Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 21 april 2015

Tävla är lite som julafton och att gå till tandläkaren samtidigt

Av Ulrika Pernler - 21 april 2015 20:27

Jag minns hur en gammal bekant till mig ofta sa: Tiden går och jag med den.

Jag tyckte det lät så sorgligt. Men det är nog precis så det är. Nu har det gått flera veckor sen jag fick ner några ord på den här bloggen. Ändå har jag fått upprepat skäll för att jag inte skrivit utan att skräpa mig. Kanske lyckades mina föräldrar inget vidare med min uppfostran trots allt.


Men okej, här kommer en liten spridd update om vad jag har sysslat med sista tiden. Inom snar framtid ska jag updatera om lite grejor på ridskolan också :)


Tävlingssäsongen närmar sig och jag längtar väldigt efter att få göra årets första start! Tävla är så kul! Lite som julafton och att gå till tandläkaren samtidigt. Om man ska tävla så måste man träna och jag har tränat mycket och duktigt.


Förutom att träna måste man variera arbetet för sina hästar och en dag tänkte jag att jag skulle hoppa med min nya häst Dartagnan. Hindren stod framme på hoppbanan och när jag slipper bära hinder tycker jag det är roligt med dem. När jag måste bära fram hindren så står jag hellre över. Ni kan kalla det för att  vara lat om ni vill för det är förmodligen sant.

Jag har tittat runt lite på uppfödarens sida för att se vad Dartagnan sysslade med innan han bestämde sig för att flytta till Sverige. Dartagnan- den hoppande Lusitanon stod det på en sida. Wow, tänkte jag. Då är det ju liksom bara att hoppa då.


 


Som ni känner till så är jag ju både rutinerad och framgångsrik på hoppbanorna. Inte bara på gamla meriter utan också för min minnesvärda runda på Lusen förra sommaren. Men jag är också ridlärare och en ridlärare gör alltid allt i rätt ordning. Innan man hoppar ska man värma upp och vad värmer man upp på om inte cavaletti!

Lämpligt nog så fanns det en cavalettiserie på banan så jag kortade lädren och red an i frisk trav med min hoppande Lusitano. När det var tio meter kvar så fick jag en tanke- tänk om man inte värmer upp med cavaletti i Portugal… Kanske skulle ha kollat. Men då var det försent och inom några sekunder så fick jag svaret.

I Portugal hoppar man helt enkelt direkt. Där är man inte alls så omständlig som en ridlärare på Uppsala Ponnyklubb är! Så Dartagnan hoppade. För säkerhets skull tog han avstampet några meter innan serien och med gott om luft så flög vi över alla bommarna på en och samma gång.

Wiooh, faktiskt lite som uppskjutet på Gröna Lund och med fin utsikt över skogen också. Vi landade lämpligt nog tillsammans en bra bit senare och jag kände mig väldigt nöjd över dagens hopplektion och avslutade med en liten tur i skogen istället.


 


Omväxling i arbetet är extra viktigt för Lusen. Han har så bra självförtroende och tycker att han redan kan det mesta. Det gäller att roa honom med olika saker så tycker han det är hur kul som helst att jobba. Jag rider ut mycket. Det går utmärkt att arbeta ute och dessutom får han i sig en hel del näring på vägen vilket sparar på matkostnaderna. Han kan utan problem sätta i sig delar av buskar, träd och gräsmattor i alla gångarter.


Lusen älskar att hoppa men vi brukar hoppa lite kortare föremål än fyra cavalettibommar på rad eftersom han är lite begränsad i sin förmåga att räcka långt. Han har kort rygg och aningen rund mage så vi hoppar hellre fyra bommar på höjden än på längden. På det viset är mina hästar rätt så olika.


Ibland gör vi allt på en och samma dag. Galopperar ut på ridvägen, galopperar förbi WE-banan och kollar på hindren, galopperar vidare över  deressyrbanan, kortar några av sprången som det ska vara i dressyr och bränner sen vidare, korsar hoppbanan och tar ett par hinder på vägen och sen ut på ridvägen igen. Det kan man kalla variation och fulländad förberedelse!


En dag hade Lusen och jag turen att få delta i en utmaning, något som vi älskar. Vi blev utmanade att göra "jorden runt". Den här gången visste jag var det var för något jag skulle göra så jag blev inte lika upprörd som den gången när jag var liten och ridläraren bad mig göra en volt med hästen. För mig som bara sysslat med gymnastik tidigare var det inte lockande att volta tillsammans med en häst och jag lade armarna i kors och vägrade! Det var på den tiden jag fortfarande vägrade att göra det mesta som andra sa åt mig. Som att vara i vattnet på simskolan till exempel. Jag tror jag är rätt så unik eftersom jag har genomfört en hel termin på simskola utan att blöta ner mig.


Jag bad Sandra att filma Jorden Runt eftersom jag vet att ingen tror på vad jag säger om jag inte har det på film. (Är väldigt sur att jag inte har cavalettiserien på film, men Linnea såg!) Så här kommer filmen på min jorden runt och med en egen avslutning. Med tights och sockeplast hade jag  varit mycket smidigare. Men jag hade inget ombyte med mig den här gången.


 Ja det var väl i stort sett det hela. Annars har jag väl knappt gjort nåt utom att jobba litegrand.
 
ANNONS
 
Ingen bild

Ingrid

22 april 2015 23:09

Imponerad! Ni kan ju satsa på voltige!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Blogkeen
Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se