Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under augusti 2009

Av Ulrika Pernler - 6 augusti 2009 14:31

Hej! Ja, så fick man bassning då efter att ha ha tänkt lite tokigt vad det gäller volter och andra runda ting...


Men Ulrika då! Som vanligt har du väl skrivit fel för att få lite respons *haha*, men för de som händelsevis inte vet (sommarlovslediga barn o sådär) så blir en volt med femton meters radie en 30-metersvolt, och då blir det lite trångt...särskilt om man är i ridhuset =)!

av "vän av ordning", tillika mattehuligan den 4 augusti 2009 kl 17:20

Fast å andra sidan var det ju precis vad inlägget skulle belysa. HUR svårt det faktiskt är att rida en volt. Kan man inte skilja på radie och diameter och kanske inte ens kommer ihåg hur stor ridbanan är eller ens varifrån man startade. Då är man helt enkelt körd!


Så en annan sak. VAR håller alla läskiga spindlar hus egentligen. Först ser man ingen, sen ser man ingen och sen sitter de plötsligt där. Precis hur stora som helst och med kors på ryggen så man blir vettskrämd.


Kolla bara vad jag hittade på poolkanten precis när jag skulle dyka i på förmiddagen:

Jag säger bara så att ni vet... Det KAN bli regn ikväll! .....................
Av Ulrika Pernler - 4 augusti 2009 16:44

Hej! Idag ska vi börja träna lite olika dressyrprogramsdelar på veckans dressyrläger. Meningen är att alla i slutet på veckan ska kunna visa upp varsitt program och få det bedömt.

Så fick jag frågan i går; Hur stor är en 15 meters volt?

Man kan ju tycka att svaret är enkelt. En radie på femton meter eller större än en tiometers volt men mindre än en tjugometers volt eller fem meter innan för långsidan på motstående sida av spåret eller…

Sanningen är att en femtonmetersvolt kan uppträda i nästan vilken skepnad som helst. Det vet jag för jag har dömt många (!) Lätt C program

Ibland är femtonmeters volten tjugo meter, ibland ännu mer, speciellt då ponnyn bestämmer sig för att lämna banan. I de fallen tar volten aldrig slut och det är svårt att sätta en slutgiltig poäng. Det har hänt…

Ofta blir femtonmeters volten långt mindre än femton meter. Faktiskt mindre än tio. Ibland blir man förvånad över att en häst som knappt vill svänga i vanliga fall kan vända på en femöring just när det är programridning…

En femtonmeters volt uppträder inte sällan i formen av ett ägg. Jag brukar skriva ”äggformad” i protokollet. Det har jag skrivit många gånger…

Vissa gånger glömmer både ryttare och häst bort var man började någonstans. Ekipaget fortsätter in på nästa varv i volten ungefär som när man glömde svänga ut ur rondellen. Ett tips, kolla vid vilken bokstav du startade…

Svaret på frågan ”Hur stor är en femtonmeters volt?”  är i teorin enkelt. Men i verkligheten är det en helt annan femma!

Av Ulrika Pernler - 3 augusti 2009 15:00

Grannens hund råkade äta en persikokärna och det blev tvärstopp i mag- tarmkanalen... Stackaren fick åka till doktorn och till och med bli opererad för att kärnan skulle komma ut.


Sista dagarna har jag sett honom stolpa fram vid vägkanten med sin matte. Svag och matt. Oj, oj, oj så synd det är om honom! Matte har fått lyfta honom försiktigt över tröskeln.


Tills igår...


Ingen matte inom synhåll och hunden mår genast lite bättre och galopperar glatt iväg hem till mig för att kolla läget i köket. Ett vigt skutt uppför trappen och så den där viftande svansen och Cocker Spaniel ögonen. (Nu blev det dock inget godis till hunden, inte ens en persika)


Jo minsann, man ut i fingerspetsarna!

Av Ulrika Pernler - 1 augusti 2009 18:55

Hej! För en dryg månad sedan flyttade Big E till ett stall i närheten av ridskolan. Detta efter att han själv ”bett om” att få bli Camillas alldeles egna häst.

Efter bara några dagar kom en rapport om att vår hoppglada före detta ridskolehäst hade provat sina vingar genom att hoppa ut ur hagen. Efter att ha hoppat över staketet några gånger så bestämde han sig till slut i alla fall för att göra som dom andra hästarna och stanna innanför staketen som människorna så omsorgsfullt satt upp.

 

Gabbi hade en gång en ponny som också brukade roa sig med att hoppa staket. Speciellt dagarna efter att hon varit på tävling. Då ansåg hon själv att hon borde få vara ute så länge hon hade lust.

När hon fick se någon i familjen komma för att hämta henne så satte hon fart mot staketet och hoppade in i nästa hage. Följde man efter henne så kan ni ju själva gissa vad hon gjorde. Hade hon kunnat skratta rått åt oss när vi försökte fånga henne så hade hon gjort det!

 

Ingen av mina hästar har haft någon speciell fallenhet för att hoppa staket. Däremot ramlade Picador en gång ut ur hagen. Han hade nämligen för vana att varje dag springa några repor i hagen. Från noll till hundra på två sekunder!

 

En dag när jag kom till stallet så hittade jag Picador stående i gräset utanför hagen. Eltrådarna var sprängda och precis innanför staketet fanns långa bromsspår på marken. Picador försökte se oskyldig ut när jag kom för att fånga honom.

 

Den dagen måtte han ha haft dåliga bromsar för det hände aldrig igen att han rammade staketet.

 

För hästar som inte riktigt har förmågan att skutta vigt över stängsel så finns andra möjligheter. Fråga Monarch… Trots sitt omfång så lyckas han regelbundet åla sig under staketet i den hagen där han går. Vi brukar hitta honom på gräsmattan. Där är gräset tydligen så mycket godare!

 

Jag har funderat om jag ska lägga mig på pass med kameran för att ta en bild av hur det ser ut när han rymmer.

 

Förmodligen tittar han sig först omkring för att se så att kusten är klar. Sedan rullar han snabbt och vigt under staketet och är fri!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards