dag! Jag är lyckligt lottad!


En häst kan vara allt för sin ryttare. Idag får ni titta på en filmsnutt som gör en lycklig. Tjejen som rider i  videon är tjugo år.


If it says "Me and Nattis" it still means I am riding!

I  A-M  R-I-D-I-N-G-!

Man kan om man bara vill!


Av Ulrika Pernler - 7 augusti 2009 12:28

Hej! Igår eftermiddag när jag åkte till stallet var vår katt trind och go och skuttade som vanligt runt i diket och jagade möss. Vi har misstänkt ett tag att det inte bara är kattmat som jäser därinne.


Vid halv nio tiden kom jag hem från jobbet och mötte en betydligt slankare katt jamandes på trappen. Precis som i kändismagasinen! tänkte jag. Ena sekunden rund som ett klot och i nästa slank som om inget någonsin spänt ut kroppen inifrån.


-Var är kattungarna? ropade jag in till resten av familjen.


Sedan sprang vi runt ett bra tag utomhus med ficklamporna i högsta hugg. I uthusen, under bilarna, husvagnen. Till och med grannen fick sig en "omgång".


Vi letade inne,  i garderoberna, under sängarna, bakom TV apparater och på alla möjliga omöjliga ställen.


Katten hjälpte till. Hon sprang hack i häl och jamade. Efter att hon hade klämt i sig två stora portioner kattmat så beslöt vi oss för att lämna henne i fred en stund. Det är ju sommar och varmt ute, sa jag samtidigt som jag tänkte att det finns ju rävar också...


Barnen gick och lade sig.


Strax ropade Rasmus på oss. Han låg tvärs över sin säng med örat tryckt mot väggen.

-Det låter konstigt härbakom, som om något skrapar, sa han.


Vi hade redan tidigare dragit ut lådorna under hans säng och letat igenom allt utan att hitta något.


Men nu hörde vi också hur det skrapade och prasslade därbakom. Vi drog ut sängen en bit och lyste med ficklampan. Rasmus hämtade sin stora spegel och höll ner den under sängen.


Då såg vi dem. Fyra svarta kattungar som mamman hade lagt i en av Rasmus leksaker, en "Baybladearena" gjord av plast och kupad i mitten. Där låg kattungarna i en salig röra av snurror  och andra glömda leksaker.


En stund senare hade vi ordnat en lite trevligare boning för ungarna och mamman hade godkänt det hela och lagt sig till ro.


-Mamma, vi kan väl behålla allihop? sa Rasmus.

Jag himlade med ögonen...


Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards