Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2012

Examendags

Av Ulrika Pernler - 24 oktober 2012 20:25

 


Tänk, så kom den äntligen! Dagen för att få göra dressyrtränarexamen. Trots att man tillbringat sisådär tjugosju år med fötterna ståendes på en ridhusbotten så var det lite pirrigt ska jag erkänna. Det var också länge sedan jag gjorde något ridrelaterat examensprov. Sista gången var nog 1995 och hur många år sedan det var tänker jag inte ens räkna efter! 


Det bästa med dagen var att bilen inte gick sönder på vägen dit den här gången och att det inte snöade! 


Idag skulle det hållas lektioner och skrivas prov. Någon oro för hur jag ska lägga upp min lektion känner jag annars aldrig. Det kommer naturligt och med sina egna elever vet man var man står och vad man har att jobba vidare med. Men här sätts man i en ny situation i och med att man får gå ut och ställa sig mitt i ridhuset framför en elev och häst som man aldrig träffat, blir tilldelad ett ämne att jobba med, ståendes inför hela kursen och ett gäng rutinerade och namnkunniga examinatorer som sitter på varsin stol och granskar och antecknar. 


Ganska svettigt men samtidigt en rolig utmaning!  Det blir att man väger varje ord som kommer ut ur munnen för man vill ju inte göra fel. :)


Bara vi inte får hålla lektionerna sist, sa Gabbi och jag i bilen på väg mot Strömsholm. Det blir en lång dag  och det kommer att vara svårt att hålla koncentrationen på topp i slutet på dagen.

På plats delades dagens schema ut och sista tiden för lektionshållande, klockan 16.00 tilldelades... Gabbi och sedan mig :D . Men så tänkte jag att det spelar väl ingen som helst roll. Nu är de så och det är inget jag kan göra. Så jag förlikade mig med det och lade ingen energi på att vara nervös innan.


Det gick rätt så bra fram till tjugo i fyra sisådär då det började krypa obehagligt i kroppen. Men lite lagom nervositet är  bara bra för då blir man skärpt! Jag tryckte också i mig en jättegod kanelbulle med massor av socker på precis innan så jag tror att jag led av en smärre sockerchock där i mitten. Men jag lyckades hålla mig på plats för en av de värsta sakerna jag tycker man kan göra som instruktör är att jaga efter sin elev i manegen och skrika ut instruktioner samtidigt. Stå på plats! Gestikulera gärna, men spring inte runt! 


Innan klockan 16.00 då vi klev in i eldens hetta i ridhusspånet så hade vi förstås klarat av ett par andra delprov. Ett var att skriva något som kallas nutidsanalys på ett ekipage. Man får beskriva saker som exteriören på hästen, förutsättningar och svårigheter, takt, lösgjordehet, schvung, ryttarens sits och inverkan och ekipagets utbildningsståndpunkt och framåtgripande mål. Det är rätt så tufft när man aldrig sett ekipaget förut. 


Ett två timmar långt teoriprov ingick också. Tio frågor kan tyckas lite men mina  svar upptog fem A4 sidor och fyra trubbiga blyertspennor samt ett halvt suddigum. Gabbi var lite mer noggrann och klämde i med sju A4 sidor och nästan tre fjärdedels suddigum. Hur mycket blyerts hon gjorde av med vet jag inte för hon hade lite lyxigare stiftpennor med sig. Fint ska det vara! 


Mitt i någon gång hade vi lunchpaus och då passade vi på att äta på Gula Hästen. Vi beställde inte dagens rätt som var fisk vilket som vanligt gjorde den stackars kassörskan lite stressad. Sedan hann vi också börja frysa, så vi skakade fram Gabbis gamla dödskallefilt till den tiden vi skulle sitta i ridhuset, analysera och vänta på vår tur att ha lektioner. 


Upplysningsvis gick det också åt nästan tre (små!) flaskor Cola Zero och en halv chokladrulle samt litegrand i en Gott och Blandat påse för att göra dressyrtränarexamen. Tänkte att det kan vara bra att veta om någon annan står på tur för att göra en sådan. 


Sammanfattningsvis kändes dagen bra. Vi fick bra feedback och åt lagom mycket godis. Nu återstår bara en veckas väntan på svaret som ska komma per post. Får vi våra Dressyrtränarlicenser eller inte? Håll tummar och tår! 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards