Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under juli 2010

Av Ulrika Pernler - 19 juli 2010 14:26

  

Hej! Sommaren medför vissa smärre problem vid ridning för min del. Rolle är att likna vid en gammal dieseltunna med ben. I våras visade jag stolt på den lilla manke som har börjat skönjas mellan hals och rygg. Nu är den fullständigt borta. Inbäddad i ett mjukt lager av gräs och hö.


Detta medför smärre problem vid ridning. Inte så länge det går rakt fram utan vid snabba svängar. Just snabba svängar är dessutom ett signum för Rolle.

Igår blev vi överraskade av en bil som kom över krönet när vi övade galopp på hoppbanan. Tjosan så hade vi bytt riktning och sadeln satt minst sagt på sidan.


Tur att han inte bryr sig så mycket om ifall jag befinner mig mitt på ryggen eller inte. Jag fick lägga sadeln rätt och sedan ta ettt snabbt beslut om mindre hö vid fodringarna framöver.


Här kommer en annan som har vissa problem att hålla sig i sadeln.

 Jag vill väl bara säga som man alltid brukar: Barn prova inte det här därhemma!

Av Ulrika Pernler - 18 juli 2010 19:32

Hej! Igår eftermiddag stod jag i mitt kök hemma. Jag tittade ut genom köksfönstret och insåg att det var regndroppar jag såg. Inte en sekund att förlora. Jag sprang med stora steg genom köket, ut i hallen och genom den öppna ytterdörren. Jag sträckte ut armarna och tog ett jätteskutt ut på gräsmattan samtidigt som jag drog in luft genom näsan för att få känna den härliga doften av sommarregn.


Jag öppnade ögonen och tittade uppåt. Det hade redan slutat regna och himlen lyste blå...


Den här sommaren minner mig om semstrar på Öland när jag var liten. Som jag minns det så var det alltid stekhett och gräset var gult, knastrade och stack under fötterna när man gick. Jag tittar ut över gräsmattan och låtsas att jag är på Öland. Då blir det gula lite med exklusivt. Jag ska erkänna att jag drastiskt har valt ut vilka växter i trädgården som ska få leva och vilka som får vänta till nästa sommar.


Än så länge har vi bete åt hästarna och de fortsätter sin semester. Bingo har gått själv i sin sommarhage i väntan på att hans fraktur skulle läka helt. Nu ska hans skelett äntligen vara så starkt att det håller för vanlig belastning och ikväll fick han komma ut till kompisarna på den stora gräsvallen. Han var inte lite nöjd!


Med värmen är det mest fördelar. Fästingarna ska bli färre har jag hört. Däremot trivs getingarna bra och den senaste veckan har det börjat poppa upp getingbon lite varstanns.


I år ska jag inte spela så matcho som förra året när jag greppade en plastpåse och begav mig in i halmsläpet för att ta ner ett stot bo med bålgetingar. De andra i stallet hade beklagat sig över det stora boet och att de inte vågade gå in och hämta halmbalar. Jag sträckte på mig och lovade att fixa det hela.


Jag låg på lur en stund och kollade in boet. När jag trodde alla getingarna var hemma så satte jag in min attack.


Med påsen vidöppen smög jag fram mot boet. Snabbt som ögat lyfte jag påsen och stängde den runt boet samtidigt som jag drog loss det från sitt fäste. I samma sekund blev det minst sagt livat i påsen när bålgetingarna upptäckte att någon gjort en kupp mot deras hem.


Lite läskigt var det med det höga surrandet och jag tog mig snabbt mot stegen för att klättra ner från släpet. Det var då anfallet kom. Två bålgetingar som varit på någon slags utflykt hade hört "surren" på hjälp och gick till anfall och stack mig båda två samtidigt i handen som höll påsen.


Det gjorde ont men jag höll hårt i påsen och sprang vidare på stallplanen. När jag på hemligt sätt gjort mig av med getingpåsen så gick jag till köket för att köra huskuren med ättika och sockerbitar.


I vanliga fall brukar jag inte reagera något speciellt på getingstick men de där stora bålgetingarna fick min hand att svullna upp tills den såg ut som en sådan där uppblåst sjukhushandske. Det såg rätt så kul ut tyckte jag själv och det roliga vägde upp det onda litegrand.


I år tar jag det lugnare med de getinbon som jag hittar. Det finns bättre sätt än att ta en plastpåse...


Av Ulrika Pernler - 17 juli 2010 11:40

Hej! Jag har limmat ett par dagar nu. Tyg och trä och silvertejp. Det blir snyggt! Dagen för Ridsportförbundets stora Event "Uppländsk Ridsport" närmar sig med stormsteg. Ni följer väl med i vad som händer på Uppsala Ponnyklubb inför eventet?  http://www.uppsalaponnyklubb.se/upplandskridsport.html


Det är hög tid att anmmäla sig till Manifestationståget som går från Kvarnbo kl 12.30 den 22 augusti. Alla får vara med, barn, vuxna, mormödrar (jag vet att de också är vuxna!), stålmannen och barbapapa. Anmälningslistor sitter i stallet på ridskolan eller så mailar du anmälan till upk@telia.com .


Är ni facebookfans så kan ni  gå med i "min" facebookgrupp Gå för Ridsporten! och gruppen Fram för lika villkor som för andra idrotter för ridklubbarna i Uppland!


Lite tidigare i våras efterlyste ungdomssektionen medlemmarnas egna tankar om vad det är som är så bra med stallet, hästar och ridning egentligen. Kommentarerna tänkte vi använda i vår monter när vi presenterar klubben. Det var väldigt få som la lappar i lådan trots utlovat pris för bästa kommentar...


Så jag tänkte att vi gör ett nytt försök. Blir jätteglad om alla som gillar hästar lämnar en kommentar till det här inlägget genom att trycka på "kommentera" längst upp till höger under överskriften "Iklädda ridbyxor är vi alla lika".


Jag kan rada upp hur mycket som helst som är bra med stallet. Förutom mjuka mular, blöta hästpussar, svettiga dressyrträningar, barbackaritter, fniss i köket och underbart roliga elever så finns det en sak som jag gillar extra mycket; Iklädda ridbyxor är vi alla lika!


Med det menar jag att stallet är en plats där det inte spelar någon som helst roll vem man är. Vi kommer dit och drar på oss våra ridbyxor och sedan kliver vi ut i stallet och är en av alla. I ridbyxor kan ingen se vad man jobbar med, vem man är i skolan eller hur man har det hemma.


Till stallet kommer man för att sköta om hästarna och rida men också för att få vänner och framförallt för att ha roligt. Hästarnas skötare som är barn och ungdomar i alla olika åldrar umgås för det spelar ingen roll om man är stor eller liten när man har hästen som gemensamt intresse.


Det kan vara skönt att lägga ifrån sig masken och vara sig själv!

 

            

Av Ulrika Pernler - 15 juli 2010 21:50

Hej! Ikväll tog jag en promenad ner på vallen för att titta till storhästarna som går där. De betade lite förstrött av gräset men verkade rätt så mätta.   


 



  



Rätt som det var så började de gå mot vinterhagen som ligger lite närmare stallet. De har vattenkar både i den stora vallhagen och i vinterhagen. Framåt kvällningen så brukar de gå upp mot stallet för att slippa undan lite av de flygfän som dyker upp den tiden. I vinterhagen finns inte så mycket bete och där får de vara ifred från flugor och broms.


Som på en given signal så började alla hästarna gå. Det såg rätt så roligt ut. Hästarna följde den upptrampade växel som de brukar använda. På det viset är hästar smarta djur. En "växel" är den stig som hästarna följer för att inte trampa ner betet runt omkring. På samma sätt har de speciella ställen som de gödslar på.


Där gick alla hästarna på rad mot vattenkaret. I en ordning som de själva bestämt sinsemellan.






    


Ja, hästar är både vackra och kloka!



Nästan jämt...



Jag fattar inte vad Sammy höll på med...


                

Av Ulrika Pernler - 14 juli 2010 17:44

  

Hej! Jag hörde att runt 150 000 blixtar slog ner i Sverige igår. Jag såg inte till dem men antar att de var någon annanstans än runt Uppsala. Idag är det onsdagen den 14 juli och nästan precis halva sommarlovet har gått. Eller så kan man se det som att nästan precis halva sommarlovet är kvar.


Sådana här varma och torra somrar så blir det torrt och hårt i markerna. Både i hagar och på ridbanor. Man får tänka efter och ta hand om hästarnas ben lite extra. Det kan märkas en tydlig skillnad på hur hästarna rör sig i ridhuset mot hur den rör sig på utebanan.


Just nu väljer jag att rida inne när jag ska träna lite extra eftersom jag har den möjligheten. Men kan man inte göra det så får man vara uppmärksam på hur hästen rör sig, hur man anstränger den och att den inte får hårda gallor eller värme i benen.


Torra hovar, trasiga hovkanter och tappskor brukar också komma som ett brev på posten. Det tillförs förstås inte någon fukt till hovarna när det inte finns någon fukt. Jag hade för länge sen en häst med väldiga problem av torra hovar på sommarhalvåret. Vi försökte underhålla med blöta filttofflor under natten. Dessa åt han så gott som upp i parti och minut. Till slut gjorde jag egna tofflor av disktrasor eftersom det blev billigare. Han åt upp dem med...


I värmen blir det lätt sommarsår även av små skavanker. Hästarna svettas extra mycket och får lätt små skav av sadelgjordar och annat. Det gäller att hålla utrustningen ren och mjuk. Får flugorna möjlighet att käka i små sår så blir de ganska snart både stora och fula och dessutom svårläkta i den här värmen.


Förr fanns en bra salva som hette Socatyl. Vi brukade använda den för att den bildade en hård "skorpa" över såret som skyddade för flugangrepp. Då den inte finns att få tag på längre så får man täcka med någon anna fet salva. Se till att göra rent först bara så att ni inte stänger in någon bacillusk!


Många av oss har semester i Juli och det är väl tur det så man hinner ta hand om sin häst extra mycket nu när det behövs!


Ha det bra i värmen!

Av Ulrika Pernler - 12 juli 2010 22:27

  

Hej! När jag var yngre brukade vi fylla en hink med vatten. Sedan la vi i en hel massa vitlöksklyftor och blandningen fick stå och dra i några dagar. Vi badade hästarna med "avkoket" och de gick runt och stank något förskräckligt. Men det verkade hjälpa bra mot flugorna i alla fall och det var i det närmsta gratis!


Jag kommer också ihåg ett medel som serverades i en flaska med stor varningstext på . Jag minns inte vad det hette men vi fick ha tjocka diskhandskar på händerna när vi svabbade hästarna med medlet. Det luktade så fränt att det stack i näsan och ögonen. Flugorna såg vi inte till på hela sommaren efter ett enda bad.


Jag tror inte det var något vidare för miljön... Fast det brydde man sig kanske inte så mycket om på den tiden.


Idag luktar flugmedlen konstgjord citrus eller något annat artificiellt. Jag tycker att dofterna påminner om våtservetterna som fanns på utedasset på farmors och farfars land när jag var liten.


Varje gång någon sprayar sin häst med flugmedel så tänker jag utedass.


Så finns Switch. En liten läskig flaska som kostar runt fyrahundra spänn. Man ska droppa några få droppar utmed hästens mankam och över korset. Men absolut inte i sadelläget. Jag undrar vad som händer? Fräter hästen av på mitten kanske?


Rolle hatar flugor. Han blir tokig om en fluga sätter sig under magen när man rider. Som tur är verkar flugorna inte speciellt intresserade av honom heller. Det är bra med ömsesidighet!


En annan sak som jag brukar tänka på är att jag inte kan minnas att soleksem/ knottöverkänslighet hos häst fanns när jag var liten. Eller så stötte jag helt enkelt inte på problemet.


Idag verkar det vara ganska vanligt. Var och varannan häst springer runt i eksemtäcke. Det är jobbigt att vara häst och ha klåda och problem av sommaren. Vare sig det beror på solen eller de små flygodjuren.


Ridskolans ponny Nemo har haft problem med sommareksem under hela den tid vi haft honom. Det är ett evigt pysslande med salvor och klådstillande medel varvat med inomhusvila vissa tider för att hålla honom undan sol eller flygfän.


Även hästar som inte har regelrätta eksem behöver solskyddsalva på sina vita mular och bläsar.


Är det solen eller hästarna som har förändrats?


Hur som helst kan jag rekommendera den där vitlöksblandningen för er som inte vill att hästen ska lukta utedass!

Av Ulrika Pernler - 11 juli 2010 20:15

Hej! Det kan hända att jag kommer att smälta bort. Liksom flyta ut i en stor pöl. Man gör bäst i att fylla på med vätska i stora mängder så länge det är så här varmt. Vart tog åskan vägen?


På sommaren brukar jag försöka rida tidigt, tidigt på morgnarna medan den där svala morgonluften fortfarande dröjer sig kvar.


Vi jobbar på stora banan Rolle och jag. I skritt och trav och pigg galopp. Gruset knastarar under hovarna. Sedan rider jag ut en sväng i skogen och där är lugn och ro i all sin fullkomlighet.


Vi går förbi sommarhagarna där ridskolehästarna betar frukost med sina huvuden nedstoppade i gräset. De tittar knappt upp när vi går förbi.


Där hemma ligger semesterfirarna fortfarande och sover under tunna lakan. Fast i ärlighetens namn ska jag säga att jag  gärna skippar varenda sovmorgon för att få börja dagen på hästryggen!


Det finns liksom inget bättre!


 


    

Av Ulrika Pernler - 10 juli 2010 15:06

Hej! Hettan fortsätter och ikväll ska det tydligen kunna bli en del åska också. Fast förmodligen åska utan regn. Åska med regn är bättre tycker jag eftersom det oftast har varit både torrt och varmt i markerna innan ett åskoväder.


För precis ett år sedan kan man se i bloggen att vi hade det minst sagt regnigt den här perioden.


Några veckor framöver nu så är det många av ridskolans hästar som har vila. Man kan säga att själva ridskoleverksamheten har det lugnt medan andra delar av det som ska göras över sommaren går in i en instensivare period.  Några hästar går visserligen på uthyrning och vi har också en del strölektioner. Så alldeles dött är det inte.


Idag har jag lagt ut höstens lektionsscheman på hemsidan www.uppsalaponnyklubb.se . Där ser man vilka nivåer det blir på olika dagar och tider och vilka instruktörer som håller i de olika grupperna. En översikt över antal grupper per nivå finns också där.


Vilka ströplatser som finns lediga i höstens verksamhet kan ni se  här; http://www.uppsalaponnyklubb.se/ledigtht10.html 

Ring gärna eller maila om ni vill ha mer info eller ställa frågor. Även om det är semestertider nu så lyssnar vi av telefonsvararen dagligen under vardagar och ringer tillbaka. Detsamma gäller mail. 018- 31 71 03 eller upk@telia.com


Therese kommer att vara mammaledig under höstterminen och Linnea går in och tar hennes lektioner så länge. Martina ska göra lumpen och där rycker Matilda in. Några andra små justeringar är också gjorda då våra timanställda instruktörer ibland ska kombinera sina timmar här hos oss med något annat jobb eller plugg.


De flesta instruktörerna har hyffsat uppdaterade profiler på hemsidan. Några har det inte och jag lovar att jaga dem inom snar framtid för att kunna lägga ut deras info så ni kan kolla in dem ordentligt innan terminen börjar.


Nu får ni fortsätta njuta av sommarvärmen!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards