Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under december 2010

Av Ulrika Pernler - 20 december 2010 14:14

Hej! Dagen efter sitter man i drivor av kläder, glitter, cd.-skivor, bortglömda jackor och annat som ska sorteras efter showen. Kul att vi fick så bra med publicitet med en artikel både före och en efter showen i Uppsala Nya Tidning!


Om några timmar kör de första julkurserna igång och jag sitter just nu och planerar kvällen teoripass. 


Nu är det dessutonm bara några få dagar kvar till jul och den värsta stressen pågår för fullt. Det är nog lättare att vara häst...


Av Ulrika Pernler - 19 december 2010 19:09

Hej! Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan 13.00 så började de första gästerna droppa in vid kvart i tolv. Alla jobbade och slet för att ställa iordning anläggning och hästar. Jag tror att de flesta föräldrar skulle falla baklänges om de såg hur deras tonåringar sopade och fejade...


Prick ett så drog vi igång med den stora kadriljen. Precis som vi alltid gjort sedan 1987. I år fick vi hjälp med ljud och ljus av Lindas pappa med vänner. De gjorde ett jättejobb och det var så kul att ha så bra uppbackning med ljudet och alla olikfärgade spotlights som lyste upp ridhuset.


Ungdomssektionen och alla träningselever och skötare gjorde också de ett  fantastiskt jobb med sina nummer. Ni är helt otroliga!


Jag lägger ut ett längre reportage med många bilder från showen på hemsidan imorgon. Här kommer några bilder så länge och längre ned ett bildspel som får bli dagens lucka.

                    


Av Ulrika Pernler - 18 december 2010 20:27

  

Idag var det som förgjort att få ut någon enda liten filmsnutt till dagens lucka... Jag ger upp! Har hunnit sy klart Saras dress medan jag väntat i alla fall. Hoppas hon blir glad. Söt blir hon iallafall.

För att ni inte ska bli utan lucka så kommer här en fin liten julmelodi med någa av oss instruktörer i huvudrollen!


Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!
Av Ulrika Pernler - 18 december 2010 16:39

  

Hej! Nu är det nog en och annan som sitter hemma för att lägga de sista stygnen på sina dressar till morgondagens julshow. Jag har luskat ut vilket tema det blir i kadriljen bland annat. Men jag säger inget. Likaså görförhoppningsvis US som har sett en del av min som jag trodde väl gömda rekvisita. Men ni säger väl inte heller något!!!


Nästa föreläsning i vår serie "Hästen och Människan" blir den 9 januari 2011. Ämnet blir "Så dömer domaren". Anette Simson kommer till oss och vi kommer att samlas i cafeterian för att starta upp med lite teori. Därefter blir det till att gå ner i ridhuset och se på några ekipage som visar delar ur LC, LB och de enklare LA programmen. Lärorikt både för den som tävlar och den som rider utan att tävla då man får chansen att få svar på många av sina frågor om hästens form och rörelsernas utförande. Länk till inbjudan hittar du här : http://www.uppsalaponnyklubb.se/domaren%20domer.pdf


Nu ska jag sy lite till...

Ps lägger till dagens lucka här lite senare då det är tvärstopp på "tuben" just nu :)

Av Ulrika Pernler - 17 december 2010 11:36

Hej! Imorse tränade Sara och jag i nästan tolv minuter på mitt nummer till julshowen. Sen fick det vara nog eftersom det var jobbigt och jag blev trött. Så det får räcka med träning nu. Monarch blev inte trött men tyckte att vi var lite knäppa tror jag. Snäll som han är så ställde han ändå upp på hela spektaklet.


Nu ska jag hem och tråckla ihop en matchande tröja åt Sara så att det syns att vi är ett Team.


I dagens UNT City så finns en intervju med Lisa K inför helgens julshow. Där får vi bland annat veta att Lisas favortitfilm i hästgenren är Sherdil och att Lisa brukar hoppa över att tvätta håret ibland... Om du inte har tidningen hemma så kan du läsa nättidningen här: http://etidning.ntm.eu/unt-cityguiden/2010/12/17 . Gå till sidan 19.


Gabbi och jag tillbringade resten av förmiddagen med att sortera upp priserna till söndagens lotterier. Ungdomssektionen" har nog aldrig samlat ihop så mycket priser tidigare, och fina också!  Det var ett drygt göra att lista dem alla och göra iordning lottringarna. Tio ringar blev det och en massa vinster på varje.


Jag hoppas verkligen ni tar ett avbrott i julhandeln för att komma på söndag klockan 13.00


Har ni nån gång undrat var hästarna gör när de inte går lektion? Kolla i dagens lucka:


Av Ulrika Pernler - 16 december 2010 12:45

Hej! Idag är det torsdag den sista veckan på höstterminen. Sista veckan väljer många grupper att göra något roligt som att leka lekar eller rida kadrilj. Det brukar kännas som en bra avslutning och både hästar och ryttare brukar springa runt i manegen och se alldeles lyckliga ut.


Jag måste erkänna att jag också tycker det är väldigt skoj... och faktiskt nyttigt också för ryttarna att våga göra något annorlunda med sina hästar.


I måndags när min dressyrgrupp red sin kadrilj så hade de sån tur (?) att de blev filmade under tiden och nu har jag fått filmen. Den ska ni få se i dagens julkalenderlucka.


Först måste jag bara få berätta om dressyrgruppen som jag har på måndagar och som jag har haft sedan den startade i mitten av nittiotalet. Den består av nio "tjejer" (för tillfället ingen kille) som alla har ridit väldigt länge, känner varandra väl och som har kul tillsammans i gruppen. 


Då ni kan läsa ovan att de har ridit tillsammans länge så har det också blivit så att alla har blivit lite äldre med tiden (även jag). Det är nio elever i gruppen och fem av dem är mellan sextio och sjuttio år. Tre är i femtioårsåldern och så har vi gruppens ungdom på endast 41 år. Jag är så stolt över dessa elever som rider vidare i gruppen år efter år och som lär sig mer, vågar och framförallt har jätteroligt. Det visar verkligen att ridning är för alla!


Varsågod att se dem i lucka 16!


Ps. För att ingen ska missa tillfället att rida kadrilj denna veckan så har jag ställt en cd-spelare med en jul-cd i personalrummet. Så om er ridlärare tvekar så säg bara till henne att genast trava iväg och hämta musiken! Ds.


En sak till bara. Vi red till musik men på filmen hörs mest den där tomten som står och ropar. Så om ni vill kan ni stänga av ljudet och sätta igång videon som ligger under kadriljen. Där finns det ljuv musik!

  




Av Ulrika Pernler - 15 december 2010 17:49

Hej! Jag fick en sådan bra fråga här på bloggen igår. Så jag passar på att svar på den i dagens inlägg så att alla kan läsa. Så här stod det:


En förvirrad..

Tisdag 14 dec 21:03

Hej hej! Tänkte fråga en lite konstig fråga här ^^Jo det är så här: jag läste runt lite på Bukefalos.com och tittade lite på olika trådar och kom fram till en tråd om hur man gör en korrekt galoppfattning.. Vissa sa att man gör det för ytterskänkel (jag tycker att det låter helt fel) Och vissa sa att man gör det för inner höft/sittben/skänkel (det tycker ju då jag låter mycket bättre eftersom jag alltid har gjort så men jag vart faktist lite förvirrad och undrar vad som egentligen är korrekt?


Här kommer svaret till förvirrad och er andra som undrar! Kom ihåg att det här är min förklaring men att det finns många svar och olika vägar till samma mål.


Ja, det kan vara just förvirrande med galoppfattningar vet jag :) Kruxet i ridningen är ju att få alla hjälper att samarbeta med varandra i rätt moment. Eller ännu bättre att använda så få och renodlade hjälper som möjligt i rätt ögonblick.


För en nybörjare är det viktigt att förklara enkelt för att den ska ge hästen enkla och klara hjälper. Dessutom är det svårt med balans och koordination när man inte har ridit så länge. Man brukar säga "fram med inner skänkeln och bak en bit med den yttre och så försöka sitta ner i sadeln". Man brukar också underlätta för nybörjaren genom att lägga fattningarna på enkla platser på ridbanan. Som ur ett hörn eller att man står på led och hästarna får ”springa ifatt” ledet en och en.


Men när man ridit ett tag så förfinas ju hjälpgivningen och man gör allt mindre och osynligare hjälper. En sak som är viktig att veta är att hästen börjar fatta galopp med sitt yttre bakben. För höger galopp gör det vänster bak och tvärt om. Det är en viktig uppgift för instruktören att utveckla finheterna i hjälperna hos sina elever.


En korrekt galoppfattning för en som ridit länge kan beskrivas ungefär så här; Sitt djupt i sadeln, titta framåt, gärna lite utåt, krama ytter tygel, mjukna i inner hand, lägg till ytter skänkel något tillbakadragen och inner skänkel i sadelgjordsläget. Följ med hästen avslappnat in i galoppen. Oftast behöver man inte flytta skänklarna alls så mycket som man tror.


Om man tittar lite utåt så kommer inner höft att föras framåt vilket ger hästen rätt signal.


Men det viktigaste av allt för att få en lyckad fattning är ju själva samlingen (halvhalten) innan fattningen. Det är för att hästen ska bära sig in i galoppen. Försöker man fatta galopp när hästen inte är i ”rätt läge” så orkar den inte komma igång eller så bryter den av efter några få språng.


Och visst kan man fatta galopp ”för ytter skänkel” (kom ihåg att hästen började fattningen med ytter bakben). Det kan underlätta till exempel när man börjar göra galoppombyten i serier. När galoppombytena kommer tätt så måste man hinna med att ge hjälperna och då är det mycket användbart med fattning för ytterskänkeln eftersom man hela tiden ”fångar upp” den nya galoppen. (inner höft kommer att föras fram automatiskt)


Men som med allt annat i ridningen måste det få ta sin tid. Så börja där du är och jobba på! Kom ihåg att du alltid kan fråga din instruktör.


Och kom ihåg också att det inte finns några konstiga frågor!


Av Ulrika Pernler - 14 december 2010 16:29

Hej! Det är vackert väder ute men också riktigt kallt. Eleverna kommer påbylsade och frusna med flera lager kläder till lektionen. Efter ett tag så svettas dom och till slut brukar de sitta till häst i en fleecetröja eller liknande.


Eftersom vårt ridhus så fiffigt är ihopbyggt med stallet så kan vi utnyttja den värme som hästarna ger ifrån sig till att rida i. Jag är van att stå i många olika ridhus men jag har nog aldrig stått i ett som är så varmt som vårt. Just när man står still flera timmar i rad och håller lektion så är man väldigt tacksam över det.


Eftersom jag rider inomhus en hel del under vintern så vet jag med mig att jag bara kommer att vara kall de första varven innan jag har kommit igång. Därför tar jag ALLTID av mig den tjocka jackan innan jag sitter upp.


Det är av flera olika skäl. Dels vet jag att jag kommer att bli varm inom en snar tid. Det är klumpigt och svårt att röra sig med den tjocka jackan. Jag skulle aldrig i livet försöka klä av mig uppe på hästryggen. Min häst får panik om det rör sig i ögonvrån eftersom han är bakskygg. Behöver jag göra något så får jag sitta av först.


Under årens lopp har jag flera gånger sett ryttare misslyckas med avklädningar och annat till häst. Vid avklädning hamnar man tex med armarna låsta i en tröjärm som är på väg av. Man kan inte röra sig  eller bromsa om hästen blilr skrämd och drar iväg. (Om man ens håller i tygeln)


Därför ber jag än en gång alla er som rider att tänka efter innan ni sitter upp att ni har på er det som ni ska rida i. Det är klart olämpligt att klä av sig till häst! Det känns som en helt onödig olycksrisk.  Smarta kläder om det är lite kallt är en bra långärmad tröja samt en väst. Det värmer om ryggen samtidigt som det luftar.


Tänk på att det dessutom går många värdefulla minuter för eleverna i gruppen när det blir avklädning. Hela lektionen stannar av och får vänta på den som ska klä av sig.


Igår var det soligt och fint så jag tänkte att jag skulle fota hästarna när de sprang in från hagen. Jag såg framför mig sol, hästar som springer och snö som sprutar upp i fina moln.


Nästan inga hästar sprang... Så det fick bli bara soliga bilder. Här är några. Och så lucka 14 längst ner.



              



Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards