Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under augusti 2010

Av Ulrika Pernler - 10 augusti 2010 21:22

  

Hej! Idag har det varit lugnt i stallet. Bara igångsättningskurserna på kvällen men annars hagen och gräs för alla hästar. Personalen har målat på den sista färgen i boxarna och spånat stallgången.


Lugnet före stormen med andra ord. Flera av de andra ridskolorna i Uppsala har börjat sin hösttermin den här veckan men vi suger lite till på sommaren.


En glädjande nyhet har även nått mina öron. En ansenlig mängd av klubbens medlemmar verkar just nu läsa boken "Hästhållning i  praktiken" av Mats Mellberg.


Det gör mig mycket glad! För er som inte fattar ett dyft just nu så är det så att jag har gått ut med en utmaning till alla våra ryttare och hästanhöriga både på ridskolan och privatsidan.


Om etthundra personer läser boken innan novembers utgång så lovar jag att ha en voltigeuppvisning på julshowen. Sara ska vara linförare och jag har redan börjat leta trikåer!


Under de första dagarna så anmälde sig ett tiotal personer som redan läst boken och nu är det som sagt ett större antal som sitter med näsan mellan sidorna och läser om allt man bör veta när man hanterar hästar.


Varför? Jo, för att jag tycker att var och en som kliver in i ett stall och har för avsikt att gå i närheten av en häst ska ha den kunskapen eller i allafall ha viljan att lära sig. Man behöver också ha kunskapen om allting runtomkring hästarna 

därför att så gott som alla regler som finns i ett stall handlar om säkerhetstänkande.


Dessutom är det så att om man vill lyckas som ryttare finns det inget utrymme för slarv. Jag kan lova att de som rider i toppen inte är några slarvpellar utan har ordning och reda runtomkring sig själva och sina hästar!


Sen är det ju inte förutan att till och med jag själv är lite nyfiken på hur fantastisk min voltigeuppvisning egentligen komemr att bli. Jag gillar att visualisera innan jag gör entré och i mitt huvud är jag riktigt snygg i trikåer!


Leta upp ett exemplar av "Hästhållning i praktiken, läs den och anmäl er sedan till mig så sätter jag upp er på min "har-läst-lista". 018500749@telia.com


Men kom ihåg; det är ingen idé att fuska för jag kan förhöra er på boken när som helst!

Av Ulrika Pernler - 9 augusti 2010 19:15

  


Hej! Idag kom ett mail som handlade om en av våra gamla ridskolehästar Hagens Estep. En mycket omtyckt Connemaraponny som arbetade på ridskolan under en lång tid.


"Eppe" var född 1978 och i samma veva som vi bestämde att han skulle få bli pensionär så hörde Agneta av sig. Hon var hans första ägare och blev nu av slumpen också hans sista. Naturligtvis var det hos henne han skulle tilbringa sin pension!


I flera omgångar har Agneta hört av sig och lämnat rapporter om "Eppes" liv som gammal. Första gången skrev hon så här:


Jag tänkte bara hälsa att Estep fortfarande är i livet och har hunnit bli 28 år gammal. Han var rejält sjuk (en infektion) i julas vilket gjorde att han föll ur ganska kraftigt. Nu har han dock återhämtat sig och är precis lika tokig som vanligt. Det är oftast min dotter som rider honom numera och då bara promenader i skogen tillsammans med Mormor och hennes häst (en del trav och lite galopp blir det också förstås).

Har Estep inte blivit riden på ett tag får jag rida honom ett par gånger för annars brallar han så mycket att min dotter flyger av med buller och bång. Han är alltså sig lik.Estep har inte visat några hältor, ingen fång eller något annat som normalt drabbar ponnyer i hans ålder.
Många hälsningar Agneta, Esteps första och sista ägare


En annan gång skrev hon följande:

Ville bara meddela att Estep nu är 29 år och fortfarande lever ett lugnt liv hemma på gården. Han har numera förtroendet att röra sig fritt på gården (under viss uppsikt) då han inte ser någon anledning att rymma. Man ser att Estep börjar bli till åren nu. Han är inte lika smidig som förr och blir lite stel när han legat ner en längre stund. Trots att han är en mycket gammal man kommer vi att sätta igång honom lite sakta efter sommaren så får vi se hur det går.

Han verkar nöjd med livet och sin nya flickvän (en connemara som köpts från Strängnäs ridklubb) och vill helst gå och skrota tillsammans med henne och hans andra kompis Mackie. Men en promenad ut i skogen tillsammans med matte eller husse och hunden tackar han inte nej till. Ett fint pensionärsliv med andra ord!

Hälsningar Agneta, Esteps första och sista ägare


Så idag kom ett mail som gör en både sorgsen och glad:

Hej! Jag vill bara meddela att Estep nu på morgonen hoppade vidare upp till hästhimlen vid en ålder av 32 år. Han har mått mycket bra även de här sista åren och jag tyckte att han skulle få lämna jordelivet som en pigg och frisk gentleman. Så i morse lämnade han oss (ätandes sockerbitar) för att galoppera ut på nya äventyr över de evigt gröna ängarna. Estep saknas mig mycket, men jag vet att han har haft ett bra liv och fick sluta livet på bästa sätt, i lugn och ro tillsammans med sina kompisar hemma på gården.

Hälsningar Agneta (Esteps första och sista ägare)

 

Vilket fulländat hästliv!

 

Idag har det regnat i stora mängder. Men framåt kvällen upphörde det och solen tittade fram. Det luktade härligt av regnvåt natur och blommor och bär glittrade av vattendropparna som fortfarande hängde sig kvar.


          

Av Ulrika Pernler - 8 augusti 2010 20:43

  

Hej! Idag avslutades träningsläger 2 och därmed återstår endast två olika aktiviteter innan sommarlovet är slut. På måndag börjar igångsättningskursen som håller på till och med fredag. På onsdag och torsdag håller jag dressyrkurs.


Ungefär trettio elever på träningsnivå i åldrar mellan elva och nitton år har deltagit i lägren under de senaste sex dagarna.


Förutom att eleverna har ridit suveränt fina dressyrpass och utomordentligt fina hoppass varje dag så har de gjort saker som möjligtvis skulle få deras föräldrar att tappa hakan.

* De har haft kökstjänst och lagat mat till sig själva och sina kamrater.

* De har hållit städat och snyggt i stallet och till sina hästar.

* De har gått upp klockan sju och fodrat till alla hästarna och sedan hjälpt till att ta in dem från hagarna.

* Sista dagen städade de utan knot alla utrymmen där de sovit plus köket och cafeterian.

* De har dessutom hållit de uppsatta tiderna!

* De har till och med  hållit sig vakna på teorilektionerna (och förmodligen på nätterna också...)!


Vem sa att det inte är någon ordning på barnen av idag ?


Hur som helst var det ett lite hålögt men nöjt gäng som packade ihop idag på eftermiddagen och förmodligen har somnat i detta nu.


Även jag kände mig lite hålögd men bestämde mig ändå för att limma lite till på monterväggarna som vi ska använda vid Upplands Ridsportförbinds hästevent på Kvarnbo den 22 augusti. (Så fick jag det sagt igen!)

Nu återstår bara lite finlir innan vi kan börja jobba med bilder och texter. Jag tror de blir jättefint! Tror i och för sig att "montergruppen" kan behöva lite hjälp att blåsa ballonger...

Kom ihåg att ni ska tillbringa tiden mellan 11 och 16 vid UVFK:s anläggning den 22/8. Det blir massor av hästskoj och är öppet för alla.

Klockan 12.30 avgår dessutom manifestationståget för ridsporten där jag räknar med att få se många bekanta ansikten. Det blir en jättechans för oss att visa för politikerna hur stor och bred ridsporten är. Man får gå med i tåget även om man inte är medlem i klubben!

När jag limmat klart för dagen var det nästan dags att gå hem. Först fyllde jag på vatten åt hästarna och skötte om dem inför natten förstås!

Av Ulrika Pernler - 7 augusti 2010 21:03

Hej! Igår avslutades dressyrlägret med den efterlängtade (?) programridningen.

Detta var absolut ingen tävling i ordets bemärkelse utan en utmaning för var och en av ryttarna fast på lite olika sätt.


För några var det en möjlighet att prova på att rida ett program som de inte ridit förut. För några andra var det en chans att rida samma program som förra året och se om det skett någon utveckling. Och för några var det allra första gången de red ett program och där låg utmaningen i att rida fram själv inför programmet och sedan genomföra sitt program utan att glömma bort det under tiden. (vilket kan vara nog så svårt)


Hur det än var så fanns det många nerver i dallring denna vackra augustikväll. Det fanns A-planer och B-planer och C-planer för vi hade lärt oss att man alltid måste vara väl förberedd.


Jag var också väl förberedd och hade gett varje elev tio minuter på sig att genomföra programmet. På så vis hade vi gott om tid på oss att komma från start till mål och även reda ut saker som kan hända på vägen.


Den extra tiden hade inte behövts. Det insåg jag efter tredje ryttaren då jag redan låg en kvart före i tidsschemat.


Lägrets femton ekipage genomförde sina program på ett utomordentligt sätt en efter en under påhejning av sina kamrater. Jag var stolt men inte helt förvånad då jag tidigare under dagen kommit över ett gäng bilder tagna i yttersta hemlighet av en paparazzi som jag känner.


Titta nedan vad som utspelade sig på lilla banan vid tretiden på eftermiddagen...

        

Trots den undermåliga bildkvalitén har personerna opå bilderna ovan kunnat identifieras som E-B och Yvonne joggandes en LB:1. Jojo, övning ger färdighet!


I helgen är det träningsläger och jag kan säga att det var rätt så skönt med lite fart och fläkt på hoppbanan idag efter att övat dressyr en hel vecka!


                 


När jag kom hem på eftermiddagen idag så fick jag se detta alldeles vid carporten. Kan det ha varit den kända "Musen som röt"? 

     

Av Ulrika Pernler - 5 augusti 2010 12:36

  


Hej! Det är verkligen trevligt med dressyrläger. I måndags och tisdags käkade vi mängder av kladdkaka med grädde. Igår gick vi loss på både morotskaka  och blåbärspaj med "vaniljsoppa" till och ikväll kastar vi oss över resterna av dessa.


Bra att vi hade ett likadant läger förra året så att vi har hunnit provsmaka kakorna en gång förut. Då vet man vilken sort man ska vara snabb på.


Blir man inte nöjd efter dressyrfikat så kan man bege sig till vauautomaten och stoppa i några små mynt och ut kommer diverse onyttigheter. Om man inte väljer från nyttighetshyllorna förstås. Det gäller att se upp så man inte trycker fel.


Nu har Gabbi gjort en beskrivning dessutom så att man hittar dörren som man måste trycka upp för att plocka ut det man köpt. Den var liksom lite kamouflerad förut och det var en och annan som stod och kliade sig i huvudet efter att ha lagt i mynten och sett hyllorna snurra och sedan inte hittat själva utgången på apparaten.


På fredag grillar dressyrkursen och möjligtvis avslutar vi med lite fika... Det är hårt att gå på dressyrläger inte minst för mig som ska stå i mitten och dela ut order till höger och vänster.


Och bakåt också för den delen.

Ett litet nöje jag har är att kolla till på ryttarna precis innan de försvinner ur synfältet. Sen när de är precis bakom ryggen på en så ropar jag till ganska högt.


-Vrid om högerhanden och titta rakt fram!


Eleverna blir lika förvånade varje gång och tror förmodligen att jag besitter någon slags övernaturlig förmåga eller åtminstone att jag har ögon i nacken .

Det kan dom gott få tro!


Åtta namn på listan- 92 to go! Dags att börja stretcha!

Av Ulrika Pernler - 4 augusti 2010 20:31

Till alla mina dressyrelever inför fredagens programridning:

 

Här är länken till filmerna:

http://www.ridsporten.tv/ShowMedia.aspx?id=338abd3d-33dc-470d-934c-fc6cc80c2cab

 

Parentes: Jag och min stora mun. På två dagar har jag redan sex streck på listan över dem som läst Mats Mellbergs Hästhållningsbok.

94 to go...

Av Ulrika Pernler - 4 augusti 2010 14:04

  

                                                  

                 Bilden: Sötaste Sorbits sussar

Hej!

Idag är det minst sagt blött. Lite trist när vi har träningsläger att behöva vara inomhus. Fast å andra sidan brukar det vara antingen eller så här dags på sommarlovet. Antingen får träningseleverna bära flytväst eller så smälter dom bort på en bana som är som Saharaöknen.


Igår sken det upp lagom till dressyrlägret och jag har på känn att det blir så idag med. Jag tar med ett paraply till banan för säkerhets skull. Inte för att jag brukar ha fel utan för att väder kan vara så nyckfullt!


Min annonsering om voltigeuppvisning på julshowen tog visst skruv och Emilie och Sara har redan skrivit upp sig på "har-läst-boken-Hästhållning-i-praktiken-listan". Sara har mage att fråga om det ger tre streck om man läst boken tre gånger. Det gör det inte! Däremot får man ett extra svårt oförberett läxförhör och så kan man få vara linförare om man har lust.


98 kvar...


Nedräkning är det också inför Upplands Ridsportförbunds Hästevent. 22 augusti är datumet. Det kommer att bjudas på massor av uppvisningar och det är förstås helt gratis för publiken! I UPK:s monter kan ni träffa oss hela dagen och komma för att titta på vår utställning om klubben.


Passa på att släpa med er ett gäng kompisar eller släktingar dit också!


Läs mer här: http://www.uppsalaponnyklubb.se/upplandskridsport.html 


  

Av Ulrika Pernler - 3 augusti 2010 13:56

  

Hej! Snart börjar höstterminen på ridskolan. Två veckor kvar bara! Just nu är det faktiskt full fart ändå. Den här veckan kommer nio barn på förmiddagarna och rider "prova på läger" frl Linnea. Vi hoppas de ska hinna bli riktigt "hästbitna" så de vill fortsätta i höst!


Erica och Gabbi och jag kör träningsläger från tisdag till söndag. Nästan tjugo duktiga träningselever trimmar hoppning och dressyr. Flera stycken har med sig egna hästar och alla eleverna sover kvar över nätterna.


På kvällarna håller jag dressyrläger och vi red det första passet igårkväll. Jag hoppas det kommer en och annan med träningsvärk ikväll. Mitt mål är att minst sjuttiofem procent av eleverna ska ha ont i någon muskel redan på onsdag.


Igår pratade jag lite om boken "Hästhållning i praktiken" som Mats Mellberg har skrivit. Den boken tycker tycker jag är lite av en "bibel" för den som vill lära sig mer om hästar. Vill man bli starkare och bättre i sin ridning så måste man också kunna mer om hanteringen runtom hästarna. Hur man ska göra och framförallt varför.


Ledorden för en "hästmänniska" är att ha gott omdöme, kunskap om hästen och att man förstår och bryr sig om hela hästens skötsel, hantering och välbefinnande. Dessa ingredienser är i längden en förutsättning för att man ska lyckas även som ryttare.


En "hästmänniska" löser alltid uppgifterna på ett säkert sätt, har respekt för hästar och hanterar alltid hästar på ett sätt som är säkert för både häst och människa!


Jag vill utmana alla elever och privatmedlemmar i Uppsala Ponnyklubb att läsa boken "Hästhållning i praktiken" av Mats Mellberg. När ni har gjort det så kan ni tala om det för mig så ska jag sätta ett streck för er på en alldeles speciell lista.


Om hundra stycken av er läser boken innan december så lovar jag att ha en voltigeuppvisning på julshowen. 


Men försök inte att luras för det kan komma ett oförberett läxförhör på boken när som helst!


Ikväll blir det ridteori på kursen.

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5
6
7 8
9 10
11
12 13 14
15
16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards