Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under augusti 2011

Av Ulrika Pernler - 18 augusti 2011 15:20

Hej! På den här bilden höll Rolle på springa rakt över fotografen... Men det blev en bra närbild iallafall och det var tur att det bara var Niklas som höll i kameran. Annars hade man ju närapå fått skämmas...


Igår kom Jill över en stund mitt på dan och jag fick mig en duvning. Rolle for omkring som en guttaperka i början av passet och jag gjorde några halvhjärtade försök att skylla på ekorrar i buskarna. Men jag om någon borde ju veta att det inte är någon idé att försöka skylla ifrån sig när man sitter till häst. ridfröknar går inte på sånt.


Efter en stund när koncentrationen hos häst och ryttare skärpts så blev det ju riktigt bra.


Det är inte bara hästar och okoncentrerade ryttare som hamnar i "sken". Tiden skenar också. Speciellt i terminsstarterna när allt ska igång med ridskola, grupper och hästar. Lagtävlingarna börjar också snart och vi har lag med i både hoppning och dressyr på ponny och häst.


Redan Lördagen den 27 augusti är det medlemsdag för alla UPK:are på Hööks Ridsportaffär i Uppsala med fina erbjudanden och rabatter. Passa på att åka dit och fynda och förnya er och era hästars garderober. För att visa att du är medlem så ska du ha med dig en medlemslapp att visa i affären. Den kan du kan hämta på ridskolan från och med i dag. Är du privatmedlem så kan du maila kontoret så får du din medlelmslapp via mailen.


Den 8 oktober är det informationsträff för alla ridskoleungdomar mellan 14 och tjugo år som vill veta mer om det stora projektet Kentauren som ska pågå under tre år framåt. Det kommer sedan att bli cirka 3-4 träffar per termin
för ungdomarna som deltar i projektet. Det blir också 1 träff per termin för föräldrarna som ska vara involverade i det hela.


Exempel på vad som kommer hända är:

  • Ridning
  • Clinics
  • Företagande
  • Föreläsningar
  • Hästkunskap
  • Studiebesök på veterinärklinik
  • Studiebesök på andra ridskolor

Vill ni veta mer så kom på infomötet! Läs mer här!


Det kommer bli stora och spännande Clinics med kända namn som också kommer vara öppna för alla oss andra som vill lyssna och titta.


På ridskolan ska vi också försöka rulla igång med vår nya satsning på Working Equitation. Just nu ska det byggas en del av de lite mer avancerade hinder som ska finnas till hands. Bland annat en bro och en fast grind. Ni elever kommer att träffa på WE under terminen. Det kommer också bli träningstillfällen utanför lektionstid. Håll er uppdaterade på hemsidan!


Om en vecka sticker Gabbi och jag iväg till Strömsholm ett par dagar för Tränarutbildning vilket ska bli jätteroligt! Så just nu håller jag på uppdaterar mig på och memorerar både den blå och den orangea Ridhandboken.


Några dagar senare ska Sara och jag på ännu ett steg i dressyrdomarutbildningen så då blir det till att läsa hela Tävlingsreglementet från pärm till pärm på de tre dagar som är mellan kurserna.


Deckarna och TV-programmen får ligga lite åt sidan just nu känner jag...


Ikväll blir det dock en radda helt vanliga och efterlängtade lektioner med mina elever. Och även om det är intensivt att ha en ridgrupp så är det så roligt att lektionen man håller blir det enda man har i huvudet. Allt annat är som bortblåst under tiden.


Jag skulle tro att det är precis likadant för de elver som kommer från ett stressigt jobb eller en jobbig skoldag. Även om ridpasset kräver kondition och koncentration så är det på samma gång ett fantastiskt sätt att verkligen koppla av.


Vill ni ha mer "avkoppling" så är ni välkomna till våra Drop In lektioner som kör igång från och med nästa vecka. Hoppning på måndagar och Dressyr på tisdagar. Om det läser ni mer här!


Nu ska jag gå och borsta en lerig grå häst som jag känner!


Av Ulrika Pernler - 16 augusti 2011 14:56

Hej! Idag måste jag få börja med att säga grattis till mitt kusinbarn Ebba Larsson som vann Ponny SM i hoppning för kategori B på Grevagården i helgen. Tre felfria rundor och dessutom högsta stilpoängen gav henne och hennes ponny guldmedaljen.

Ebbas fina ritt kan ni se här.


Mer från ponny SM kan ni läsa på Svenska Ridsportförbundet och  Tidningen Ridsports hemsida bland annat.


Ni vet väl att man inte alltid behöver vara på plats för att följa de lite större tävlingarna nu för tiden? Många av arrangemangen rapporteras online på www.equipe.nu . Resultaten läggs ut fortlöpande i både hoppning och dressyr och nya funktioner kommer till hela tiden. I dressyren kan man bland annat få läsa ryttarnas protokoll med poängen på varje moment och i hoppningen kan man få se film på ryttarna. Precis som den på Ebba här ovan.


När det är någon större tävling på gång brukar jag följa den på Equipe. Det är riktigt spännande att se hur det går för ekipagen.


Igår skrev jag litegrand om referat från våra medlemmar och deras äventyr på tävlingsbanorna. Jag ville gärna tillägga där att det vore intressant att få rapporteringar även från mindre tävlingar och inte minst från de medlemmar som tävlar i andra grenar än hoppning och dressyr. Det finns ju distans, bruksridning, western, WE och mycket annat.


Bilder, texter och championatspoäng skickar ni till mig på 018500749@telia.com


Igårkväll hade jag terminens första ridlektioner och det var jätteroligt att träffa alla igen. Jag hade även haft ett uppehåll i att hålla lektion på en hel vecka så jag kände mig rätt så taggad.  :)


Hästar och elever skötte sig jättefint och det känns bra att vardagen har börjat rulla på igen efter en väldigt fin och behövlig sommar.


Hela denna veckan rider vi utomhus eftersom det är bygge på gång i ridhuset. Förhoppningsvis så blir det en fin höst så vi kan fortsätta vara ute länge till även när ridhuset går att beträda igen. Naturligtvis så passade det på att komma en skur precis när jag började jobba igårkväll. Men den varade bara en liten stund och resten av kvällen var det perfekt ridväder.


Vid niotiden släppte jag ut hästarna på betet igen med hjälp av mina elever. Jag tror alla, tycker det är lika mysigt att se hästarna traska iväg ut i hagen efter jobbet. Sedan fodrade jag hö ute i hagarna eftersom betet är i princip slut nu.


Även om jag lägger ut mycket fler högar av hö än det är hästar i hagen så väljer många av hästarna att stå och äta i samma hög. Det ser så rofyllt ut. När höet tagit slut så ägnar hästarna resten av natten åt att knapra på de små grässtrån som finns kvar och så en och annan sovpaus förstås.

Av Ulrika Pernler - 15 augusti 2011 14:49

Hej! Ikväll börjar lektionsverksamheten på ridskolan! Det ska bli jättekul. Kom ihåg att ta på er bra kläder eftersom vi kommer att vara utomhus denna veckan då vi sätter upp bevattningssystem i rishustaket.


Varje vecka brukar jag skriva ihop lite resultat från helgens tävlingar runtom där UPK:s duktiga ekipage varit med. Ofta skickar ryttarna själva en rapport till mig och det underlättar förstås en hel del. Idag har jag lagt ut den första rapporten efter sommaruppehållet och den blev ungefär så här:


Tävlingsrapporter från helgen 12-14 aug 2011

 

Surahammars ryttarförenings dressyrtävlingar
för ponny12 augusti 2011, Tova rapporterar


Glada miner i Sura
Arrangörerna av tävlingen hade vänt startordningen så D-ponnyerna fick äran att starta först. Dom hade dessutom två parallella banor så jag skulle starta kl 9.10 vilket vi inte hade räknat med. Det var bara att ställa väckarklockorna på 4.45 och köra igång. Åkte från stallet kvart över 6 med en lagom glad Nisse bak i transporten.

Väl framme var Nisse fin och pigg på framridningen till LB:1, men när jag kastat spöet och gått in på banan segade Nisse ihop lite och tyckte det blev lite jobbigt. Fick kämpa mig igenom programmet, men det såg tydligen bra ut för vi fick 69% och vann klassen!

Sen fick han gå in i transporten och käka massa betfor och havre för att vakna, så till LA:1 var han super taggad. Fick en bättre känsla i den klassen med några missar pga Nisses extra energi. Vi fick 66% och jag var jättenöjd med det och tänkte börja lasta och åka hem, men till vår stora förvåning vann vi även i den klassen! :)


Tova och Nisse (Obs, gammal bild...)

 


Årsunda dressyrtävlingar för ponny 12 augusti 2011


Vinst för Lussan och Molle i Årsunda!


Lussan och Molle tävlade i Årsunda i helgen och vann en LB:1 där med 68%.
Bilderna är däremot från förra helgens tävlingar i Frösåker där det blev
andraplats för ekipaget i både LB:1 och LA:1 .

     


Roslagens RKK Dressyrtävlingar för häst den 13 augusti 2011


Placering för både Caroline och Emma!
Caroline Johansson och Watzon lyckades rida ihop hela 69,28% vid
dressyrtävlingar i Roslagen i helgen. Klassen var en LC:2 och ekipaget kom trea.
I samma klass placerade sig Emma Olsson och Hard Day’s Night på en sjätteplats
med fina 66 %.


 

Uppsala Ponnyklubbs Lokala och Regionala  Dressyrtävlingar för häst den 12- 13 augusti 2011 med Ängeby ryttargårds Cup


Fina framgångar under roligt meeting!


Tävlingar på dubbla banor arrangerades på hemmaanläggningen i helgen. Inomhus hölls lokalt meeting med Sommarcupen där ekipagen tävlade under lördagen om att komma i  A- eller B-final. Under söndagen reds sedan finalerna.

På utebanan hölls regionalt meeting med medelsvåra klasser. Där tävlade ekipagen om meetingpriserna som var sponsrade av Ängeby Ryttargård.


I det lokala meetinget startade Sara Andersson och Leroy, Emilie Wass och Onina samt Hanna Byström och Luan 4. De kvalificerade sig alla tre till söndagens B-final där de åter gjorde fina uppvisningar. Emilie och Onina tog B-finalens andra plats och Sara och Leroy kom fyra.


Stort grattis också till Andrea Lansburgh och Matz som vann hela sommarcupen efter att ha tagit tre segrar av tre möjliga under det Lokala meetinget.


På utebana reds det regionala klasser på medelsvår nivå. Från hemmaklubben deltog Sara Husén- Candy, Malin Aldahl- Remi och Anette Sismon- Sun Maid. Lördagen inleddes med en MsvB:2. För Anette Simson och ”Russin” blev det placering i lördagens MsvB:4 där ekipaget red ihop 65 % och en sjätteplats.


   

 Emilie var nöjd med sin Ina efter andraplatsen i B-finalen.

   

Sara och Candy bjöd publiken på lite snyggt extramaterial. Foto Jenny Engström


Hela rapporten kan ni läsa på www.uppsalaponnyklubb.se

Ny tävlingsrapport kommer så gott som en gång i veckan.

Häng gärna med i Championatet och se var våra ekipage har varit och hur det har gått.

Av Ulrika Pernler - 11 augusti 2011 18:40

Hej! Idag är det dan före dan före dan före dan före ridskolestart. Vi jobbar för högtryck för att allt ska vara klart när ni elever kommer tillbaka för att påbörja höstterminen på måndag. Ni är efterlängtade!


Kenneth står högt upp i en skylift i ridhuset och borsta väggar, tak och lamparmaturer. Det är högt, väldigt högt. Han ser ut som en liten prick däruppe. Hur högt det är vet egentligen bara Kenneth, skyliften och den gula tennisbollen som fortfarande sitter inkilad i takstolen efter brännbollematchen som US hade i ridhuset tidigare.


   Erica och Therese tvättar speglarna så att vi alla ska se hur fint vi sitter till häst.  

Gabbi sliter på kontoret. Det sprutar papper ur skrivaren och inplastningsmaskinen går varm. I stallet svettas sommarjobbarna hela veckan ut. Sen börjar dom i skolan igen. Dom har jobbat fantastiskt bra!


Vad gör hästarna då? Ja, dom lever i nuet, som hästar gör. På eftermiddagen går de varsin igångsättningslektion för att vara beredda när terminen startar. Men annars tar dom det lugnt eller chillar som man visst säger.


Betar...

                   

Går en liten sväng...

        

Kikar upp...

            

Kliar sig...

 


Ruskar på sig...

 

...och ser lite allmänt knäppa ut...

           


Av Ulrika Pernler - 9 augusti 2011 16:00

Hej! När Gabbi och jag hade ridit på ridskolan i några år så hängde vi där för det mesta. Det spelade ingen  roll om det var vardag, helg eller lov. Vi kokade våra makaroner och bad pappa om skjuts.


Men de första åren när vi fortfarande var på nybörjarstadiet så blev det ett uppehåll i ridningen över sommarlovet. Och precis vid den här tiden, när sommarlovet började närma sig sitt slut, längtade man lite extra tillbaka till ridskolan och hästarna.


Fast det var en del pirr i magen också. Våra ridperioder var ju om tio gånger och var tionde lektion fick man göra en ny anmälan. Om man fick "flytta upp" som det hette så fick man också byta dag och tid för sin ridlektion. Då blev det ny ridfröken och nya kompisar i gruppen.


Jag var också nyfiken på ifall alla mina favorithästar var kvar i stallet, speciellt Sirro, och om någon häst flyttat och en annan kommit till.


Den första ridlektionen satte vi på oss hjälmen redan hemma och hade den hela vägen till stallet. När bilen stannade på stallplanen hoppade vi ur och sprang till stalldörren. Jag vred om den stora nyckeln och klev in. Det luktade hemtrevligt av stall och hästar.


Det första vi gjorde var att titta på "lappen". "Lappen" satt alltid på anslagstavlan precis när man kom in i stallet. Där stod vilka hästar som skulle gå på vår lektion så att vi kunde förbereda dem inför ridlektionen.


Efter att ha läst "lappen" så gick vi ner i själva stallet. Där rymdes ungefär tjugofem ponnyer. Till vänster, vid sadelkammaren stod Victor och Rockie. Två fina New Forestponnyer. Till höger fanns spiltraden med bland annat Monsun, Nasser, Cayenne och så förstås Sirro.


Jag klappade honom försiktigt på baken och klev in i spiltan. Han vände på huvudet med öronen lite tillbakadragna. Men jag stod kvar och strax åkte båda öronen fram igen. Tänk om jag kunde få rida honom idag!


Gabbi ville ha Mannagryn. Det ville hon alltid. Fast pappa fick sadla för Manna stampade så med hovarna när man spände sadelgjorden. Men rida Manna, det var toppen, tyckte Gabbi.


Vi gick vidare genom stallet förbi foderbordet. Där hade Sirro hoppat upp en gång och stått och käkat hö medan de andra hästarna fick stå och titta på och känna sig utsvultna. Då var han nöjd. Han var inte lika nöjd när personalen skulle baxa ner honom därifrån...


Vid bakdörren svängde stallgången både åt höger och vänster. Till vänster inne i hörnet stod lilla Shetlandsponnyn Myran. Ibland hade hon föl och man fick kika försiktigt för att inte störa. När Myran inte hade föl så var hon med på lektionerna. Hon fick alltid gå sist i ledet eftersom hon hade så korta ben.


I gången som ledde mot ridhuset stod bland annat Rommy och Arino. Rommy var en New Forest och Arino var en korsning fullblod Russ. Jag tyckte mycket om dem båda.


Det gamla stallet var inrymt i en ladugård där det hade stått kor en gång i tiden. Nu när det var ombyggt till stall så hade det gjorts vindlande gångar för att få rum med boxar och spiltor.


Framme vid ridhusets ingång svängde stallgången en sista gång till höger. Där gick den upp på en liten kulle över det gamla foderbordet och sedan ner igen där den slutade i två spiltor. När jag precis börjat rida stod två ponnyer där som hette Charlie och poppe. Det tyckte mycket om varandra och stod därnere med bara en bräda mellan sig.


Litet senare så dog både Charlie och Poppe. Det gick rykten om att den ena dog först och snart dog den andre också av sorg. Jag vet inte hur det var. Jag antar att de var gamla.


I vilket fall blev det Bestman och Vaquero som tog deras plats i spiltorna. De trivdes också fint tillsammans och jag kommer ihåg en tjock röd katt som brukade ligga och sova på Bestmans rygg.


Det fanns flera stall runtomkring lektonsstallet också. I en liten byggnad som låg bakom den stora ladugården fanns "Lillstallet". Där stod också några av ridskolans ponnyer och ibland fick man gå dit för att sadla och tränsa en häst man skulle rida på lektion.


I "Storstallet" stod ett par ponnyer och så privata hästar. Det tog några år innan jag fick lov att sätta min fot därinne. Det var ett stort ögonblick och så spännande!


Plötsligt ropade vår ridlärare till uppropet och vi skyndade oss dit. Nu började äntligen terminen igen!

Av Ulrika Pernler - 6 augusti 2011 15:14

Hej! Den här veckan har ett gäng tjejer och damer genomfört ett mycket svettigt dressyrläger. Herrarna uteblev tyvärr i år men vädergudarna var med istället.  

Vi har haft det fantastiskt varmt vilket har givit extra mycket valuta i alla fall om man mäter insatsen i svett och muskelvärk.


Själv har jag kunnat hitta de små skuggiga plättarna i kanten på banan medan eleverna har fått ta sig runt därute i stekande sol. Hästarna har varit pigga och samarbetsvilliga hela veckan.


Igår kväll hade vi avslutning på lägret med traditionsenlig programridning där alla hade valt och genomförde varsitt dressyrprogram med eller utan fjärillar i  magen.

Efteråt släppte vi ut hästarna i hagen och gav dem sitt kvällshö.

De verkade rätt så nöjda med det också.   

Några passade på att fotografera sina lägerhästar. Kanske för att ta fram fotot i den kalla vintern och drömma sig tillbaka till den där veckan då kroppens alla stora och små muskler gjorde sig påminda.    

Sedan grillade vi enligt traditionen. Allt var tillåtet utom hästkött förstås. 

Hästarna har varit centrum på hela kursen.


Efter ett riktigt läger tar man alltid ett gruppfoto.  Här är vårat. Alla ser oförskämt fräscha ut med tanke på veckan de just tagit sig i genom. Det är bara ridläraren som ser en aning utmattad ut... Ni vet vad man säger, ett fotografi ljuger aldrig.


Eva Britt smet från gruppfotograferingen men hade turen att få vara med på ett alldeles eget foto istället.

Ja så var en jätterolig vecka slut. Om ytterligare en vecka sätter lektionsverksamheten igång och jag träffar många av eleverna igen. Vi kallar det höstterminen men förhoppningsvis dröjer sig sommaren kvar ändå ett tag.


Förra året gav jag alla elever en utmaning. Om ni inte mins så var det att läsa boken "Hästhållning i praktiken" för att öka sina allmänkunskaper om hästen och hästhållning. Då lovade jag att göra en voltigeuppvisning på julshowen om hundra personer läste boken.


Jag höll mitt vad!


I år fick jag en idé om att eleverna skulle ägna sig åt att stärka sin mellandel och bål genom att göra den oslagbara "plankan" varje dag i minst en minut. Jag måste säga att de har jobbat hårt och att jag dessutom är stolt över vilken pli jag har på dem. Jag hoppas ni jobbar vidare med plankan hemma framöver.  Jag kommer direkt att se om ni har fuskat!


Tack för bilderna Carin!

Av Ulrika Pernler - 3 augusti 2011 12:48

Hej! Inatt kom våra nya ponnys åkandes i den största hästtransport jag nog sett. Det var plats för tjugo hästar där i. Padraig de och hans familj var med och hjälpte till att lasta av hästarna. Det fick gå in i ridhuset där vi hade lagt ut hö och gott om vatten. Där fick de vara under natten eftersom det är riskfyllt att släppa ut hästar i en hage de inte känner till när det är mörkt ute. Tidigt i morse fick de komma ut på betet och där ska de gå nu ett tag framöver. Gissa om de var nöjda!


Sedan fikade vi en bra stund innan det gigantiska släpet drog vidare norrut. Idag har jag tagit några bilder på ponnyerna för att ni ska få se dem. Padraig lämnade också med en del videosnuttar från Irland och dem har jag lagt ihop i en film som ni kan se här nedanför.


Bilderna: Alla tre hästarna i hagen, Fuxen som heter MunsboroD'Artagnan, skäcken som heterMunsboro Aramis och sist borken som heter Munsboro Porthos.


       


 

Av Ulrika Pernler - 2 augusti 2011 13:41

 

Hej! Ikväll är det dags att ta emot våra tre nya D-ponnyer som de senaste dagarna varit på resa från Irland och mot sin nya hemvist Uppsala. Det har varit några övernattningar och bensträckare på vägen för att hästarna ska orka med den långa resan.


Beräknad ankomsttid är runt 23.30 ikväll. Men med tanke på att nya hästar helst brukar anlända mitt i natten så är det nog bäst att ta med kudden till stallet så man kan luta sig mot någon vägg och sussa lite. Fast hellre klockan två än fyra, halvfem på morgonen för då är jag inte människa på något vis.


Irländaren Padraig levererar hästarna i egen hög person och efter att Gabbi hade bestämt sig för tre ponnyer hemma hos honom tidigare i somras så såg han till att de besiktigades och försäkrades och i och med det så fick de också sina namn.


Håll i er nu för ni kommer väl ihåg att jag nästan säkert kunde utlova namn med många bokstäver! På försäkringspappren som kom igår stod följande; Munsboro Porthos, Munsboro Aramis och Munsboro d Ártagnan.


Fast vi kunde inte se i pappren vem som var vem... Vi vet ju att det är en fux, en bork och en skäck. Gabbi gjorde en kvalificerad gissning på namnen och jag ska nogsamt hålla reda på om hon gissat rätt eller fel. Är det rätt så kommer hon bli nog så mallig... Är det fel så blir det till min fördel. :)


Dessa tre ponnys är tänkta för framtiden. Som jag berättat tidigare så är det några av våra fina lektionsponnys som har jobbat länge i verksamheten och som nu börjar bli gamla men fortfarande fungerar och trivs väldigt fint. De tre nya ponnyerna är fem år gamla och ska utbildas av personalen till att börja med. Sedan får de gå den vanliga vägen med inskolning på ridskolan via träningsgrupper och så vidare allt eftersom de blir äldre och hemmastadda. 


På så vis brukar man få fina, trygga ponnyer som trivs på jobbet.


Jag lovar att knäppa några bilder på dem imorgon och luska ut vem som är vem. Vill ni ha en tjuvkik på de nya ponnyerna så kommer de att gå på betet vid vägbommen. Men kom ihåg att hästarna går på karantän ett tag framöver eftersom de varit på resa och kan ha med sig baciller. Så man får bara titta på avstånd.

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards