Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under april 2010

Av Ulrika Pernler - 12 april 2010 11:17

Hej! Idag är det underbart vårväder och lätt att få vårkänslor!
Växterna fortsätter att kämpa sig upp genom vinterns lämningar.

På marken syns spridda färgfläckar.

         

Det är vår!

...och stålkossan vilar sig fortfarande efter en vinter på rygg i diket.

Står där och myser i solen!

  

Av Ulrika Pernler - 11 april 2010 20:11

Hej! Idag har klubbens hoppekipage på stor häst varit ute och hoppat sin första omgång i Division III. Femton lag startade och vårt lag hamnade på en fin femteplats efter omhoppning.

Jag återkommer med mer info om detta i tävlingsrapporten imorgon. (Emilie, du skriver väl något... :)


Efter att hästarna fångats in efter rymningen igår så spolades alla av med vatten och kontrollerades med visitation under eftermiddagen. Vi förde lista över eventuella skavanker. Jag var också upp på kvällen och gick igenom samtliga hästar som då verkade må bra.


Imorse var Gabbi och jag i stallet  vid halvåttatiden. Alla hästarna kollades igenom igen och sedan tog vi in dem en och en i ridhuset för att longera dem fär att kunna se eventuella hältor och stelhet efter språngmarschen på den hårda asfalten.


Nitton hästar allt som allt! Förutom att hovarna slitits en del av asfalten så är de flesta av hästarna helt oskadda. Vi pratade med hovslagaren i dag och de hästar som behöver det ska ses över. 


Sammy har trampat sig på baksidan av hoven ballen) och vi har lagt ett bandage med bakteriedödande medel, Men han är inte halt och som vi ser det så ska han kunna gå lektioner i början av veckan igen.


Lemans har ett skrapsår på framsidan av kotan på ena bakbenet. Vid omläggningen i morse såg såret jättefint ut och inte heller han är halt.


Monark har trasat sönder sina bakhovar men det ska hovslagaren få slipa till då han har gott om hov att ta av. Han var nog den enda som var tydligt stel i kroppen idag och det beror nog till viss del på de trasiga hovarna. Det får bli vila med lugna promenader för hans del ett par dagar så tror vi nog att han mår fint igen sedan.


Övriga hästar fick ok efter longering och sedan gick de ut i hagen för att få röra på sig. På eftermiddagen kunde vi hålla de sista lektionerna på påskens kurser.


Många av de som skulle gå kurs igår missade ett ridpass på grund av rymningen men har fått information via sin instruktör om kompensation. Eleverna reagerade med omtänksamhet för hästarna och funderade över hur de mådde mer än att de var ledsna över att ha missat en av sina kursdagar. Vi har underbara elever på ridskolan! Hör av er till kontoret om ni har frågor om den missade kursen, 018-317103 eller upk@telia.com


Imrogon börjar ridskoleverksamheten i sin "vanlighet". Vi ses då!

Av Ulrika Pernler - 10 april 2010 19:00

Hej! Utanför Rolles hage ligger den en gång gigantiska snöhögen som Kenneth plogat upp under vintern. Numer har den krympt betydligt vilket har orsakat en rejäl blötläggning av marken kring grinden till hagen.


Därför behövde jag igår åka för att inhandla ett par praktiska stövlar, som vi vuxna säger. Jag tänkte mig något färgglatt. Så när Björn skulle åka och handla satte jag mig i bilen för att samåka till affären.


Vi hamnade på Biltema... Kanske inte den ultimata stövelaffären om man vill ha något färgglatt. Jag letade mig fram till klädavdelningen. Där fanns två typer av stövlar. Snyggt randiga och grå. Jag började riva i bunken med de snyggt randiga bara för att upptäcka att de slutade på storlek 37. Två hela nummer under det jag behövde. Det fick bli de grå i herrmodell. Här kommer AB Pråm!


I morse använde jag mina grå stövlar vid utsläppet bara för att upptäcka att om min häst tar ett jätteskutt in i hagen och landar i en pöl så blir halva vänstra stöveln vattenfylld ändå. Men i den högra var det torrt!


Jag skulle komma ha användning för stövlarna ännu en gång idag men det visste jag inte då. ..


Prick elva kommer ett upprört samtal från en springande Ingrid. Alla våra tjugo stora hästar har rymt och är på väg åt Rasbohållet på den mycket trafikerade väg 288.


Min värsta mardröm! Hästar, bilar och vägar! Hela vintern har jag fasat för lösa hästar eftersom det varit så mycket snö och dåligt med el i trådarna. Nu är det vår och jag har så gott som andats ut när telefonen ringer idag.


Reaktionen som kommer är ändå ett stort lugn. Så reagerar jag när det är allvar, och det är skönt för människor reagerar olika och man kan inte riktigt hjälpa hur det är. Men jag blir lugn.


Mobilen i fickan och så det viktigaste; stövlarna! De nya grå! Jag hoppar in i bilen och svänger till vänster ut på 288:an. Några hundra meter bort springer folk som jag känner med grimskaft i högsta hugg. Jag stuvar bilen full och vi kör vidare. Det är bilkö men går att köra mellan körfälten och ungefär fyra kilometer från stallet ser vi hela hästflocken.


Polisen kommer och stoppar trafiken och vi får tag på två hästar innan resten av flocken får för sig att springa längs stora vägen tillbaka mot stallet igen. De sätter fart och vi hoppar in i bilen igen och svänger runt.


Så när vi är en dryg kilometer från stallet viker hästarna plötsligt av till vänster. Där finns en öppen grind i viltstängslet och strax springer alla tjugo hästarna ute på en inhägnad vall bortom våra stora sommarhagar.

Mitt ute på vallen har smältvattnet bildat en "sjö" och de trötta och svettiga hästarna dricker av vattnet och några lägger sig i vattnet och svalkar sig.


Vi är många nu. Folk som har hört på radion eller varit i stallet har släppt allt de har och kommit för att hjälpa till. Äntligen, äntligen är hästarna borta från vägen och vi kan börja fundera på hur vi ska få dem tillbaka till stallet i lugn och ro.


Vi gör ett hål i staketet in i den bortersta sommarhagen och flocken slussas in där. Sedan slussar vi dem vidare en hage i taget. Jag är tacksam för att vi har ett så välbyggt slussytem i våra sommarhagar!


Till slut är vi framme vid "transportgången" till stallet men vi vill inte släppa alla hästarna samtidigt eftersom de är uppjagade. Så för att inte riskera att de flyr igen så leder vi dem tre och tre tillbaka mot stallet. Det tar lite tid men det känns säkert.


Sedan tar ett annat jobb vid. Att spola rent alla hästar och se över dem för att hitta eventuella skador. Alla som är i stallet ställer upp och hjälper till utan att man behöver fråga. Fantastiska hästmänniskor!

Jag för lista över de små sår och trasiga hovar som vi hittar men i stort sett är hästarna oskadda.


Jag vill säga:

Tack, tack, tack till alla som hjälpte till, blötte ner sig, blev leriga och tog sig tid att få hem alla hästarna idag! Ett supertack till bilisterna på väg 288 som stod still i sina bilar och som parkerade för att stänga vägen och som visade hänsyn och tog situationen på allvar.


En mardrömsdag som slutar väl trots allt!


TACK!


På trappen utanför här hemma står ett par väl använda grå stövlar som nyss var nya.

Av Ulrika Pernler - 9 april 2010 15:48

Dax för funktionärsträffar för både unga & vuxna som vill vara med och jobba på våra tävlingar.


Funktionärsträff lördagen den 17 april klockan 14.00- 15.30

För alla barn och ungdomar som ska vara med och jobba som funktionärer på årets tävlingar. Obligatoriskt för F-trän och Trän elever.

Självklart är alla som är intresserade av att hjälpa till välkomna!

Anmäl er på listan i stallet senast den 15 pril eller via mail till upk_tavling"telia.com 

Träffen är i cafeterian.

Vid frågor kontakta Emme eller Eva Britt.

Naturligtvis så bjuder vi på fika!


Jobba på tävling

Välkommen på träff för "nya" vuxna tävlingsfunktionärer

lördagen den 17 april klockan 12.15- 13.45 i cafeterian.

Du som varit med och jobbat tidigare är naturligtvis också välkommen.

Vi från UPK:s tävlingskommitté berättar om årets tävlingar, vilka typer av funktionärer som behövs vid våra olika tävlingar i hoppning och dressyr, etc.

Självklart ska vi också fika och disskutera frågor som kommer upp.


Vill du förbereda dig lite inför träffen kan du läsa de funktionärsbeskrivningar som finns på klubbens hemsida www.uppsalaponnyklubb.se

Välj "tävlingar" och klicka sedan på den blå knappen "Beskrivningar för tävlingsfunktionärer".


För att vi ska veta hur mycket fika vi ska göra iordning så ber vi dig att göra din anmälan på listan i stallet eller via mail upk_tavling@telia.com

senast den 15 april.


Välkommen hälsar UPK:s tävlingskommitté!


Inbjudan och anmälningslistor finns även i stallet.

  

Av Ulrika Pernler - 8 april 2010 11:52

Hej! Just nu finns det massor av tydliga vårtecken runtomkring i naturen. Vanliga saker som att den lilla bäcken vid stallplanen porlar och solen skiner.


Men fler saker talar om vår.

Snö möter vatten.

 

Lera.

Hovspår i leran.

Staket som plogats sönder

  

och farbröder som bär brädor...

  

...och lagar... 

Och så leriga hästar!

     

Toviga hårremmar som bara väntar på att borstas.

 

Och manar som väntar på att redas ut! Ben nedsjunkna i lera och skor som blir kvar i djupet.  

Nedsmutsade öron som ändå visar på glädje över sol och värme.

  

Så de där människorna, som går så konstigt, som om de dansade på lina.

  

   

Fast de hämtar bara sin häst i hagen.  

  

Sedan säkerhetsdagen i februari har den stackars stålkossan legat uppochned i diket och väntat på sin räddare.  

Med våren kom räddningen och nu står kossan på benen igen.

Lite rostig

Lite stel

Men allt blir nog bra!

Är inte det vår så säg?

     

Av Ulrika Pernler - 6 april 2010 13:33

Hej! Nu ser man verkligen att våren är på väg! Kolla bara bilderna på Emilie och Lola här nedanför. Den första bilden är från Akka för två veckor sedan och den andra är från i går.

 

Ja ni ser själva. Det snöade betydligt mer den 21 mars än den 5 april.

  

Tävlingsrapporter hittar ni på hemsidan www.uppsalaponnyklubb.se under nyheter.


Hur våren känns provade jag bland annat vid lunchtid idag då jag tog in hästar från hagen iklädd lågskor. Rolle hade ställt sig på en snöfläck tjugo meter in i hagen och jag fick naturligtvis gå dit och hämta honom medan han stod och såg nöjd ut. Skorna står ute på trappen nu!


Ikväll fortsätter min dressyrkurs. Vi börjar med teoripasset som jag hoppas blir lika lyckat som det jag hade igår.Vi fördjupade oss i ämnet "ridteknik" och läste ur Ridhandboken 1 och Ridhandboken 2. Eleverna blev rätt så förvirrade men jag tror nog att en del har sjunkit in till i dag.

Hoppas det i alla fall för jag tänker fortsätta med min "korvstoppning". Det är många sidor i dom böckerna!


Hästarna har full koll på att det är lov från de vanliga verksamheten. De lägger in en extra växel under arbetspassen och njuter av den vila som de också hinner med.


Gabbi har hoppkurs på dagarna. Jag tittade en stund igår och det såg så roligt ut. Undrar om Gabbi har berättat för sina elever hur det gick för henne på sin första riktiga hoppkurs som hon skulle vara med på...


I annat fall kan jag ju skvallra; Hoppkurs för Gertie och Gabbi skulle få rida den finaste lilla B-ponnyn Lunas Moonlight. Det var tidig vår och stora pölar på utebanan på Eke. Vi skulle hoppa fram på ett räcke på ena långsidan.


Det blev Gabbis tur och hon styrde mot räcket, gjorde någonstans på vägen en missbedömning och trillade av i första språnget. Duns ner på den blöta sanden och så var den kursen över.


Fast Gabbi deltog förstås på sitt sätt. Hon satt Bredvid Gertie inlindad i en stor filt och drack choklad resten av den kursdagen. Man lär sig ett och annat av att titta också!


Av Ulrika Pernler - 4 april 2010 12:30

Hej! Så här på påskdagen får man gå upp tidigt om man vill hinna iväg en sväng till hästarna och stallet. Själv satt jag på hästryggen klockan halvåtta i morse. Senare idag blir det påskmiddag med den närmsta familjen. Så avslutar jag dagen i stallet igen för att förberreda inför morgondagens dressyrtävling på Lurbo. Starttid klockan 10.24 passar mig perfekt!


Ridskolans elever verkar tycka det är skönt att komma från påskledigheten och rida en stund. grupperna har varit fulla trots röda dagar.


Med en ridtimme i kroppen kan man smaska i sig påskäget med gott samvete!

Här i huset fick vi lite annorlunda ägg i år. Barnens farfar tog med sig påskägg hemifrån Island. De var gjorda av choklad med godisinnehåll och i varje ägg fanns också ett tänkvärt ordspråk.


Ordspråk är intressanta tycker jag.

Vad sägs om detta: Be inte krokodilen hjälpa dig över floden!

Eller: En sann gentleman är någon som vet hur man spelar säckpipa, men låter bli.


Här kommer äggordspråken. Jag har översatt dem men min Isländska är lite rostig så det får vara på ett ungefär!


Nr 1: Jag förstår inte varför TV ber om ursäkt för tillfälliga avbrott, men aldrig för de ordinarie programmen.

  


Nr 2: Jag äger tio par gymnastikskor, ett par för varje veckodag.

 

Nr 3: För att visa, att man inte alls blev rädd när man hoppade till, kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger liksom för att motionera sig.

 


Nr 4:  Problemet med ekorrhjulet är att även om man lyckas springa fortare än alla andra, så är man fortfarande bara en ekorre.  

    

Nr 5: Var sjutton ligger det där Australien egentligen?

  


Nr 6:   Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra.

   


Dom är kloka dom där Islänningarna! 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards