Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 9 januari 2016

Kvarkavinter

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25

Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det något jag inte vill ha in i stallet så är det just denna bakteriella infektion. 


Tro mig, jag vet vad jag pratar om. Vad Kvarka verkligen är och vad det kan ställa till med fick jag, mina arbetskamrater, hästarna i stallet och även våra elever erfara under det långvariga kvarkautbrott som vi drabbades av en höst på 90-talet. 


Vi fick hem ett par ponnyer från en uthyrare och dessa insjuknade snart i hög feber. Dock hade de hunnit stå tillräckligt länge i stallet för att hinna ha kontakt med några av de övriga hästarna och sedan var det igång. Hästarna blev väldigt sjuka med feber långt över 40 grader, näsflöde och flera hästar fick också bölder som sprack och varade. 


Vi var unga och inte så erfarna med hur man hanterar sjukdomsutbrott i stallar. Men genom att vi hade väldigt fin handledning av vår veterinär så fick vi många lärdomar som vi har haft med oss och som hjälpt oss undvika smittspridning senare. Det var en alltigenom hemsk höst. Vi led med hästarna och vi slet. 


I efterhand så kan jag se att jag lärde mig väldigt mycket. Det har också gjort att vi alltid är mycket noga med att informera om det uppstår något som skulle kunna vara början till något smittsamt. Även om det bara är en av femtio hästar som får en febertopp. Man vet aldrig. Det är inte hela världen att hålla sig hemma för säkerhets skull. 


I månader slet vi med att ta hand om sjuka hästar, ta tempen, skriva listor, ge dem penicillin och andra behandlingar, sanera stallet om och om igen, dela upp oss så att personalen tog hand om hästar i olika stadier utan att någonsin beblanda sig med övriga, friska, sjuka, de som var på väg att bli friska, tillfrisknade osv. Under tiden vi jobbade dag och natt så stod ridskolan helt still. 


Kvarka kan uppträda i så olika skepnader. Från något som liknar en lättare förkylning till att hästarna blir väldigt sjuka. feber, näsflöde, svullna lymfknutor i området mellan ganascherna som kan spricka upp och vara och svårigheter att andas är de vanligaste symptomen. 


Men även om hästen klarar ut det första stadiet av Kvarkan så kan den också drabbas av en rad följdsjukdomar. Lunginflammation, bölder som uppkommer på andra ställen i kroppen som inuti lungorna, hjärnan eller levern eller Anasarka där det blir en kraftig vätskeansamling/ödem i kroppen. Dessa tillstånd kan vara dödliga för hästen. 


Trots att vi behandlade alla hästar efter konstens regler och alla de hästar som fick en sekundär feber injecerades med penicillin så fick ett par av de äldre hästarna efter Kvarkan kvarstående problem med kronisk hosta vilket gjorde att de inte kunde vara kvar i verksamheten. En av våra fina trotjänare var tvungen att avlivas. 


Kvarkan var en katastrof för hästarna som tvingades genomgå en farlig och jobbig sjukdom. Men ridskolan led också stora förluster. Vi var tvungna att ställa in all verksamhet under flera månader. Vår ridskola kostar i snitt 15 000 kronor per dag att driva om man räknar in alla kostnader för byggnader, el, foder, löner och så vidare. Genom att vi inte kunde ta in ridavgifter så blev den ekonomiska förlusten väldigt kännbar. 


Efter Kvarkan byggde vi ett isoleringsstall dit alla nya hästar kommer idag. De tempas och kollas dagligen och vi bär skyddskläder när de sköts om. Där står de under ett antal veckor innan de kommer in i våra stora stallar. Det har räddat oss många gånger! 


Nej Kvarka vill jag inte träffa på igen. Inte Virusabort eller Hästinfluensa heller. 


Det är ju egentligen rätt så enkelt att undvika sånt här. 

  • OM vi bara är noga med att byta kläder när vi åker mellan olika stall. Det gäller även rengöring/desinficering av hjälmar och skor. 
  • OM vi stannar hemma när hästar i stallet är sjuka. Även om det inte är en konstaterat smittsam sjukdom. Även om det  bara är en häst som är sjuk. Även om vi längtat efter att få rida den där träningen eller tävlingen. Vi ska komma ihåg att vi utsätter andra för stora risker. Vill vi att någon annan ska göra likadant mot oss?
  • OM vi tar hänsyn och tänker oss för. 

Det är VI, människor som är med och sprider dessa sjukdomar genom att slarva. Kvarka till exempel är en bakterie som sprids via direktkontakt. Vi kan ha med oss bakterien på våra kläder och smitta ett helt ridskolestall. 


Var lika rädd om andras hästar som din egen. 


Aktuell smittinfo hittar man bland annat på :

https://www.travsport.se/smittoinfo/?cid=2.274 

 

SVA har en Kvarkakarta här: 

http://www.sva.se/smittlage/kvarkakarta

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Av Ulrika Pernler - 28 juli 2015 20:39

Sommarlovet går mot sitt slut och efter några veckor av riktigt lugn på ridskolan så är det åter full fart med läger på både dagar och kvällar. Hästarna går utomhus i sina sommarhagar och trivs utmärkt med det. Men man märker att de tycker det är skö...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Blogkeen
Följ Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se