Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2012

Väderstationen WV Polo

Av Ulrika Pernler - 31 oktober 2012 19:31

 


Hej! Visste ni att gamla gröna Wolksvagen Polos tjänar en viktig uppgift som väderstationer? Åtminstone gör min det. Denna bil inköptes för att vara en "till-och-från-stallet-bil" och till det ändamålet är den så gott som utmärkt. 


Men den är också hjälpsam på andra sätt. 


När temperaturen kryper ner mot ett par plusgrader och det är lite höstfuktigt ute (eller vad man nu kan kalla denna höstens väder...) så blir imman på rutorna så tjock att man lika bra kan lämna bilen i carporten för det skulle ta minst ett par timmars tomgångskörning och fläkten på högsta fart innan man kunde köra iväg någonstans. Det är naturligtvis inte klimatsmart så vid detta väder gör man bäst i att ta cykeln helt enkelt. Och det är ju bra, man sparar både bensin och får lite motion en härlig råkall höstmorgon! När man upptäcker sig själv sittande på cykeln klockan sju på morgonen i oktober så kan man alltså konstatera att det är sisådär två grader utomhus!


När temperaturen kryper ner mot noll så går volymknappen på radion bara nedåt oberoende på åt vilket håll man vrider den. Då nyckeln vrids om i startlåset så startar radion på volym "32" och det är lite lågt när man samtidigt kör fläkten för fullt och skrapar is från insidan på rutorna med en gammal Christer Sjögren CD. För att kunna sjunga med i sin favoritlåt så vrider man på volymen och vips finns inget ljud alls. Ja, då vet man att temperaturen är sisådär 0 grader utomhus och det är ju bra att veta. Sen när isen ligger på golvet och i knät istället för att sitta på rutorna så åker man till jobbet sjungandes a capella. 


Så i morse kunde jag konstatera att temperaturen nog var nedåt fyra minusgrader. Jag gick ut till bilen och öppnade dörren, satte mig bakom ratten, konstaterade att ljudet på radion var noll, skrapade is med Christer Sjögren och åkte till jobbet. Där parkerade jag och konstaterade några sekunder senare att dörren inte gick att öppna alls. Aha! Två minusgrader, tänkte jag då. Kröp över till passagerarsätet och kunde inte öppna den dörren heller. Aha, tre minusgrader! Tog mig snyggt (...) över i baksätet och lyckades med lite kraft och vilja öppna höger bakdörr. Hm, fyra minusgrader var det visst! Bra att veta!


Jag kom ut ur bilen och stängde dörren. Kunde inte motstå att försöka öppna dörren igen bara för att se om det gick... Det gick inte. Inte andra bakdörren, inte någon av framdörrarna... Vinter, konstaterade jag då och mindes den där kvällen ståendes på en parkering vid ett stort köpcenter med matkassarna i händerna och en inbrottsäker bil, även för bilägaren. Tur då att man hade en duktig granne som kunde komma med "ståltråden" och hjälpa till. Det gick på ett kick det, när han väl var där. En del har användbara förmågor. 


Nåja, jag brydde mig inte om dörrarna något mer i morse utan gick för att motionera hästarna. Senare på förmiddagen kunde man ana lite varmare temperatur och jag skulle bara åka hem för att förbereda en kurs jag skulle hålla på en annan ridskola mitt på dagen. Förardörren öppnades på första försöket! Nollgradigt? tänkte jag för mig själv men såg ingen is eller imma på rutorna. Hoppade in och rullade hemåt, fortfarande utan musik. (Det får bli till våren!)


Jag körde in i carporten, stängde av motorn och upptäckte att det inte gick att öppna någon av dörrarna... Efter att ha kravlat mellan framsätet och baksätet ett par gånger så fick jag upp höger bakdörr. Lättnad och vetskapen om att vintern nog är nära förestående i alla fall. 


Med alla dessa små tecken på vinter så gjorde jag rätt i att byta till vinterdäck för några dagar sedan. För även om jag inte kommer ut ur bilen så rullar den säkrare på vägarna. 


Dagens lärdom; Släng inte era pengar på dyra väderstationer när ni kan köpa en gammal Polo billigt! Jag vet förresten en som skulle kunna vara till salu för rätt pris! 


 
 
Ingen bild

Anders

31 oktober 2012 20:56

Om det är minus 5 eller kallare är det bakluckan som gäller då eller blir du inlåst med Christer cd:n i handen ?

Ulrika Pernler

1 november 2012 11:13

Som tur är så brukar den högra framdörren gå att öppna då. Men inte att stänga. Så då brukar jag köra resten av vintern med höger framdörr fastspänd i säkerhetsbältet. Glappar något i kurvorna men funkar. Man får dock kölä sig varmt!

 
cupi

cupi

31 oktober 2012 23:20

din blogg är grryym :)<3 man blir grymt inspirerad att blogga och så! :3
besök min också, haha xD www.cupi.blogg.se

http://www.cupi.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards