Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under april 2012

Av Ulrika Pernler - 4 april 2012 14:27

Hej! Idag är det den tredje dagen av min dressyrkurs och som vanligt tycker jag att det är jättekul att ha lektionerna men ännu roligare att få ha teoripassen innan ridningen. Trots att teorin börjar redan klockan fem så har ovanligt många av mina elever skyndat från jobb och hem för att hinna vara med och det gör mig jätteglad. 


Jag lägger mycket tid på att utforma just teorilektionerna och då är det ju extra kul att alla vill vara med. 


Första dagen pratade vi om en viktig sak som vid första tanken de flesta nog tycker att de redan kan, nämligen iordningställandet av sin häst inför ett ridpass. Helt enkelt borstning, sadling och tränsning men på ett ganska ingående sätt. 


Det är en sak att veta hur man lägger på en sadel och kränger på ett träns och en helt annan att göra det på rätt sätt. Jag tror mina elever har förstått att de kan antingen ”hjälpa eller stjälpa” ett ridpass beroende på hur hästen klätts inför ridningen. 


Att skapa sina egna och hästens bästa förutsättningar till ett bra och givande arbete under ridpasset börjar med visitering, borstning och rätt avpassad mundering som sitter på rätt sätt. Att veta hur en sadel ska ligga och hur ett tränsa ska vara avpassat och varför man väljer den ena ellerden andra nosgrimman eller bettet. 


Jag hoppas att mina påskelever går ut i stallet och tipsar sina kompisar om små men viktiga saker när det gäller sadling och tränsning. 


Igår var det utbildningsskalan, vad den står för och hur den fungerar ända från den första gången vi sitter upp på hästen och framåt genom hela hästens ridna liv. 


Idag ska jag kolla att  de alla kan rabbla den i rätt ordning... 


Nu blir det  stallet!



Frits i hagen- Han är en snygging- och han vet det!

               

Av Ulrika Pernler - 2 april 2012 09:22

Hej! Igår var som sagt en mycket lång tävlingsdag. Ryttarna och deras hästar fick stiga upp tidigt för att vara på tävlingsplatsen redan vid åtta. Då ska ni veta att det tar en bra stund att morgonfodra och förbereda hästen i stallet. Sedan ska man lasta och köra till tävlingsplatsen.  Som tur var så var det inte så lång resa för något av ekipagen då sex av dem hade med sig ridskolehäst och den sjunde står uppstallad precis på andra sidan stan. 


På morgonen var det fruset ute efter nattens minusgrader. Gabbi fick ta morgonpasset med framridningsklassen och jag kom och tog över till lagklassen. Det var lite extra många nerver i dallring då många av våra ryttare gjorde sin första dressyrstart på "riktig" tävling. Egentligen var nog Linda och Clou mest världsvana då de varit ute en hel del förut. Linda berättade att Clou varit ivrig att få komma iväg på morgonen då hon inte varit ute på tävling sedan höstsäsongen. Att ekipaget tyckte det var kul gick inte att ta miste på då de segrade i den första klassen, en LC:1 och var tvåa i den andra, en LB:1. 


Vanja har också tävlat en hel del men satt idag på en helt oprövad häst, Bob eftersom Waldemar varit svullen i ett knä och vilat under veckan. Bob är en ponny som verkligen har framtiden för sig då han är både vacker att se på och har bra rörelser i alla gångarter. Men han är fortfarande rätt så valpig så Vanja hade fullt upp med att hålla styr på honom och rida rätt vägar. Det gjorde hon dock jättefint och till den andra klassen hade Bobs nyfikenhet gått över i lite mer trötthet och han presterade ett väldigt fint travprogram. 


Frida och Nouva var ute på sin första dressyrtävling och gjorde två riktigt fina uppvisningar. Nouva tyckte det var spännande med domare och läktare och allt sådant som man kan titta på när det är tävling. Men Frida rattade runt henne riktigt snyggt! 


Tova och Doughmoore Grey (Daffe) gjorde båda premiär på dressyrbanan. I den första klassen kollade Daffe läget genom att spana ordentligt på läktare, domare , blommor och annat som fanns att spana på. Daffe är dock en väldigt lugn och klok häst och till den andra klassen hade han spanat klart och gick riktigt bra. Fint jobbat av Tova som var chaufför. 


Elinor red på Tiffy som är en rutinerad ponny både vad det gäller dressyr och hoppning. Med det är inte sagt att hon gör saker och ting av sig självt. Hon kan faktiskt bli väldigt laddad och busig när det är tävlingsdags och både en och annan har trillat i spånet under hennes framfart. För Elinor var det första dressyrtävlingen på okänd mark och hon fick Tiffy att hålla sig på mattan och de red två jämna och fina program vilket bådar gott för framtiden. 


Alva red på Rowan som också varit ute en hel del på dresyrbanorna tidigare. För Alva var det dock premiär på dressyrarenan och hon red två väldigt prydliga program i bra tempo. Ett coolt ekipage som inte verkar stressa upp sig i onödan. 


Torun red på Oboy. Oboy har många dressyrtävlingar i ryggraden och Torun har en hel massa voltigetävlingar i ryggmärgen. Men tävlat i dressyr tillsammans har ekipaget aldrig gjort. Torun matchade Oboy väldigt fint vilket räckte till en fjärdeplacering i första klassen. I den andra klassen låg de också på placering ända till slutet då de blev nedpetade precis utanför. En riktigt bra premiär!


Vår sista lagmedlem Alva (en till) kom också till tävlingsplatsen för att heja på lagkompisarna men utan häst idag då hennes ponny varit halt. Alva stannade hela dagen i kylan och var en riktigt bra teammedlem! Hoppas hon kan vara med nästa gång!


UPK:s lag 2 ledde länge lagklassen men det var som vanligt tätt mellan lagen och vi fick se oss slagna till slut. Tror dock alla var nöjda ändå när vi äntligen fick åka hem vid halvsjutiden. Jag skulle tro att det blev ett och annat varmt bad på kvällen. 


Frida och Nouva gjorde sin första dressyrtävling på bortaplan.

       


Tova och ridskoleponnyn Doughmoore Grey gjorde också sin första dressyrstart på bortaplan



       


Elinor och ridskoleponnyn Tiffy representerade kategori C.

       


Torun och ridskoleponnyn Oboy placerade sig som fyra i första klassen

       


Vanja red ridskoleponnyn Strawberry Bob som gjorde dressyrdebut

       


Alva och ridskoleponnyn Rowan kämpade på mot snöflingor och blåst

       


Linda och ridskoleponnyn Queens Clou vann den första klassen och kom tvåa i den andra klassen. 

       


Torun tar emot sina priser. 

 

Av Ulrika Pernler - 1 april 2012 10:06

Hej! Idag är det omgång ett för ponnyallsvenskan dressyr division III och UPK har två lag till start. Gabbi har tagit förmiddagspasset med framridningsklassen och laguttagningen och så byter jag av henne och tar lagklassen. Det är ett bra upplägg eftersom dagens dressyrtävling kommer att pågå mellan 08.00 och cirka 18.30 För ryttarna och ponnyerna är det förstås en riktig prövning med en sådan mastodontdag och de är så duktiga som orkar hålla fokus så många timmar. Min uppgift är att hjälpa dem med känslan inför programmet, att hålla allas humör på topp och stötta. När de väl gjort entre på banan kan jag bara hålla tummarna.


Det är så roligt att vi har så många ryttare som vill åka ut och rida dressyr på ponny! Jag kommer själv ihåg att det var hoppningen som drog mest när man var i den åldern. Hoppning ger på något sätt en snabbare kick. Men vi måste också ha lyckats göra dressyren rolig och viktig eftersom vi står här med två lag idag.


Jag tycker Jens sa det så klokt när jag var på Strömsholm i vintras. Ska man rida en felfri LB hoppning måste också hästen kunna gå en felfri LB dressyr. Kanske är det precis vad våra ryttare har förstått!


Själv vägde jag som ni vet över mot dressyren ganska tidigt. Det var på grund av en engagerad fröken och att de hästar jag red var tacksamma att rida i dressyren och gjorde det så roligt. Men hoppningen var länge det jag såg mest fram emot när det var dags för ridlektion. Spänningen och känslan gav liksom direkt utbetalning.


Även sedan jag börjat tävla mer och mer i dressyr så red jag hoppklasser parallellt, både på ponny och häst. Men ju längre upp i klasserna jag kom i dressyren, desto mindre hoppning fanns det plats för och i slutet på 80-talet bestämde jag mig för att satsa helt på dresyren och bara hoppa på nivån "för skojs skull". Hoppning är en färskvara och vill man vara riktigt bra i hoppning så måste man hoppa mycket!


För några dagar sedan så berättade jag om den fantastiska lilla sladd som jag hittade i en elektronikaffär och var tvungen att köpa. Så numera kan jag spela över alla mina gamla VHS filmer till datorn och på DVD skivor. Jag drog fram en dammig gammal låda ur en gömma igårkväll och spelade in en första snutt.


Filmen är från UVFK:s gamla grusbana uppe vid S1där det arrangerades många tävlingar. Jag har på mig min JOFA hjälm i plast och inte min kask för pappa tyckte det var viktigt med en säker hjälm! Ponnyn på filmen hette Victor och var en New Forest ponny född 1970. Han var en fantastisk läromästare och gentleman och jag saknar honom!


Filmen ser ni under bilden nedan:


Hopplektion med Delilah i gamla ridhuset på EKE gård, 80-tal.

 



 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards