Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 23 augusti 2013

Vägen från ranchen till hit

Av Ulrika Pernler - 23 augusti 2013 13:06

Hej! Nu på eftermiddagen så anländer ett gäng på sjutton personer till UPK. Det är dressyrdomare och WE- fantaster från landets alla hörn som ska gå på domarkurs i Working Equitation. Längst resa har Claudia Matos gjort. Hon har åkt ända från Portugal och ska vara kursledare. Då detta är det tredje steget i utbildningen så har jag således träffat henne vid två tillfällen förut. 


Tänk egentligen så många olika vägar livet kan ta beroende på vilka beslut man fattar. WE såg jag för första gången 2010 då Upplands Ridsportförbund anordnade Ridsportens Dag. det evenemanget i sig var så himla roligt. Vi stod mest inne i vår monter. Men vi gick också i det stora tåget för Ridsporten där vi avslutade med att prata med Uppsalas politiker om att ridsporten måste lyftas fram och få jämlika möjligheter med andra sporter. 


Ute på den stora ridbanan så var det uppvisningar av alla möjliga olika grenar under hela dagen. I en paus så var jag ute och fotograferade litegrand och då fick jag se de här ekipagen rida WE. Det här är något för ridskolan, våra hästar och våra elever, tänkte jag direkt. 


 


                                                                                                                          (På bilden Åsa Tinnerholm)


Så gick jag hem och slog upp på nätet allt jag kunde hitta om grenen och därefter så provade jag på lite själv och sedan så introducerade jag elever och hästar. Hela personalstyrkan och ett gäng ridskolehästar åkte till Kulla Vreta och fick en kurs av Lotta dessutom. 


Vi övade på under året och det märktes att hästar och elever trivdes med de nya uppgifterna. 


I september 2011 så fick jag nys om en introduktionskurs i WE för blivande domare. Jag hoppade på förstås och hamnade i Strängnäs på den där cowboyranchen om ni minns :) Där träffade jag Addi och hon och jag fick sova över på ranchen. Vi snodde några hästfiltar och kuddar från salonen och så somnade vi som riktiga cowboys. Det var väldigt spartanskt och roligt! Jag glömmer det aldrig. Jag fick en bättre inblick i hela grenen och träffade på väldigt många människor med mycket erfarenhet. 


På ranchen bodde också en väldigt söt liten vit lusitano  som sågs knalla lite fram och tillbaka mellan stall och hagar. . 


   


Efter kursen var det bara att åka hem och öva vidare med ännu mer kunskap i bagaget. 2012 kom och i slutet av mars så var det dags för delkurs två och jag fick återse många av dem jag träffat i Strängnäs. Caludia reste åter till Sverige för att lära oss ännu mer. Jag slogs av hennes fantastiska utbildningsmaterial som hon till största del utformat själv. Den här gången höll vi till hos ID horses på Antuna gård vid Upplands Väsby. 


 


En av deltagarna på domarkursen tipsade mig om en häst som var till salu och i maj var jag tillbaka i strängnäs för att rida på en lilla vita Lusitanon som jag sett där året innan. Tänk hur det kan slumpa sig. I juni hämtade jag Unico.

 

 

Under hösten hade vi vår första Pay and Ride i WE på ridskolan och det kom inte mindre än 29 ekipage och deltog.

Därför anordnade vi ett par välbesökta tillfällen till under vintern. För att utöka vår hinderpark och göra den än mer attraktiv så tillverkades tjuren och han fyller faktiskt ett år just denna månad. Hästarna vande sig snabbt vid sin nya kompis och tjuren verkar trivas. 

 

 

Så blev det 2013. Pay and Ride i januaris kyla med nästan trettio startande. I maj åkte Unico eller om ni hellre vill "Lusen" och jag på vår första WE-tävling. Han hade artat sig så fint under vintern och vi startade en Medelsvår klass och jag red fel i speeden och blev utesluten :) Men det var en bra erfarenhet.  I juni anrodnade vi en tävling på hemmaplan också den med många startande. Vi kunde vara mycket stolta över våra hemmaekipage som tränat så flitigt och som placerade sig i topp i flera av klasserna. Lusen och jag vann och kvalificerade oss med vår procent därmed för att delta vid Riksmästerskapen som kommer att ridas i september i år. 

 

För att få lite mer rutin så hann jag starta två tävlingar till. En i Enköping och en på Kulla vreta. En andraplats och en vinst blev det. 

 

Och nu idag är vi framme vid den tredje delkursen för oss WE domare och jag får träffa allihop igen. Claudia har anländt till Sverige nu på förmiddagen och stannar tills på söndag så vi hoppas på att kunna klämma ur henne så mycket bra grejor att kunna som möjligt. 

 

Så i helgen kommer ni att kunna möta på en hel hop med hålögda dressyrtanter och gubbar på anläggningen. För det är jobbigt att lära sig saker "i vår ålder". Speciellt på engelska, spanska och portugisiska. Men jag har läst på lite ord för att hänga med och det  ska som sagt bli jätteskoj! 

 

Ni kan vänta er en rapport! Denna gång har i alla fall jag nära till hemma och får sova i min egen säng. För hur charmigt det än är att ligga och huttra under en hästfilt så är det lättare att hänga med när man är utsövd. Övriga kommer att bo på hotell så det går nog ingen nöd på dem heller. 

 

Mina elever ikväll, ni har vikarie. Uppför er väl och rid extra fint så ni imponerar! 

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards