Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 17 september 2009

Idag har vi haft besök av "doktorn"

Av Ulrika Pernler - 17 september 2009 12:35

Hej! Idag har vi haft besök av sadeldoktorn, en av hästarnas bästa vänner! Sadeldoktorn Jimmy besöker oss två gånger om året för att på plats gå igenom och prova ut alla ridskolehästarnas sadlar. Hästarnas personliga sadlar är fyrtio stycken till antalet och så har vi ju en del dressyrsadlar och några extrasadlar också. Så runt femtio sadlar finns att gå igenom.


Vi provar sadlarna på hösten en tid efter betet. Då är hästarna mer normalviktiga än de är direkt efter betessäsongen. Så provar vi sadlarna igen efter juluppehållet. Hästar ändrar sig hela tiden i muskulatur, vikt och utseende i ryggen. En gammal häst kan till exempel få mer framträdande manke och mindre muskulatur över ryggen. En yngre häst ändrar utseende i ryggen medan den växer. Efter bete är hästarna tjocka och efter vintern kanske lite mer i trim.


En bra sadelmakare är en stor del i konceptet "friska hästar". Om sadeln ligger bra på hästen så slipper den ryggproblem. Slipper den spänningar och ont i ryggen så slipper den problem med benen. Ligger sadeln bekvämt så kan hästen helt enkelt slappna av och trivas med sin ryttare!


Det är därför man aldrig får spara pengar på sadlingen! Det är också därför det är så viktigt att varje häst har sin egen sadel. Ridskolehästarna använder ju sina sadlar ungefär femton timmar varje vecka!


Det första vi gör innan Jimmy kommer är att plocka av alla vojlockar och sadelgjordar från sadlarna. Sadelutprovningen sker med en "naken" sadel. En väl utprovadsadel lägger sig direkt till rätta på hästryggen. Den "hittar själv" sitt läge. I princip skulle man kunna rida med enbart sadel och ingen vojlock på hästen om sadeln ligger bra. Vojlocken är enbart till för att skydda lädret i sadeln från smuts och svett.


Vi hänger fram alla sadlar utanför respektive häst och sedan börjar utprovningen.


Jimmy provar, Gabbi antecknar om något behöver lagas eller om sadeln ska stoppas om. Övriga springer fram och tillbaka med sadlar, märker om och sätter till sist tillbaka alla vojlockar och sadelgjordar.


Idag tog det hela ungefär tre timmar och då han Jimmy stoppa om flera sadlar och sy sömmar som gått sönder.


Ni elever kan göra några saker för att vår utrustning ska hålla länge samt att hästarna ska må bra:


* Inte byta sadlar på hästarna i onödan. Varje gång hästen går tex med dressyrsadel går den ju med en sadel som inte är fullkomlig för just den hästen.


* Ta med sadel och träns till putsspiltan efter lektionen. Torka av utrustningen med en fuktig svamp och den sadeltvål som finns i spiltan. Svett och smuts är farliga fiender för läder. Svetten löser bland annat upp sömmarna i lädret. Torka av sadeln på ovansidan och även under kåporna.


*Passa på att också torka ren sadelgjorden från svett och smuts så slipper hästen skavsår i sadelgjordsstaden.


Om vi sköter utrustningen väl så håller den många, många år framöver. För en ny sadel ger vi idag drygt femtontusen kronor så att ta sig lite extra tid efter lektionen för attgöra rent sin sadel är en bra investering för föreningen!


Här nedan kan ni se lite bilder från dagens sadelprovning.


 

                

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards