Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under maj 2010

Av Ulrika Pernler - 11 maj 2010 18:00

  

Hej! Något som jag brinner för att förmedla till mina elever är att varje häst måste ridas och utbildas efter sina förutsättningar. Att fatta höger galopp på en äldre välbalanserad häst kanske inte är så svårt medan det kan vara en jätteprestation av den unga hästen som fortfarande har svårt att hitta balans under ryttare.


Att hästens ålder, utbildningsståndpunkt, exteriör och temperament spelar stor roll för hur hästen fungerar under ryttare är kanske inget som en ovan ryttare tänker på.  Han/ hon har fullt upp med sig själv på hästryggen.  I det fallet har man ett stort ansvar som instruktör och tränare att förklara och lära ut detta till sina elever.  Det är också därför det stämmer så väl att en orutinerad ryttare ska rida på en rutinerad häst och tvärtom. 


Ryttarens uppgift är att rida på ett sätt som ger hästen bra grunder för att kunna utföra det man ber om.  Det handlar bland annat om att lyssna på sin häst, skapa balans i ridningen, känna in rätt tillfälle och aldrig utsätta sin häst för sådant som den inte klarar av. Det kan vara utbildningsmässigt eller beroende på t ex exteriör och temperament.  Att rida med känsla, timing och balans är inget man kan begära av en nybörjare. Därför måste man få träna sig genom att rida på en häst som är så rutinerad att den faktiskt kan ”ta hand om” en ovan ryttare.  


När jag håller lektioner i grupp på ridskolan eller enskilt för ryttare med egen häst på en nivå där ryttaren kommit lite längre så försöker jag verkligen få mina elever att utgå ifrån hästens behov och förutsättningar.


Därför kan jag bli ledsen om jag hör ryttare fälla kommentarer som ”Nästa gång, då ska jag allt visa honom” eller ”Han är så envis och dum”. För i de fallen har man oftast missat något mycket viktigt och det är att problemen förmodligen sitter hos en själv och att man kanske till och med ställer krav som är orimliga på sin häst. Lyckligtvis är det väldigt, väldigt sällan jag hör något sådant från mina elever!


Vi ryttare har inte rätt att kräva saker av våra hästar. Överhuvudtaget gillar jag inte ordet ”kräva”. Ridning ska vara ett samspel där vi hjälper hästen till de rätta förutsättningarna och därefter ber om det vi vill, till exempel galopp.

Det finns hästar som har lätt att hitta sin balans, lätt att arbeta i ”rätt form” (den rätta formen varierar för varje individ), lätt för att hitta språnget över hinder och så vidare.


Så klart finns det massor av hästar som har svårt att hitta sin balanspunkt, som är spända, oroliga eller inte har anlag för att hoppa höga hinder. Men de hästarna kan också göra ett jättebra jobb efter sina förutsättningar. Tänker man efter gör de till och med en större prestation när de väl lyckas och är väl värda en lugn och balanserad ryttare som gillar att klappa om sin häst!


Ridning ska vara roligt! Men det är minst lika viktigt att det är kul för hästen som för ryttaren!


Tyck om att rida , se varje häst som en egen individ och väg framstegen ur rätt perspektiv!

Av Ulrika Pernler - 10 maj 2010 16:15

  

Hej! Imorse hade vi i personalen vårt sedvanliga måndagsmöte. Vi pratade om planeringen inför betessläppet som nu närmar sig. Det är en hel del som ska förberedas innan våra hästar kan gå över i sommarhagarna.


Först måste vi ta ett prov för att se efter så hästarna inte har parasiter. Förra provet vi tog visade att hästarna var i det närmast parasitfria så vi tror inte det ska vara något problem. Men det är viktigt att kontrollera för det är inte roligt om man "smittar" betesmarkerna med parasiter.


Gabbi åkte och handlade "Kolla masken" som i princip går ut på att man samlar in lite av hästens "bajsbollar" och lägger dem i en påse som man skickar iväg för analys. Hoppas att de som jobbar på posten inte vet vad som finns i "kollamaskenpåsarna" för det lär åka en del sådana fram och tillbaka genom landet den här tiden på året...


När svaret kommer vet vi om vi ska avmaska hästarna och med vilken sorts preparat.


Sedan måste vi gå över alla våra hagar och kontrollera staketen och trådarna. Efter denna vintern med mycket snö så är det nog en hel del som ska fixas och lagas.


Därefter får hästarna börja gå ut en liten stund varje dag på gräs. Inte för många timmar i taget. För gräset är starkt för hästarnas magar och man måste vänja in dem långsamt.


De stora hästarna kan gå på de lite kraftigare betena och ponnyerna på de lite magrare. Några ponnyer som Calippo och Monarch får gå på väldigt lite gräs eftersom de kan få fångkänningar. Fång är en sjukdom som hästar kan få av lite olika orsaker. Det är vanligt hos ponnyer av det lite rundare slaget...


Vi har beten av flera olika slag. För de stora hästarna och de lättare ponnyerna finns gödslade och isådda beten. När hästarna har betat av litegrand så brukar vi släppa ponnyerna där sedan. För de fångbenägna ponnyerna finns hagar med ängsgräs som är ogödslat.


När hästarna är invanda på betet och det har blivit varmare på nätterna kan de få börja vara ute dygnet runt.


Den morgonen när hästarna släpps på gräs ska jag försöka hinna med och fotografera så ni alla får vara med och njuta av ett riktigt sommartecken!

Av Ulrika Pernler - 9 maj 2010 16:49

Hej! Så här på eftermiddagen har solen tittat fram här på UPK. Nu slår Björkarna ut och det kommer väl snörvlas och torkas ögon i ännu större utsträckning än vad det redan gjort. Det kalla vädret verkar i alla fall ha tagit udden av de stora myggen som vaknade till liv för ett par veckor sedan. Eller så sitter de bara och gömmer sig i någon vattenpöl...


Idag har både A och B skötarna haft skötarridning. Det var så många anmälda att de fick delas in  i flera olika grupper för att det skulle bli lugnt och sansat ute i skogen. Hästarna gick i långa rader med skötare på ryggen och alla såg glada och nöjda ut. Speciellt  Ross som verkar ha ett outömligt lager av energi!


Kylan har gjort att gräset kommit igång att växa rätt så sent. Vid den här tiden brukar vi vänja in våra hästar på gräs inför betessläpp. Nu börjar det trots allt bli riktigt grönt på betena och dagen för betessläppet närmar sig.


Jällaskolan släppte ut sina kossor igår och hade annonserat om detta i förväg. Jag har nog aldrig sett så många bilar vid ett betessläpp. De hade i princip fyllt hela hagen vid 288:an och det stod bilar på alla parkeringar och avtagsvägar i närheten. Jag läste i tidningen att det varit likadant vid släppet på Stabby gård. "Folk vill tillbaka till sina rötter" var det någon som sa.


Kanske man ska annonsera om hästsläpp, annordna korvförsäljning och bli rik på kuppen...

  

  

Kosläpp har blivit exotiska! 

Av Ulrika Pernler - 7 maj 2010 20:04

  

Hej! Ibland behöver även en helt normal ridlärare med lite skit under naglarna få åka iväg och vara vanlig. Ta på sig vanliga kläder och åka någonstans där det inte finns en enda häst i sikte.


Gabbi och jag brukar åka till Stockholm för en avslappnande shoppingdag ett par gånger om året. Mamma får också följa med! Då går vi runt i folkmassorna, provar kläder, får ont i tårna och äter på Pizza Hut.


Visst vi pratar lite om hästar under dagen och det rasar ut ett och annat halmstrå när man öppnar plånboken. Men i övrigt är vi helt normala...


Det är kul att shoppa och efter ett tag har man ett antal kassar att släpa runt på. Så blev det idag också. Det var då det inträffade... En sak som aldrig hänt förut och jag undrar om inte gränsen för shopping är nådd med detta...


Det finns ett ställe på drottninggatan som säljer väskor. Jag behöver en ny väska, så vi gick in. Jag gick längs med väskväggen men hittade inte riktigt något i min smak. När jag vänder mig om står Gabbi där med en resväska i gigantiskt format. Det är en "Samsonite" sa Gabbi med något speciellt i blicken. Jag behöver den och vi kan lägga alla våra kassar i den och dra dem resten av dagen!


Så blev det. Gabbi köpte sin vän "Samsonite" och kassarna fick plats mer än väl. Jag menar den väskan kunde man i princip koppla efter bilen och ha som husvagn.

I Stockholm kunde man förmodligen hyra ut den som ett rum med kokvrå.


Vi lade våra inköp i väskan och upptäckte att det fanns plats för att handla lite mer. Så det gjorde vi. "Samsonite" kommer förmodligen följa oss på våra framtida shoppingturer. Vilken vän!


När jag kom hem var det bara att svida om och åka till jobbet för fredagslektionerna. Det kändes hemvant att kliva i stövlarna och skiten under naglarna infann sig snart.


Eleverna skötte sig väl i vanlig ordning och min S10:a bjöd på fika för att fira i allmänhet.


Jag fick även avsluta kvällen med att såga upp ett vajerlås åt en elev som tappat nyckeln någonstans i spånet. Det ligger många små nycklar i spånet skulle jag tro. Man blir en hejare på att bryta upp skåplås och cykellås när man jobbar på ridskola. Bara inte Securitats kommer nu tänkte jag när jag stod där och sågade...

Av Ulrika Pernler - 6 maj 2010 14:50

  

Hej! I morse vid åttatiden lastades Monark för att åka till hästkliniken på en undersökning. Han ha ju vilat ända sedan sin långa springtur i och med att hästarna rymde ut på stora vägen den 10 april. Det är ganska precis en månad sedan.


Monark brukar vara lite orolig inför att åka transport eftersom han gör det så sällan men idag tog det bara ett par korta minuter innan han klev in.

Erica och Gabbi följde med honom, fast de satt i bilen.


På hästkliniken så undersöktes han från topp till tå och fick även ta en del röntgenbilder för att se efter att det inte fanns några skelettförändringar.

Det blev ett bra besked för Monark som verkar ha återhämtat sig och nu ska börja sättas igång under ryttatre igen.


Det känns väldans skönt för Monark är en sådan häst som är oumbärlig i ridskoleverksamheten och jag har verkligen saknat honom! På en ridskola behövs de där hästarna som "man inte tänker på" . Med det menar jag de som bara fungerar och på vilka man kan sätta i princip vilken ryttare som helst. De hästarna är helt fantastiska och verkligen värda att uppskattas!


Med detta så är det bara Bingo av ridskolehästarna som ska vila lite till på grund av sin skada på låret. Men även han har hämtat sig väldigt bra och det ser lovande ut inför igångsättning.


Mitt på dagen var vi instruktörer ner till Jällaskolan där det var "öppet hus" för elever inför gymnasievalet i höst. Nu har ju vi passerat bäst före datumet med råge men vi fick iallafall komma och se på den miniclinic som Jens Fredricsson höll i ridhuset.


Jens är mycket underhållande och bra på att göra små konstiga ljud och miner. Så han  både red och roade. Mellan pajaseriet passade Jens på att klämma in en hel del matnyttig teori.


Bland annat tyckte han att det är stor skillnad på att hänga sin häst i munnen för att inte ramla av och att göra en halvhalt för att hästen ska sätt inunder sig. Jag är benägen att hålla med!


Han berättade också att det var först efter att han som vuxen insett att han inte kunde rida egentligen som han började ta hjälp i dressyren och därmed fick han sedan chansen att åka ut i världen och tävla. 


Att Jens la vikten till ryttarens sits och självmedvetenhet gillar jag! Eller som han också sa "Nyckeln till framgång är inte en bra häst utan en bra ridlärare!"


Så till alla som vill åka till Rom i framtiden säger jag bara; Läs ridhandboken från pärm till pärm!


Ikväll har ni alla möjlighet att gå på Jens clinic igen. Jällaskolansridhus klockan 18.00 Alla under 18 får fritt inträde och övriga betalar 100 kronor.

Av Ulrika Pernler - 5 maj 2010 15:38

  

Hej! Den här sommaren har det varit stort tryck på att få hyra ridskolans hästar. Att hyra häst är ett bra sätt att få ha "sin egen häst" i en eller ett par veckor och känna på hur det är att rida och ta hand om en häst varje dag.

När man har hästen på ridskolan så finns det också kunnig personal att tillgå när man har frågor omkring hästeriet.


Idén med att hyra häst har vi med oss från när vi var små och Gertie hyrde ut ridskolans hästar på Eke. Gabbi och jag brukade börja drömma om våra hyrveckor någon gång i oktober och halva nöjet låg i att planera vad vi skulle göra och att längta efter sommarlovet.


På den tiden kunde man "hyra bort" hästen om man ville. Det betyder att man kunde ta med sig hästen till ett annat stall med goda referenser förstås. Vi brukade ta hästarna till Linnégården som låg bara ett stenkast från där vi bodde. Då var inte Sävja byggt ännu så möjligheterna till att rida ut var oändliga och vi brukade rida längs med sandvägarna i Lunsen. Där var underlaget som det låter mjuk fin sand från Uppsalaåsen.


Hur man fick rida och hur man skulle sköta hästen var noga reglerat i ett kontrakt precis som i dag. jag kommer ihåg att det var rätt så högtidligt när man lämnade in sitt underskrivna kontrakt till Gertie. Sedan var veckorna spikade!


Första gången vi skulle hyra häst fick varken Gabbi eller jag hyra våra sköthästar. Istället fick Gabbi ha Vaquero som var en mycket lugn B-ponny och jag fick ha Olivia som var en snäll och lättsam D-ponny. Jag kan idag förstå att det fanns en väl genomtänkt baktanke med detta!


Hyrveckorna gick fort och vi klev knappt ur ridbyxorna annat än för att sova. TV-programmet sommarmorgon gick helt bort för när det började var vi redan i stallet sedan länge.


När man tänker tillbaka på sommarloven man hade som liten så minns man oftast bara vackert väder. Vilket väder det var när vi hyrde våra hästar har jag ingen aning om. Det kan ha varit sol och det kan ha varit regn. Sådant blir inte viktigt när man har roligt.


Vi kunde inte putsa tränset för många gånger eller borsta vojlocken för mycket. Sitta i gräskanten utanför hagen och titta när hästarna betade gjorde vi också i timtal.


Där i gräset vid sommarhagen föddes helt säkert den första tanken på en egen häst! Det var något som skulle komma att bli verklighet men inte ännu på några år. När Janne åkte iväg med hästarna instuvade i lastbilen den sista hyrdagen stod vi länge kvar på den lilla grusvägen utanför stallplanen och tittade efter honom. Vi hade redan börjat planera för nästa sommarlov.


På hemsidna www.uppsalaponnyklubb.se ligger idag listorna på dem som ska hyra häst på ridskolan sommaren 2010.

Av Ulrika Pernler - 4 maj 2010 20:57

Hej! Idag blir det ett kort inlägg. Jag är just hemkommen från möte på Upplands Ridsportförbund. Spännande saker kommer att hända den 22 augusti så det är lika bra att ni alla bokar det datumet nu! Det behövs massor med folk!!!

Snart kommer mer info om detta.


US är duktiga på att uppdatera sin blogg. Alla ni som är lite yngre än vad jag är bör klicka er in där regelbundet och kolla läget. (Jag går in där varje dag fast jag är för gammal. Men det skulle jag aldrig erkänna)http://ponnyklubben.bloggplatsen.se/


Emilie jobbar för fullt med fotografierna från söndagens ponnyhoppning. Ett första album finns ute nu på http://picasaweb.google.se/Wassphoto/LD5UPK2maj10 


US lägger också ut en del bilder i pixbox från dagen http://www.pixbox.se/usr_show_id44112_page0_order1.html


Nu är det dags att sova strax så man orkar med Uffeträning imorgon klockan 11. Vi hörs imorgon!

Av Ulrika Pernler - 3 maj 2010 14:02

Hej! gårdagens tävlingar var lyckade på alla sätt och vis. Vackert väder bra fart i grillen och glada människor. Vårt hopplag kämpade på och denna gång satt ryttarna betydligt säkrare i sadeln. Sara och Waldemar gjorde felfria rundor i båda klasserna och Rebecca och Whisper ryckte in i lagklassen med bara fyra fel.


Allt var frid och fröjd förutom en enda liten detalj... och den stod Felix för.

Se bilden nedan:

  

Jag bara undrar; Kan detta kallas väl borstade tänder? Har Felix aldrig träffat flourtanten? Och, hur tänker man om man går in på banan med viss beläggning på tandraden och ändå lägger upp världens största flin mot fotografen?

Skärpning Felix!


Så något helt annat. Sommaren rusar mot oss!

Vi har gjort några små ändringar i sommarprogrammet och om det kan ni läsa mer här: http://www.uppsalaponnyklubb.se/Sommaraktiviteter2010nyast.pdf


Bland annat kan ni välja att gå en tvådagarskurs i hoppning för Erica den 9-10 augusti eller en tvådagars dressyrkurs för mig (Ulrika) den 11-12 augusti.

Kuserna är öppna för både ungdomar och vuxna samt er med egen häst.


För dig med egen häst som också är ute och tävlar så finns dessutom våra träningsläger.


På vårt "klotterplank" var det någon som hade funderingar om funktionärer igår. E-B från Tävlingssektionen svarade så hör:


Hej "Funktionär..."
Du behöver inte rida på någon särskild nivå för att vara funktionär vid tävling. Alla är mycket välkomna att vara med och jobba. Inför varje tävling sätter vi upp en lista i stallet där man kan skriva upp sitt namn. Är det första gången man är med som funktionär så är banpersonal en bra uppgift.
Kommande tävlingar är 19-20 juni. Välkommen att skriva upp dej på listan.

Hälsningar UPK:s tävlingskommité genom E-B

 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards