Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under november 2010

Av Ulrika Pernler - 4 november 2010 14:40

  

Hej! Jag är en dressyrtant. Det har jag varit större delen av mitt ryttarliv. Inte för att jag inte gillar att hoppa. Jag tycker att hoppning är jättekul och jag har hoppat en hel del i mina dar, både med och utan häst. Men det är bara det att jag tycker att dressyr är ännu roligare.


Om man är en dressyrtant så måste man ha minst ett par pärlörhängen i sin ägo. Det har jag förstås.


Nu är saken den att det tyvärr har blivit modernt att ha pärlörhängen  och på senare tid så har var och varannan person ett par stora pärlor i örsnibbarna. Mest tjejer dock. Det har snott lite fokus från oss dressyrtanter tycker jag i och med att vårat viktigaste kännetecken liksom har suddats ut.


Därför får dressyrtanterna ta till nya knep för att behålla sin identitet. Vi har börjat "blinga"! Vi klär både hästarna och oss själva i glasstrass eller ännu hellre äkta Swarovskikristaller. Oj så vi glittrar!


Nu var det egentligen inte alls det jag ville berätta... Utan jag ville delge er ett utdrag ur en artikel som jag läste och som handlar om dressyrryttare. Fast det är minst lika intressant flör en hoppryttare eller hobbyryttaren.


Jag hittade den på www.hippson.se och överskriften var; Mental träning ökar dressyrpocenten!


Artikeln berättar om en grupp dressyrryttare som fick genomgå en sex veckor lång kurs i mental träning och hur dom efter det ökade sina tävlingsresultat med flera procent.


Ryttarna i studien fick genomföra två tävlingar på sin vanliga nivå innan kursen i mental träning; sex till åtta veckor innan samt precis innan kursen. På så sätt fanns resultat att jämföra med. Direkt efter kursen genomförde de en tredje tävling.

 

Det var ingen större skillnad i resultat mellan de två första tävlingarna, medelprocenten låg runt 59 procent. Däremot kunde man se en klar förbättring till tävlingen efter kursen, då medelresultatet var 62 procent.


- De här resultaten visar att det kan göra stor skillnad om tränaren även lägger tid på att utveckla den mentala biten hos ryttaren.  En ökad mental säkerhet i det vi gör förbättrar också kommunikationen med hästen. När vi kan vara mer avspända och koncentrerade är vi också mer mottagliga för hästens signaler.

Som av en händelse så är ämnet för föreläsning nummer två i vår serie "Människan och Hästen" just Mental träning eller Idrottspsykologi. Föreläsare är Mats Wallsbeck som är idrottspsykologisk rådgivare år Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.Föreläsningen äger rum den 24 november med början klockan 18.00


En inbjudan finns här: http://www.uppsalaponnyklubb.se/forelasningarmentaltr.pdf

och alla är naturligtvis välkomna, pärlörhängen eller inte!


Hoppas vi ses!

ANNONS
Av Ulrika Pernler - 3 november 2010 19:07

Hej, "Eroll" här! Idag har det dock tack och lov varit lite lugnare på lerfronten.

På schemat idag stod pedikyr och nya dojor för Ronaldhino. Det är alltid skoj att bli lite fin. Han spatserade glatt till hovslagarspiltan för att bli fixad. Tänk den som fick gå till fotvården var sjätte vecka ändå. Fast jag antar att höhäcken som var fullproppad med hösilage var det som drog mest...


Stort grattis förresen till vår egen hovslagar-Tina som var tvåa med 70% i dressyrtävlingen som Svenska Frieserhästföreningen anordnade i helgen! Det var du värd!


Efter att nya dojorna kommit på så spatserade Rolle tillbaka till boxen för att göra sig iordning inför dagens dressyrträning för Uffe. Eller ja, lite hjälp av mig fick han förstås för att komma i sadel och träns...


Upp och hoppa! Idag bestod träningen av skänkelvikningar, skolor, samlingar, ökningar och galoppombyten. Jag var som vanligt helt slut efter tjugo minuter och resten fick jag köra på "ångorna". Men kul var det.


Efter träningen fick Rolle på sig täcke och blev serverad en välförtjänt lunch. 

Jag satte mig på läktaren och tittade på nästa grupp vilket är minst lika lärorikt som att sitta själv i sadeln. (En viss behållning av att se andra svettas finns också) Dessutom kan man störa Uffe med lite frågor som poppar upp under tiden...


Vid tolvtiden började stallet fyllas av barn som skulle på dagens teorikurs. I gårdagens UNT stod att det var ungefär tio barn men jag skulle nog närapå lägga till en nolla. I vilket fall köpte vi tolv lådor med kakor inför fikat i veckan och alla tolv lådorna var tomma igåreftermiddag... Så idag fick vi köpa tolv lådor till.

Har tio barn klämt i sig tolv lådor med kakor så vet jag inte vad...


På lördag är det Halloweenafton på Uppsala ponnyklubb! Ingenting för fegisar! Den börjar klockan 18.00 och som vanligt är det pris till bästa utklädnad. Jag minns för något år sedan när det var nära sjuttio utklädda monster i cafeterian samtidigt... Man blev ju skräckslagen! Pizza och godis blir det också! Ni kan läsa mer på us blogg! http://ponnyklubben.bloggplatsen.se/ 


   

    

ANNONS
Av Ulrika Pernler - 2 november 2010 14:27

Hej! Nu är det "flodhästsäsong"! Det vill säga hästar+ höst+lera. Det är beundransvärt så mycket engagemang hästarna lägger på att nogsamt rulla varenda kroppsdel i leran och sedan ställa sig upp och se sådär oförskämt nöjda ut... Man försöker trösta sig med att hästarna rullar sig av välmående och det absurda faktum att leran "rengör" genom att hästen gnuggar bort gammal päls och annat som fastnat mellan hårstråna.

En riktig skönhetsinpackning!

  

Vi hästmänniskor klär oss inte i våra bästa ridkläder den här säsongen. Vi tar på oss något gammalt som redan är grått. För vi är luttrade sedan forna säsonger!

Vi borstar och gnor på våra hästar i ett stort dammoln (helst utomhus förstås!). Vartefter blir hästen renare och leran... ja ,den landar på människorna som borstar... Det finns inget glamoröst med det! Bara smuts...


Om inte...


Vissa människor får ju höra både nu och då att de är lika en kändis. Då sträcker dom på sig och går stolta vidare. Vem vill liksom inte vara lik en kändis?


Jag är inte direkt lik nån kändis... Inte i vanliga fall.


Men i lertider borstar jag min häst noga och länge. När jag är klar sträcker jag på mig och går vidare till spegeln i omklädningsrummet. Där står jag en bra  stund och kråmar mig från både höger och vänster.


Jag menar... det är ju inte var dag man är iklädd den snyggaste lermustaschen a la Eroll Flynn! Den klär mig verkligen!


  Av Ulrika Pernler - 1 november 2010 14:49

Hej! Igår stod vi på Gränby hela dagen och informerade dem som var intresserade av våra montrar och framförallt av klubben.

Alla som var på plats verkade hitta sin egen roll. Speciellt gänget här nedan som tillbringade en hel del tid i pysselhörnan...

Givetvis hade vi tipsrad vilket är ett bra sätt att få folk att läsa det som står på väggarna!

 

Elvira körde ponnyerna till barnridningen och passade sen på att komma in och prata lite med Martina som var hemma på kort besök över helgen.  

Peperoni och Moki knallade runt på barnridnignsslingan med lyckliga barn i sadeln.

  

Moki var nöjd med utflykten eftersom han passerade en hage med kossor på rundan. Det verkade som han identifierade sig med dessa då han gnäggade glatt när han passerade hagen... Jenny och Lisa basade över barnridningsstationen.

     

Tack alla ni som var med och hjälpte till att visa upp klubben!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Blogkeen
Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se