Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 7 januari 2011

Tankens kraft

Av Ulrika Pernler - 7 januari 2011 09:46

  

Hej! Tankens kraft, där började vi på en av mina teorilektioner under julens kurser. Fast vi slutade någon helt annanstans som det brukar bli när man pratar om något man tycker är kul.


Någon ställer en fråga som leder iväg en bit från ämnet och sedan följer ännu en fråga som leder en bit bit till. Men så länge frågorna är intressanta och alla lär sig något så gör det inget tycker jag.


Jag läste upp en intressant studie för eleverna. Den är gjord vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Man använde 27 hästar och 37 ryttare för att studera hur människans nervositet påverkar hästen. Alla ryttarna hade minst tre års ridvana men ingen av dem var proffesionell eller tävlade i höga klasser.


I den första delen av försöket användes tio hästar och tjugo personer. Varje häst leddes fyra gånger av två olika personer längs en sträcka av trettio meter i ett ridhus.


I den andra delen av försöket gjordes samma test men med andra deltagare och nu reds hästarna istället längs sträckan.


När hästen skulle ledas eller ridas längs sträckan den fjärde gången informerade forskarna om att ett paraply skulle fällas upp när hästen passerade. Både häst och ryttare var försedda med pulsmätare för att kunna mäta och jämföra deras hjärtfrekvens under testets gång.


Det visade sig att hjärtfrekvensen hos personerna som deltog i testet minskade fram till efter den tredje passagen, då den ökade kraftigt igen. Det betyder att de blev nervösa eller beredda på att hästen skulle reagera när paraplyet skulle fällas upp.


Det intressanta i studien var att samma mönster fanns för hästarnas hjärtfrekvens. Med andra ord ökade hästarnas hjärtfrekvens när personen som ledde eller red trodde att hästen skulle reagera.


Man har gjort flera studier i ämnet. Det har visat sig att hästar reagerar lika mycket på ryttarens förväntningar som på den "verkliga faran". Ryttare som hade tränat mycket för instruktör höjde hästens hjärtfrekvens i mindre grad. Detsamma gällde om ryttaren upplevde att hästen hade god ridbarhet.


Vetskapen om hur mycket vår egen inställning gör för hur hästen ska må och reagera gör det värt att jobba med sig själv för att utvecklas i ridningen.


"Surrutan" hittade jag på www.hippson.se . Det handlar om att göra aktiva val när man misslyckas med något. Tänk att du rider an mot ett hinder och får ett stopp. Du blir sur på hästen! Då har du hamnat i "surrutan".


När det uppstår problem i ridningen kan du egentligen göra två val. Antingen ställa dig i "surrutan" eller så väljer du att rida mer konstruktivt. Den som är proffesionell gör det senare valet och det är då kunskap och utveckling förs framåt.


Vi pratade också om tre viktiga bitar som måste fungera ihop för att ridningen ska bli bra. Ryttaren måste ha tekniken vilket betyder att man måste veta hur man gör en galoppfattning eller halvhalt. ryttaren måste ha fysiken för att klara av och orka med att rida bra. Så måste man också ha den mentala biten för att hantera stress och prestera bra.


Den sista är mycket viktig eftersom hästar är flyktdjur och har lägre stresströsklar än oss. Hästen är mycket uppmärksam på vårt kroppsspråk och är ryttaren spänd och nervös så blir hästen det också.


Det räcker med lite förhöjd spänningsnivå för att finessen i ridningen ska gå förlorad. Men vi märker det inte förrän vi är så spända att hästen försvarar sig.


Summan får väl vara att mer självinsikt för ridningen framåt!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards