Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 4 juli 2011

huvud som en fotboll

Av Ulrika Pernler - 4 juli 2011 15:47

Hej! Alla som har häst vet att på sommaren ska stallarna skuras från golv till tak. Givetvis är en av anledningarna att få bort all smuts som samlats under vintern. Matrester, spindelnät, damm och ren skit om man får säga så. Men den andra och viktigaste anledningen är att få bort bakterier som gömt sig mellan brädor och i hörn. Vi går på bakterierna med vatten och rengöringsmedel och sedan descinfinseras alltihop som avslutning. Så även om det är tråkigt att skura så är det viktigt för att hålla sina hästar friska och välmående.


På den ridskolan jag höll till som barn så skurade vi med hink och rotviska. Ja vi tog faktiskt gamla färdiganvända hästborstar. Så skurade vi bräda för bräda från golv till tak medan vi sjöng på lite fina sommarlåtar. Det var jobbigt att skura men kul att se stallet bli fint.


När jag var i tonåren hade jag min häst uppstallad i den gamla Linnégården i Uppsävja. Gården var K-märkt så där fick man också gå på försiktigt. Så skurandet med rotborste och hink fortsatte även där. Från golv till tak... Varje sommar. Jag har skurat många brädor i mina dar.


I helgen som just passerade så var det dags för ridskolan på UPK att ta itu med skurandet. Vi har som ni vet plats för hela femtiotvå hästar i stallet. som tur är så är inredningen gjord av ett material som tål högtryckstvätt så skurborstarna är ett minne blott. Eller åtminstone nästan. Krubbor och vattenkoppar måste ju göras rent lite för sig.


Vi kallade in hela personalstyrkan både lördag och söndag. Så hyrde vi industrimaskiner. Högtryckssprutor, vattendammsugare och lite annat. Klockan sju i lördags körde vi igång. Erica fattade tag om högtrycken. Hon är ju van vid den normalstora högtrycken som vi har i stallet så jag tror hon blev lite förvånad över den hyrda... I vilket fall så flög hon tvärs över gången när vattnet kom på. Det var bra tryck i dom grejorna!


Tidig eftermiddag på lördagen var hela stalldelen färdigtvättad. Det har aldrig gått så fort att få rent inredningen. Personalen dammsög vatten och fixade lite annat städ. På söndagen fick de som jobbade spreja på virkon som är ett bakteriedödande medel på alla stallytor.


Det var nog den bästa och mest effektiva sommarstäd vi någonsin gjort!


Den här veckan är jag hästvakt åt min fina Picador som är på bete. En så gammal häst (27 år) behöver lite extra tillsyn så varje dag får han komma in i stallet en stund och äta lite extra foder och ses över. Idag fick han komma in mitt på dagen. Han såg mig redan när jag var tvåhundra meter från hagen och kom traskande mot grinden. När jag hade kopplat på grimskaftet var det bara att försöka hålla jämna steg mot stallet. Rasmus var med och var tvungen att springa för att hinna med. Ska vi springa, verkade Picador undra och så började han trava.


Vi utfodrade, borstade och bjöd på lite extra godis. Sen fick han gå ut i hagen igen. Han knatade direkt bort i den andra änden av sin hage för att kolla att stoflocken var där den skulle. Sen kom han tillbaka och ville ha lite mer godis.


Jag kommer ihåg en sommar när han precis fyllt tre och jag hade honom på bete vid den nya anläggningen vid Jälla som var under byggnation. Han gick på den äng som är nuvarande vinterhagen för våra ponnyer. Där hade bara kossor betet förut och vi hade fått förbereda hagen genom att slå ner stolp och rulla upp gammal taggtråd.


Jag skulle ta in honom för att sköta om honom litegrand. Precis när jag gick mot hagen såg jag Picador gå fram emot en stor sten och sänka huvudet för att titta på något. Så flög han rakt upp i ett stort språng och fnös högt. Efter en stund gick han fram igen och sänkte huvudet på samma sätt. Och så flög han rakt upp i luften och sprang runt i några galoppsprång.


Han hade blivit ormbiten! Vi såg ormen och förstod direkt vad som hade hänt. Picadors favoritsyssla som unghäst var nämligen att leta upp bra pinnar som han kunde bära runt i munnen. Han brukade ta fart och sen dänga till de andra hästarna med pinnen för att få dem att röra på sig. Den här gången hade han letat upp fel pinne...


Den där dagen hade jag kameran med mig och tog ett par bilder i hagen. Man kan se på bilderna att Picador har börjat svälla upp en bit bakom mungipan. Men det var bara början.


Det är inte helt ovanligt med ormbett elelr jordgetingbett på sommaren. När hästarna går i högt gräs så kan de få bett antingen i benet eller vid munnen eftersom de går med huvudet i marken. Det brukar se ungefär likadant ut med svullnad och värme.  


Det brukar inte vara någon fara med bett på häst men är det orm så tycker jag att man alltid ska ringa och rådfråga veterinär. Även om den omedelbara svullnaden ger sig så händer det att giftet påverkar inre organ. 


Jag är glad att jag gjorde ringde veterinär där gången när Picador blev biten. Förmodligen fick han i sig mycket gift för den lilla svullnaden som syns på bilden spred sig snabbt och snart var hela huvudet svullet och liknade mest en ballong.


Picador hängde med huvudet och dreglade och hade svårt att andas. Så det blev behandling med bland annat kortison och efter ett par dagar var han precis som vanligt igen även om han fick ta det lugnt ett tag.


Ormgrejen fick honom däremot inte att sluta leka med pinnar. Den leken och flera andra höll han fast vid många år framöver. En annan lek som han gillade var att stå och vänta på att någon av kompisarna i hagen skulle bli sugen på att rulla sig. Så fort en häst la sig ner på marken tog han sats och galopperade i full fart mot den och hoppade sen i ett snyggt språng över den stackaren.


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards