Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under maj 2010

Av Ulrika Pernler - 21 maj 2010 11:33

Hej! När är det vår och när är det sommar? Var går gränsen mellan två underbara årstider? I backarna lever fortfarande både blåsippor och vitsippor. Under eken vid lilla ridbanan står ett par ensamma påskliljor i full blom.


Idag har vi släppt hästarna i sommarhagarna. I kanten blommar smörblommor, liljekonvalj och förgätmigej och i hagen står maskrosorna tjocka och fulla av sommarsmak.


Visst måste detta vara gränsen mellan vår och sommar även om sommaren väger över just idag!


Idag är det härligt att leva! Inte minst för fyrtio nöjda lektionshästar!


            

                                                                

Mer bilder från hagarna finns i Pixbox, albumet sommarbete 2010

http://www.pixbox.se/alb_show_id1183605_page0.html 

Av Ulrika Pernler - 20 maj 2010 14:53

  

Hej! På söndag är det ridskole-DM i dressyr på Bälinges anläggning. Sju olika ridskolor kommer att ställa upp med startande i år och båda klasserna LC:2 och LB:1 är fulla, det vill säga 40 starter i varje. Så förbered er på en lång och förhoppningsvis vacker dag.


Uppsala ponnyklubbs ridskolehästar och ryttare står för tjugonio av tävlingens startande. Hoppas ni medlemmar tar en sväng förbi Bälinge under söndagen för att heja på våra ekipage, kanske mysa en stund i solen och inte minst invadera kiosken.


Den 19-20 juni arrangerar vi (Uppsala Ponnyklubb) tvådagars hopptävling på hemmaplan. Ponnyer på lördagen och hästar på söndagen.Det brukar vara populära datum för tävling och förra året hade vi många startande vilket vi hoppas på även i år.


Nu är det dags att skriva upp sig på funktionärslistorna till sommartävlingen. Eftersom det är mycket som ska pusslas ihop så vill vi att du skriver upp dej senast 5 juni.


  • 19 juni är det hoppning för ponny
  • 20 juni är det hoppning för häst

Vi vet inte just nu om tävlingsdagarna börjar kl. 8 eller 9 det får vi återkomma om när vi vet hur många starter det blir.


BANBYGGNAD inför båda tävlingsdagarna är fredag 18 juni, tid meddelas senare. Här vill vi att alla trän & f-trän hjälper till.

Som vanligt skriver träningselever och f-trän upp sig på en särskild lista och blir sen utplacerade på lämpliga uppgifter.


ALLA som vill vara med och jobba på tävlingen är mycket välkomna oavsett vilken nivå ni rider på eller om ni inte rider alls. Ni som inte är trän- eller f-trän.elever skriver upp er på den flerfärgade listan i stallet eller mailar till upk_tavling@telia.com  .


Frågor??

Prata gärna med någon av oss i tävlingskommittén eller maila till upk_tavling@telia.com  Känner du inte igen någon av oss i TK så kan du be någon instruktör att visa vilka vi är.


DU ÄR VÄLKOMMEN som funktionär på sommartävlingen!


Hälsningar

UPK:s tävlingskommitté

genom E-B

Av Ulrika Pernler - 19 maj 2010 15:56

  

Hej! Snart, snart släpper vi hästarna på betet. Jag laddar kamerabatterierna och tömmer alla minneskort för att få vara med och föreviga årets betssläpp.

Fast så värst spännande bilder blir det kanske inte för hästarna lär ju dyka med mulen först ner i gräset och inte ta upp huvudet förrän det är dags att gå in igen.


Jag ska sätta mig på en sten vid hagen och titta på betande hästar en lång stund och fyllas av sommarro i själen.


Det finns dock ett litet aber...


M-Y-G-G


För tre veckor anlände de första strötbombarmyggen. Den stora sorten som lätt kan förväxlas med ankomsten av ladusvalorna. Så blev det kallnätter och myggen försvann. Vi gick runt och skrattade rått åt att myggen förmodligen dukat under i det kalla vädret.


Så var det inte...


Myggen hade bara dragit sig tillbaka för att samla sina arméer. För några dagar sedan var de här igen. I massor! De har grupperat sig och arbetar efter ett välstrukturerat system.


De stora myggen surrar nära ansiktet och öronen, Medan vi viftar hysteriskt efter dem så sticker de små myggen och tömmer oss på blod.


Jag visste inte att det var så förrän i tisdagsmorse.


I måndagskväll hade jag tre lektioner utomhus och myggen fanns där minst sagt. Vädret var underbart och eleverna mös och red och viftade mygg. Själv stod jag i mitten och skröt om att jag minsann inte blev biten.


Det trodde jag fram till i tisdags. Jag har hundratals röda prickar i grupper på axlarna, nacken och knäna. Sedan har jag hundratals till utspridda på kroppen.

Jag är prickig! Som väl är så kliar det inte så värst men jag har känt mig lätt anemisk.


Det får bli att käka blodpudding och dricka blutsaft inför torsdagens lektioner. Ett bra myggstift är att rekommendera till er som ska rida utomhus! För hur det än är så är det underbart att få vara ute!

Av Ulrika Pernler - 18 maj 2010 14:12

  

Hej! Djur har funnits med på ett eller annat sätt i hela mitt liv. Mitt första husdjur var en röd dvärghöna som hette Lillan. Jag var i fyraårsåldern och Lillan fick hänga med på det mesta som jag hittade på.


Ofta satt hon inklämd under ena armen som på bilden ovan eller så satt hon i den lilla trälådan som pappa fäst på min pakethållare bak på cykeln. Hon gillade att åka fort i lådan och jag cyklade runt, runt framför ladugården där vi bodde.


Släppte jag Lillan lös på marken så gick hon tätt efter och följde mig överallt. Även in i köket... Jag kommer inte ihåg om mamma var vidare förtjust i det eller inte. Fast jag kan ju gissa.


På nätterna satt alla hönsen i hönshuset men på morgonen kunde de släppas de ut och fick gå fritt på markerna runtomkring. Framåt kvällen ropades de in igen och fick sin mat.


När vi flyttade hade vi inte möjlighet att ha med oss några hönor eftersom det ändå är ett lite speciellt val av husdjur.


Kort därefter fick räven sig en brakmåltid och Lillan fanns inte mer. ..

Oavsett art så berikar verkligen husdjur ens liv!




Så något helt annat; Ett upprop till alla våra medlemmar. Måndagen den 31 maj är det möte för alla som hjälpt till i cafeterian under våren samt alla som är intresserade av att hjälpa till på kommande tävlingar.


Nästa tävling är 19-20 juni och vi behöver ca 6 st per dag som hjälper till.

Tid för mötet är 19 00 - 20 00 i cafeterian, självklart bjuder vi på fika.

Vi kommer att gå igenom rutiner, inköp, förslag om en cafeteriagrupp/ansvarig, vad som behöver fixas inför nästa tävling mm.

 Hör av er med föranmälan till kontoret på 018- 31 71 03 eller mail upk@telia.com

 
 
Så något helt tredje; Ganska ofta så kommer det kommentarer efter blogginläggen här. Vilket är jättekul! Ni vet väl att ni kan kommentera genom att klicka på raden "kommentar" som ligger alldeles intill överskriften på varje inlägg. Det bästa är att jag måste godkänna varje kommentar innan den syns på bloggen ;)
Igår hade följande fråga kommit:  
Hej! Jag undrade bara lite om du som domare tycker mindre om kraftiga och rejäla hästar på tävling t ex kallblod? =) /Tacksam
Mitt svar:
Nej, jag försöker verkligen att inte lägga någon som helst värdering på hästens ras. Det finns jättemånga kallblod som tävlar och går jättebra. Bland annat är det ju rätt så vanligt med Tinkerhästar på ponnytävling.  
 
Däremot är det bra om man vet om att redan från LC ska samtliga delar av utbildningskalan bedömas. (takt, lösgjordhet, stöd och kontakt, schwung, rakriktning och samling) Dessa ska vara för klassen tillfredställande för att ge ett godkänt betyg.
 
Det är mycket som ska stämma i dressyr. Hästen ska ha rena, taktmässiga gångarter, bra framåtbjudning, vara lydig, acceptera bettet, vara stadig på tygeln, vara avspänd och så vidare. Det allra viktigaste är nog att det ska vara harmoni mellan häst och ryttare!
Det gäller att våga komma ut på tävling och sedan är det bara öva och få rutin.
 
Så, då fick vi in en liten frågestund också!
Av Ulrika Pernler - 16 maj 2010 18:44

Hej! Idag har jag varit på Lurbo och luftat Ronaldhino. Tredje gången på samma tävlingsplats inom bara ett par månader.

Vi hade förberett oss hemma under förmiddagen enligt samma rutiner som vi brukar.


Det vill säga:

1. Bad för Ronaldhino kvällen innan tävling och en hel flaska VO5 balsam i svansen.

2. Rullfest för Ronaldhino hela natten lång.

3. Upptäckten av en totalt gulfläckig häst på morgonen för tävling.

4. Envetet användande av ryktsten och torrschampoo (vilket man inte bör ha i ögonen då det gör väääääldigt ont, läääänge. Det står dessutom på flaskan så jag borde ha läst innan jag skvätte dit det...)

5. Fläta manen och borsta igenom svansen.

6. Titta på när Ronaldhino rullar sig minst fyra gånger till...

7. Borsta av en sista gång och plocka ut alla små halmstrån som fastnat på alla möjliga och omöjliga ställen.

8. Konstatera att det tillkommit ett betydande antal nya fläckar...

9. Lasta och åka.


Att ha rutiner när man ska tävla är väldigt viktigt för både häst och ryttare! Skriv gärna av mina om du tror du kan ha nytta av dem!


De senaste gångerna har Rolle skött sig exemplariskt efter urlastningen. Han står stilla och fint medan vi sadlar och jag hinner till och med upp i sadeln innan han skyndar mot framridningen. Tidigare var detta ett spektakulärt moment i det hela och Rolle gick under namnet "Den uppländska tornadon". Men även en tornado kan göra framsteg.


På framridningen håller han gott tempo och glatt humör precis som han tycker det sig bör. Han har sin fina röda rosett i svansen för att ingen ska råka komma inom hans glädjezon! Dessvärre verkar rött vara en färg som kan vara svår att uppfatta...


Niclas var med och fotade idag och jag måste säga att han gjorde ett gott jobb. Det är inte lätt att fånga motiv i rörelse! Däremot är jag inte säker på att han vill fota någon mer gång efter följande lilla händelse...


Ja som ni ser så laddade Rolle upp i vanlig stil. Gasen i botten och ryttaren har hamnat i en konstig bromsande stil som hon inte rekommenderar till någon av sina elever...

Efter att ha lyckats runda den första kortsidan på banan så händer detta:





Otäcka bilder... Men fotografen klarade sig. Det måste ha varit samma känsla som att möta någon av dessa:


      


Tur att Niclas är tuff, precis som Magnus Samuelsson, världens starkaste man!Efter den lilla uppvärmningen så behövs det ibland ett handtag fär att knyta fast persedlar och annat som liksom blåst loss eller skakat av. Gabbi vågar hjälpa till!



Ett varv till på banan och sedan dags för start.

 


Så inne i ridhuset förvandlas prinsen plötsligt och uppför sig förvånansvärt lugnt. Kan man säga att programmet gick som en dans? Nja, men närapå! Det märks att han börjar växa i kläderna och tävla, det gillar han!


Vid sista hälsningen är vi så glada, så glada! Fast nog skulle Rolle göra sig perfekt i en "överraskningkür". Men nu finns det inga sådana program så man får hålla till godo med det som bjuds.


              

Vi är mycket nöjda med dagens roliga tävling och Ronaldhino vill bara en enda sak till i dag. Få åka hem och rulla sig några gånger till och äta havre förstås!


Imorgon kommer mer rapporter från helgens tävlingar!      

Av Ulrika Pernler - 15 maj 2010 18:14

Hej! Idag har vi fått ut en riktig sommardag lite i förskott. Lite regn och sedan sol och varmt, då exploderar gräset och verkar växa flera centimeter bara över dagen.


Hästarna har inte heller varit sena att njuta av vädret. Efter regnet blev leran så där alldeles oemotståndligt kladdig och hästarnas ben vek sig strax efter att de passerat grinden in i hagen. Ibland finns det tydligen inget bättre än ett härligt tjockt lager lera som torkar i solen. Fast man vet att ett drygt jobb väntar på eftermiddagen så är det på nåt sätt härligt att se hästarna vältra sig i lerpölarna.


Tur att skolan har haft ledigt ett par extra dagar så att alla duktiga skötare kunnat rycka in och hjälpa personalen att skrubba fram hästarna ur lerpansaren. 


På fredagkvällen valde jag att bada min egen häst eftersom vi ska tävla imrogon söndag. Han får ha ett tunnt täcke på sig imorgon tänkte jag. Så imorse när jag hade ridit och skulle släppa ut honom så var det redan 16 grader varmt och solen sken. Jag nändes verkligen inte att ta på något täcke så det fick bli "naket".


Jag hann inte ens haka i grinden i sin hållare innan han låg på rygg på den bästa lerplätten i hela hagen.


Ikväll är det skötarläger i stallet och nyss när jag var där så stod det tält både här och där över omgivningarna. Bästa platsen hade de som smällt upp sitt tält mitt uppe på banken!


Det blir nog en rolig tillställning i vanlig ordning. Hoppas bara att skötarna inte skrämmer livet ur den stackaren som kommer från Securitas och kollar låsen inatt...


Imrorgon är det sista dagen på långhelgen och det har varit mycket olika tävlingar under de här dagarna. I torsdags var det dressyrtävlingar i Tierp, idag har det varit hoppning i Tierp och imorgon är det lagfinal i Lurbo där Dressyrens division II lag deltar. Det är också hopptävlingar i Enköping.

Tävlingsrapporterna från helgen kommer i början på veckan. Skriv gärna ihop några rader om ni varit iväg!


   

Av Ulrika Pernler - 13 maj 2010 15:48

  

Gertie går banan med sina elever, en hopptävling i slutet av 70-talet


Hej! När jag hade ridit något år så började jag samla på tidningsurklipp från resultatbörsen i UNT. Det var urklipp från hopp- och dressyrtävlingar där någon UPK:are hade placerat sig.


Jag klippte ut resultaten och klistrade upp dem på ett papper och satte dem i en pärm som jag var mycket rädd om. Så tog jag en linjal och en penna och strök omsorgsfullt under namnet på ryttaren och hästen och så klubben förstås.


Extra roligt var det när namn på ridskolehästarna var med i tidningen. Ridskolan hade en del ponnyer som tävlade på riktigt hög nivå. Främst i hoppning.


Efter ett tag började jag känna igen namnen som återkom i resultaten. Vissa av ekipagen hade jag sett på riktigt när jag satt på läktaren i ridhuset eller på gräskullen vid utevolten. Men några hade jag aldrig träffat eller ens sett i verkligheten.


Ändå så blev jag så stolt varje gång jag hittade namnet på någon UPK:are i tidningen. Dom red ju för samma klubb som jag, UPK och därför var vi klubbkamrater och jag ville bli lika duktig som dem en gång.


På sommaren var det ridläger för tävlingsryttarna och några tog med sina egna ponnyer till ridskolestallet. Det var väldigt spännande och vi gick runt i stallet och läste på namnlapparna och tittade in i boxarna. Vi fick hjälpa till att hälla havre i krubborna vid lunchfodringen.


Nu fick jag se alla ponnyerna på riktigt. De som hade varit ett understruket namn i min pärm förut.


På eftermiddagen satt vi på staketet till hagen som låg nere vid utevolten. Gertie hade hopplektion ute på gräset i hagen. Det fanns ett uthopp ur den lilla skogsdungen som låg längst bort i hagen. Ekipagen galopperade upp på en liten stig och hoppade utför och landade på gräset. De var duktiga!


Då trodde jag aldrig att jag också skulle få ta det där uthoppet och rida i galopp ut på ängen. Men det fick jag! Fast det skulle dröja några år innan dess.


Tills dess fortsatte jag att drömma och att titta på duktiga ekipage. Men framförallt fick jag ett mål och en önskan att jobba mot och det sporrade mig att kämpa med min ridning.


Det är bra med förebilder som finns nära!

Av Ulrika Pernler - 12 maj 2010 16:23

  

Hej! Idag var Gabbi och jag latmaskar. Träningen för Uffe blev inställd eftersom det var flera av dem som brukar rida som inte kunde idag.

Så vi fick sadla och tränsa för att rida ett eget pass. Ingen skäll och inga invecklade förklaringar idag inte.


Ingen har väl missat dagens toppenväder? Vi bestämde oss för att rida på den stora hoppbanan. Där kom det på nytt underlag igår och Kenneth hade brett ut sanden och sladdat banan så den var helt oemotståndlig!


Morgonen på hoppbanan var helt underbar. Sol, ny sand som frasade under hovarna, fåglar och en svag varm vind.

Efter en halvtimme upptäckte vi att vi fortfarande satt  och skrittade och pratade och hästarna hade närapå somnat till eller åtminstone slappnat av vilket inte är helt enkelt för någon av herrarna grå och brun.


Ett latmaskpass på hästryggen i sol och vår är inte helt fel! Dessutom har jag fortfarande tre dagar på mig att öva program inför helgens final i dressyrallsvenskans Division II.


Finalen går på Lurbo och lagklassen rids i Regional LA:6. Ett skojigt program där man svänger hit och dit och gör lite piff och puff på vägen.

Laget är väldigt, väldigt taggat och jag har en bra känsla i magen!


På ridskolan är det lektioner i vanlig ordning under hela helgen. Hoppas på att det fina vädret behagar stanna så att vi kan hålla så mycket lektioner som mjligt utomhus. Härligt för både hästar och människor!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards