Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 11 februari 2011

Jag tar på mig skulden för hela snöovädret!

Av Ulrika Pernler - 11 februari 2011 15:34


Hej! Jag tar på mig skulden för hela snöovädret! Det beror nämligen på att jag lade ut sommarbilder häromdagen och då blir det så här. Vädret ska liksom ge igen. Så vill ni vara arga på någon över att ni fick gräva fram bilen imorse eller ännu värre att ni tvingades vara lediga från skolan för att ni var insnöade, ja då har jag förmodligen del i det hela!


Själv bor jag nära jobbet och har kunnat promenera fram och tillbaka under dagens olika arbetspass. Fast speciellt skönt kan jag inte säga att det har varit.


Hästarna gick lite motvilligt ut i hagen imorse. Fast Aigle han tyckte det fick vara nog med hage redan vid tiotiden. Då hoppade han över staketet och bad om att få komma in i stallet istället. Det fick han såklart :) Sedan stod han därinne och mumsade hö och mådde gott i stallvärmen.


Han hade sällskap inne av Lola som hade lite feber imorse. Några av våra hästar har hostat under ett par dagar och därför har vi fört templistor för att hålla koll på läget. Inga andra hästar har visat någon tempförhöjning men som sagt hostar några av dem och förmodligen har vi fått in en förkylning i stallet. Vi har lagt ut info om det på hemsidan och även satt lappar på stalldörrarna så att ni som även håller till i andra stall är informerade.


Med det så passar jag på  att än en gång lägga ut en påminnelse om hur viktigt det är att byta kläder när man går mellan olika stallar och att stanna hemma med sin häst om den visar några som helst symptom på snuva eller annat som inte är som vanligt.


Vi fortsätter hålla koll på våra hästar och uppdateringar om läget kommer på hemsidan. Förhoppningsvis så blåser det över snabbt och hästarna slipper jobbigare symptom som snor och hög feber.


Igår fick jag ett så bra idéförslag om vad jag kan skriva om ifrån en av bloggens läsare. ”Hej! Det skulle vara superroligt om du kunde berätta lite historier om de nuvarande anställda på ridskolan. Alltså hästarna. ;)”


Jamen det tyckte jag också. Ridskolehästarna har ju en massa att berätta. Speciellt de äldre hästarna som hunnit vara med en del.


Så jag tänkte att jag börjar bakifrån med den äldsta hästen i stallet. Eller han är egentligen en ponny förstås i kategori C med sina 136,7 centimeter över backen. Putte heter han och han köptes in till ridskolan 1996 vilket är femton år sedan. Då var han åtta år gammal och i år fyller han tjugotre år.


Vi köpte Putte på vintern och jag kommer ihåg att det var snö men mest is och därför svårt att provrida eftersom hästhandlaren i Bollnäs inte hade något ridhus. Det blev så att vi red Putte lite fram och tillbaka längs en istäckt väg i skritt och lite trav, Han verkade snäll och hade den storlek som vi tänkt oss. Så vi lastade in honom och tog med honom hem till ridskolan. Kanske inte precis som man brukar göra när man köper häst. Men ibland får man en bra magkänsla direkt. Det köpet har vi aldrig behövt ångra!


Putte är en sådan där häst som är kärnfrisk mest hela tiden. Ett kortare avbrott efter en sträckning hade han för ett par år sedan. Men efter lite vila kom han igång igen som vanligt. Han har också haft ont i magen någon gång men det var många år sedan nu.  Jag skulle nog vilja påstå att han fortfarande är i sina bästa år.


Putte är en fantastisk läromästare. Rutinerad och rolig att rida. Hans starkaste sida har alltid varit hoppning och han har tävlat ända upp till LA hoppning och varit med upp till Division 1 i lagtävlan. Även om han fortfarande är pigg och gillar att lägga upp tempot så är det inget mot när han var ute och tävlade i klubbens färger.


På bilden i bloggen idag så står Putte längst till höger av hästarna. Bilden är från 1998 och laget har just kommit trea i hoppfinalen.


På senare år började Putte tycka att det var besvärligt att åka transport. Han blev stressad och svettig. Därför tävlar han numera bara på hemmaplan för att slippa det stressmomentet.  Men tävla tycker han är hur kul som helst även om han mest hoppar i de lite lägre klasserna idag. Lite måste man väl ändå trappa ned om man har fyllt tjugotre år.


På klubbtävlingar och kurser kan jag lätt säga att han är en av de hästarna som önskas mest av våra elever. På julshowen brukar han ställa upp på det mesta. Han har varit både pepparkaksgubbe och tomte och i julas fick han galoppera runt i manegen med en krokodil på ryggen.


Sin ålder är inget som Putte tänker på. På lektionerna är han lika pigg som han alltid har varit. En annan situation där Putte visar att åldern inte har någon betydelse är när det är dags för utfodring i stallet. Då blir han som en tjur på rodeo och många är de elever som under åren stått utanför hans box och tittat med stora ögon och undrat om han blivit stucken av en geting.


Putte han galopperar runt i boxen så halmen yr. Så skrapar han hårt med frambenet i golvet och avlutar med att ställa sig högt på bakbenen för att visa hur hungrig han är. Hans boxgrannar brukar inte bry sig så värst mycket om honom. De tittar lite i ögonvrån och suckar över hur han orkar hålla igång så där år efter år.


Dom gånger jag sätter mig på läktaren för att titta på någon av barnlektionerna så blir jag så glad av att se Putte knalla runt därnere på spåret med någon ny liten ryttare på ryggen. Tänk ändå så många det måste vara som har fått sitta på hans rygg under åren och fått ta del av allt som han har att lära ut.

  

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards