Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under oktober 2011

Av Ulrika Pernler - 16 oktober 2011 20:59

Hej! I morgon bitti åker Gabbi och jag till Flyinge på dressyrtränarutbildningen. Vi ska sitta sju långa timmar i bilen innan vi kommer fram så det gäller att starta i tid. Därför får det bli tidig ridning. Fast det är ju inget konstigt. Jag brukar för det mesta sitta till häst tidigt eftersom det är ett sådant bra sätt att starta dagen.


Uppdateringar på hemsidan får således vänta tills på torsdag när jag kommer hem igen. Ungdomssektionen var däremot jättesnabba att skicka resultaten från dagens skogsbärsdressyr så dem har jag redan lagt ut. Det ger er som varit ute på tävling några extra dagar att skriva ihop en riktigt bra tävlingsberättelse att skicka till mig.


På bloggen kan det hända att det kommer ett och annat inlägg som jag redan förberett. Vi får väl se. Jag litar inte helt på tekniken.


En fulländad berättelse om våra äventyr i Sveriges sydligaste delar kommer förstås när vi kommit hem. Ska försöka ta kort på lite sevärdheter åt er från vackra Flyinge.


Vi får väl hoppas att jag kommer hem och är ännu lite klokare...


Vi hörs snart!


Ps. Jag fösöker lösa det där bildproblemet åt dig "M". Har skickat ett mail eftersom funktionen har "gömt" sig. ;)

 

Av Ulrika Pernler - 15 oktober 2011 19:36

Hej! I morse vid sjutiden var det riktig frost och kyla ute och jag tror de flesta av blommorna i trädgården hade haft en kämpig natt. De såg väldigt sorgsna ut.

Jag bestämde mig iallafall för att ta på vinterunderstället.


Först skulle jag rida och sedan var det WE- tärning, två grupper på hoppbanan och till sist skulle jag ha en lektion i ett ridhus i närheten som är känt för att vara riktigt kyligt. För säkerhets skull så tog jag på mig en tjock stickad tröja också och så en fleecefodrad jacka och vantar på det.


Rustad för dagen begav jag mig tvärs över gatan där stallet ligger.


Rolle var så där hösttokig som hästar kan bli. En kombination av det friska vädret och att han börjar komma igång ordentligt skulle jag tro. Halsringen fick vara på som säkerhetsbälte. Efter ridturen fick han komma ut i hagen och fortsätta sitt race utan mig på ryggen.


Jag traskade upp på banan och började kånka ut alla WE-hinder som vi skulle använda idag. Sånt värmer. Alltså att gå fram och tillbaka till hinderboden och ut på banan som är 90x60 meter. Jag fick skala av ett par lager kläder då det började bli varmt.


Lite senare så samlade jag ihop den första gruppen. Eller samlade och samlade. Det var bara en ridskoleryttare i första gruppen, Nathalie och Rikki så vi traskade tillsammans upp till banan där överiga ekipage redan var på plats. Nu sken solen och jag kände hur värmen pyste ut i ändarna på tröjan och i halsöppningen. Eleverna tränade en hel del på att ta lansen ur tunnan ch rida mot "tjuren" för att fånga ringen och sedan sätta ned allt i tunnan längre bort. Alla var jätteduktiga och jag fick springa rejält för att sätta upp nya ringar och hämta lansar.


Den andra gruppen fortsatte med samma övningar, vi red en bana idag också vilket fungerade jättefint. Solen sken och jag svettades... :)


Jag skyndade ut i hagen för att ta in hungriga hästar. De knatade på i god fart och jag blev... varm!


Sedan så begav jag mig direkt iväg för att hålla en dressyrlektion. Jag vet inte om det var varmt eller kallt i ridhuset idag för jag eftersvettades och höll mig runt 39 grader i temp kändes det som. 


Efter lektionen åkte jag tillbaka till UPK för att forsla in alla WE hinder i ridhusets hinderförvaring. Jag antar att det bara kommer att bli kallare nu. Så jag tyckte det var ett bra tillfälle att påbörja vinterförvaringen av hindren. Så blir det ju lättare att använda dem inomhus också nu när de finns i närheten.


Jag lastade allt på den lilla röda kärran som jag fått av Marianne. Hon tyckte så synd om mig en dag när jag kånkade runt på grejor. Så hon skänkte en speciell liten röd vagn till WE-hindren och mig.  Väldigt uppskattat, Tack! :)


Ja nu var jag minst sagt varm!!!

Jag tror att jag helt missbedömde vädret idag ;)

Längtade verkligen efter att åka hem och tappa upp ett riktigt kallt bad!

Av Ulrika Pernler - 13 oktober 2011 12:46

Hej! I morse vid åttatiden anlände "Rasmus" med hästbussen. Han steg ner för rampen, tittade sig omkring och verkade nöjd med sina nya omgivningar. Så fick han gå in i sin tillfälliga box i vårt isoleringsstall där han ska bo några veckor i sällskap av Aramis. Det inlagda höet uppskattades och han började äta direkt.


Hästar är ofta så oberörda av att byta miljö. Får de en bra bostad, en hage och massor av mat så kan de tänka sig att slå sig ner lite varstanns. Det är nog bara vi hästägare som känner av våra egna känslor och oroas i onödan.


Vi tog också emot "Rasmus" identitetshandlingar och blev glatt överraskade av hans stam och inte minst av hans riktiga namn. För Rasmus var ju bara hans smeknamn.


Vad sägs om Wilson Bogibo! Hädanefter får det bli "Wilson" rätt och slätt. Pappa till Wilson är Elmshorn och morfar Jasper. Vi hoppas han ska trivas!

För min egen del blev detta en lyckodag. Eller egentligen tycker jag att varje dag som man vaknar och fortfarande är på banan är en lyckodag.   I vilket fall kom Jimmy och lämnade min sadel som varit på resande fot i nästan sex veckor. Närmare bestämt har den tagit sig en semester till Italien, jaguarernas hemland. (Jaguar är för övrigt märket på sadeln) .


Oj ,vad glad jag blev! En bra sadel är som ens bästa vän och den här sadeln och jag har kamperat ihop många, många år. När jag har bytt häst så har jag bara hämtat sadeln och lagt den på hästryggen och den har passat som en smäck. Magiskt! Efter sommaren gav dock lädret i sitsen upp och jag var tvungen att byta ut hela stycket i sätet. Det gör bara tillverkaren och så blev det så att sadeln fick åka på utlandssemester... Tyckte nog att den var lite brunare än vanligt när den kom tillbaka.


Nu blir Rolle glad! ...och jag! Det känns mycket lättare att rida rodeo i sin egen sadel än i en lånad.

 

Rolle, John Smith och Windstorm har fått ärva sadel och ryttare av varandra :) 


Vecka 44 är det höstlov för alla som går i skolan. På ridskolan pågår förstås lektionsverksamheten som vanligt hela veckan. Men det blir en hel del extra aktiviteter på dagtid också för dig som är ledig. Programridning, WE och teorikurser bland annat. Läs gärna mer här:  http://www.uppsalaponnyklubb.se/hostlov11.pdf


På lördag håller jag Working Equitation träningar mellan 11.30 och 13.30 Det finns ett par platser kvar i båda grupperna. Passa på att anmäla er då detta förmodligen är den sista utomhusträningen för hösten. http://www.uppsalaponnyklubb.se/wenyatider.pdf


Idag känns det riktigt kallt i luften. Nästan som att det är minusgrader på gång. Igår morse när jag gick ut för att ta lite bilder på hästarna så kunde jag inte låta bli att fotografera frosten också. Titta får ni se.


Kallt är också vackert. Man får bra klä på sig lite mer.


                                     

Av Ulrika Pernler - 12 oktober 2011 12:00

Hej! Nu har "stöket" börjat... Jag har ju berättat tidigare om de 700 bostäderna som ska byggas på våra "gamla" sommarbeten. Vi trodde innan sommaren att vi skulle få behålla våra beten även denna sommar men så blev det inte och våra hästar fick nöja sig med de marker som "ursprungligen" tillhörde anläggningen. Dessa hagar är ändå mer bete än vad många anläggningar har så jag ska inte klaga. Men visst blir det förändringar.


Snart börjar man dra ledningar för el, vatten och avlopp och dess ska dras rakt genom dalgången som ligger framför stallet. Det vill säga genom ponnnyernas vinterhage, privathästhagarna samt våra sommarhagar som ligger uppe till vänster om anläggningen från stallplanen sett.


Därför måste vi göra om hagsystemen en del inför att de stora arbetena med markerna drar igång.


Ni som har varit i stallet denna veckan har nog sett att det grävts en hel del. Det är arbeten med att lägga elledningar för den belysning vi behöver till de nya hagar som ska anläggas. Alla stolpar som står i storhästarnas hage är det som ska bli mindre hagar åt privathästarna under den perioden deras hagar är uppgrävda.


Ridskolehästarna kommer att få flytta lite mellan våra sommarbeteshagar vartefter deras hagar grävs upp.


Ni får tillsammans med oss stå ut med lite lera och stök ett tag framöver. Men vi tror det ska gå fint med lite extra tålamod till hands bara.

Igår var Zohar på utflykt till Mälarkliniken för att gära ett ultrljud på den sena som vi befarade fått en skada. Han har stått i lite över en vecka med ett kylande och stödjande bandage efter att ha blivit halt. Sista dagarna har han varit ohalt men fortfarande lite öm över senfästet.


På ultraljudet syntes en liten skada på gaffelbandsfästet vilken kommer att läka av på relativt kort tid. Ett par veckor till i liten hage och sedan försiktig igångsättning. Bra besked!


Senskador kan vara luriga eftersom symptomen kan vara rätt så osynliga. Läkningen för en större senskada kan ta väldigt lång tid, många, många månader.


Eftersom det stolpas och stängslas i storhöstarnas vinterhage för tillfället så går den hästflocken i en av sommarhagarna just nu. Det tycks inte som att några av hästarna är besvikna över det. :)

                                           

Av Ulrika Pernler - 10 oktober 2011 10:57

Hej! Vilken hästig helg det har varit.


I fredags bestämde vi oss för att ta hem en ny häst till ridskolan för att fylla luckan efter Wally som har flyttat till Erica. Hästen heter Rasmus och är en åttaårig halvblodsvalack. Lite av den mindre sorten till mankhöjden sett men rejäl och stark i sin kroppsbyggnad. Rasmus anländer nu på torsdag men för att ni inte ska behöva spricka av nyfikenhet så får ni ett par bilder här:

   

I lördags var det förutom den vanliga lektionsverksamheten på ridskolan också träning i Working Equitation och jag måste säga att det är lika roligt varje gång.

Sju ekipage slöt upp, från julia på lilla B-ponnyn Oscar till Gunilla på stora halvblodet Lemans. På WE kan vekligen alla vara med.


En till träning utomhus är inplanerad och den kommer att vara på lördag den 15:e. Sedan får vi kanske flytta oss inomhus resten av vintersäsongen. Bland annat på höstlovet. Ni kan anmäla via hemsidan www.uppsalaponnyklubb.se .


Mitt på lördagen hölls det infomöte inför projektet Kentauren som startar upp nu. Många dök upp men jag tror nog att det finns ännu fler som kan tänkas delta i detta spännande projekt. Ansökan är öppen för alla elever på ridskolan mellan 14 och 20 år. Kom ihåg att sista ansökningsdag är den 12 oktober, det vill säga på onsdag! Ansökningsformulär finns på Kentaurens hemsida.

Hela helgen har det naturligtvis varit tävlingar på olika håll. Vi är ju mitt i tävlingssäsongen och våra ekipage är verkligen aktiva på tävlingsbanorna. Mer om helgens tävlingar kommer i morgon då vi inväntar alla resultat.


På söndagen var det omgång två för våra  två division 3 lag på häst i dressyr att kämpa. Lagga var arrangör på Jällas anläggning vilket är toppen för våra ridskoleekipage som skulle iväg. Bara över gatan så att säga.


Från ridskolan deltog Linda Bergman på Goliath, Lisa Öfverström på Lola och Rebecka Angeldahl på Viking. Kul för ridskolehästarna att få se sig omkring! Några kort på Lisa, Lola, Linda och Goliath har jag fått. Imorogn kommer den vidare rapporten från tävlingen.


      Själv dömde jag dressyr-KM hos en annan av stadens ridsportföreningar. Fyrtio starter i två klasser blev det och mitt huvud var så där lagom mosigt när jag kom hem på eftermiddagen. Tur att jag hade gjort klart häst och stall tidigare på morgonen. För jag var ganska "hästmätt" på söndagskvällen.

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2011 14:29

Hej! Att se ridskolehästarna leka i hagarna och mäta sina krafter mot varandra är mäktigt. De turas om att låtsas ha övertaget och alla får vara med. De gamla hästarna verkar ha ett lika stort behov av att leka i hagen som de unga. Det är ett skådespel och hästarna gillar att ha huvudrollen.


                               

  

Av Ulrika Pernler - 5 oktober 2011 13:02



Hej! Idag fick min "Grålle" sträcka på benen ordentligt igen efter att ha gått i en litet mindre hage några veckor. Han tog sig ändå tid att hämta sin sedvanliga sockerbit i min ficka innan han vände på klacken och satte iväg. Att släppa sin häst i hagen och se den galoppera iväg är ren lycka!


Idag skulle jag vilja skicka iväg en uppmaning till er alla att ge er häst lite tid både före och efter ridlektionen.


Lite av din tid för att se över att hästen mår bra innan lektionen, att hovarna är rena och att utrustningen sitter rätt och bekvämt. Det är ett måste för att hästen ska kunna göra sitt bästa när den arbetar.


Lite av din tid efter lektionen för att ta av utrustningen i lugn och ro, göra rent hovarna och för att se efter så att hästen har det bra och är nöjd.


Tidigare i veckan blev en av våra fina ridskolehästar stående med senskydden över natten och resultatet blev en ful tryckskada på ett framben vilket i sin tur gör att den hästen tråkigt nog blir konvalescent en tid helt i onödan.


Fem små minuter för att visa hästarna vår uppskattning och omtanke!


Om man ser till de senaste tjugo åren så har tempot i samhället blivt allt högre och det påverkar såklart också hästarna som är på våra ridskolor och förmodligen andra hästar också. Barnen och tonåringarna har inte tid att "hänga i stallet" på samma sätt som förr och vi saknar dem!


Man har också pratat om att den Svenska ridskolan går mot att kundanpassas till vad som råder i andra länder. Där kan man få hästen iordninggjord och behöver bara sitta upp och rida. Efter lektionen lämnar man ifrån sig hästen till en personal som leder in den i stallet igen. Det gör mig på ett sätt ganska sorgsen eftersom jag anser att man missar hela poängen med hästarna och ridningen då.


Jag hoppas människorna snart inser att livskvalitet är att sakta ner litegrand.


Ett av de bästa sätten att släppa sin stress är att tillbringa de där fem minuterna med sin häst efter ridpasset. Att stå en stund med fingrarna inborrade i manen och titta in i ett par djupt svarta och godmodiga ögon och bara vara.

Av Ulrika Pernler - 3 oktober 2011 14:38

Hej! Den här helgen har verkligen varit full av tävlingar. UPK:arna har stuckit åt alla möjliga håll och kämpat tillsammans med sina hästar på tävlingsbanorna. Mer om alla tävlingar kan du läsa i tävlingsrapporten som jag hoppas få ut på hemsidan i morgon. Det gäller bara att vänta in alla resultat.


Igår reds den sista omgången i Divsion I för häst dressyr 2011. Uppland Västmanlands Fältrittklubb stod som arrangör och vädret höll sig i skinnet, vilket vill säga att regnet lät bli att falla förrän tävlingsdagen var så gott som över.


UPK:s lag har varit väldigt duktiga i år och avancerat sedan förra säsongen då vi (våra hästar) var "nykomlingar" i serien. Serien rids i medelsvår klass vilket innebär att hästar och ryttare måste ha kommit en bra bit i sin utbildning. Galoppombyten, öppnor och slutor är några av sakerna som ska visas upp.


Som alltid gäller det att hålla nerverna i styr samt ha marginalerna på sin sida. Igår var det väldigt tätt mellan lagen. UPK:s lag låg efter två omgångar trea i serien och vi siktade på att hålla fjärdeplats för dagen. Olyckligtvis föll ett ekipage bort ur laget så vi fick starta med bara tre ryttare. Men det var såklart ingen som surade för det.


Vad det gällde marginalerna så hamnade vi olyckligt vis på "fel" sida denna gång. :) Med två små tiondelar till femteplatsen och tre små tiondelar till fjärdeplatsen så hamnade laget på en sjätteplats i den sista omgången. Vad det gör för placering totalt har jag inte räknat på ännu. Så det återkommer jag om. Ekipagen  red i vilket fall bra och alla var nöjda med sina insatser.


Här är gårdagens Division I ekipage: Malin Aldahl och Remi, Anette Simson och Sun Maid samt Ulla Johansson och Helena. Min kamera hade gett upp totalt igår så bilderna ser ut att vara tagna i dimma. Men man får väl kalla dem artistiska istället för fina.

     

En annan rolig tävlingsrapport som jag inte kan vänta med tills i morgon fick jag från Nadia Liljedahl som varit och ridit femtio kilometer distansritt med arabhästen Bwuagadugo "Bobbo". Jättekul att få göra en kolumn för distansritt igen på tävlingschampionatet. Det var flera år sedan vi hade distansryttare i klubben. Grattis till poängen Nadia och Bobbo och till prestationen förstås!

"Idag red jag min första distanstävling: Fjällnoraritten! Det var en Clear Round
på 50km, på Maria's ena häst Bwuagadugo "Bobbo". Jag red tillsammans med Maria som red på sin nyköpta arabhingst Jaleo of Tas. Jag kom på sjunde plats av arton startande och Maria på åttonde. Hela dan gick jättebra och med mig hem fick jag ett diplom och en mycket snygg rosett!!!"

 

         

Skriv några rader om era äventyr och skicka till mig 018500749@telia.com . Glöm inte att rapportera till championatet också! /Ulrika

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards