Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 18 november 2012

Sök inte fel!

Av Ulrika Pernler - 18 november 2012 20:20

Hej! Idag har Sara och jag varit på domarutbildning på Strömsholm. Vi har haft jätteroligt, varit hemskt koncentrerade hemskt länge, ätit mycket godis eller snarare massor och framförallt har vi lärt oss många nya saker. Tänk att man har så mycket att lära, varje dag, hela livet. Skoj!


Dagen började tidigt. Jag mötte upp Sara strax före sju efter att ha laddat upp med alla nödvändiga papper, pennor, filtar, mössor, ihopfällbara stolar och andra saker man behöver på en lyckad domarkurs.


Jag lastade över tingesterna i Saras bil och så samåkte vi. Miljövänligt, trevligt och så vet man inte om min "lilla gröna" skulle överleva en så pass lång resa. 


Det var fortfarande mörkt när vi styrde mot Strömsholm- ridsportens Mecka! Sara och jag pratade oavbrutet fram till Västerås då vi svänge av på en avfart som vi hittade. Målet var att försöka hitte ett ställe med ett stort utbud av godis och läsk. Oumbärliga ting på en lång kurs i ett kallt ridhus. Eftersom vi båda är bra på att "ha saker på känn" så styrde vi rätt på en stor ICA Maxi butik som höll öppet mellan 06.00 och 23.00 varje dag. Stackars dem som jobbar här, tänkte vi men lyckliga vi!


När vi väl steg in i butiken upptäckte vi att vi varit här förut- Deja vu. Jomen, förra året gick vi vilse i denna butik. Vad jag kan minnas så irrade vi i timtal innan vi hittade kassorna. Ja, eller i alla fall kändes det så. Den här gången hade vi mer tur och hittade kassorna direkt. Faktiskt redan innan vi hade handlat något. Vilket så klart var mindre lyckat. 


Så vi gick tillbaka in i butiken och såg till att hitta det vi var ute efter. Fast först hittade jag en hel låda full med nötcreme på burk!!! För dem som inte är helt uppdaterade kan jag berätta att mitt nötcremes-rekord ligger på 80 uppätna påsar på en dryg vecka. Jag rekommenderar dock att man inte provar något liknande hemma!

 

Jag blev kvar ett tag vid den där låren med nötcreme- 15 kr en stycke nötcreme-lår... Ja,  så stod det i alla fall på kanten. Men jag undrar om man inte kan utveckla någon slags allergi av nötcreme i såna mängder... Det fick mig att ta beslutet att inte köpa en enda burk. Så här i efterhand känner jag mig nöjd över beslutet för tandläkaren had nog inte blivit glad! 


   

 

Sara och jag köpte drickor och ”lite” godis och gick tillbaka till kassorna. Eller jag gick. Sara ska alltid åka vagn i butiken... 

 

 

 

Så styrde vi vidare mot strömsholm, ute i god tid och hela tjugo minuter innan start svängde vi in vid Ridsportens Hus. Idag var vi många på kursen, drygt tjugo stycken. Både Färdiga domare och aspiranter. Vi skulle ha ett teoripass under förmiddagen så vi blev tilldelade våra poängkort och slog oss ner. 

 

 

 

Först gick vi igenom TR ändringar för 2013. Flera intressanta saker kommer hända nästa år. Bland annat få vi börja använda halvpoäng i alla klasser vilket jag tror kommer bli intressant för poängen runt 5,6,7. Men det gäller förstås fortfarande att vi domare hellre friar än fäller! 

 

Siffran 4 ändras från "inte helt godkänd" till ej godkänd. 

 

Dessutom är det tillåtet att "trilla ut från banan" vid bokstaven A om man rider med "strut" eller "öppen ingång". Man får en felridning för detta. Men man måste ta sig in på banan igen inom tjugo sekunder :) 


   

 

Efter detta kom dagens mest intressanta inslag. Kommer ni ihåg att jag berättat om domarutbildningarna som jag gått för Claudia Matos från Portugal. Hon har ju alltid haft med sig det mest fantastiska utbildningmaterielet i form av DVD filmer på rörelser (visserligen på portugisiska och engelska, men en skänkelvikning ser ju ut som en skänkelvikning oavsett varifrån den rids) och vi har fått sitta och se tio- tjugo rörelser efter varandra, bedömt och spolat tillbaka och bedömt igen. 

 

Idag hade Ulf med sig filmer från England med ungefär samma upplägg. Så vi kunde sitta i värmen ett par timmar och döma från DVD filmer, spola tillbaka och diskutera. Det var verkligen jättekul och lärorikt! Toppen helt enkelt och jag lärde mig massor. 

 

 

 

Så åt vi lunch och sedan begav vi oss ner till ridhuset vid Erikslundsgården. Strömsholm har ett ridhus i varje krok. Jag tror jag varit i olika ridhus varenda gång jag varit där. Detta ridhus var jättefint med vackra, stora fönster och kristallkrona i cafeet. Vi satt förstås i manegen, då fryser man mer och håller sig bättre vaken! Dessutom är det där vi ska vara när vi dömer. 

 

Vi satt där i drygt tre timmar och såg sex ekipage rida från Lätt B till medelsvår C. Rörelser, gångarter, form och så vidare. Vi fick se väldigt naturtrogna ekipage :) Med det menar jag att de var på rätt nivå och att det hela gick att relatera till vad man får  se ute på tävlingsbanorna. Vi behöver se både rätt och fel för att bli bättre domare. Det är så tufft av ryttarna att ställa upp och rida inför tjugo granskande domare och för hästarna blir det också en ovanlig situation förstås. Så de ska ha ett jättetack!

 

 

 

 

 

Vid kvart över fyra hade den sista ryttaren ridit klart och vi hade nog nästan slitit ut domarsiffrorna som vi lånat. De härrörde ända från hans Wiknes tid fick vi höra och det märktes då det gulnat och kanterna flagnat. Vilken ära att få hålla dessa siffror. Undrar just hur många kändisdomare som fingrat på dem. Jag försökte fingra mest på sjuor, åttor  och en och annan nia.  Men då och då fick sexan, femman och till och med fyran åka upp. Tvåan gjorde en enda entré och det var väl tur. För även om tvåan har en tilltalande form så är den inte speciellt uppskattat i ett protokoll. 

 


Vi fällde ihop våra stolar, knakade loss knäna och rörde oss som 90-åringar mot ridhusdörren. Trötta i kroppen och huvudet men fyllda med nya kunskaper och tankar. En av de roligaste och mest lärorika domardagar jag varit på så stort tack till Ulf Wilken som var en mästare på att bolla tankar om hur man ska se på ryttare och hästar. Vädigt mycket positiv tänkande! 

 

Dagens ledord som jag ska ha med mig är förvisso inte nya men så viktiga:

Premiera god ridning och sök inte fel!

 

 

"Barba non facit philosophum"

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards