Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 11 maj 2011

En alldeles lagom tjock ponny

Av Ulrika Pernler - 11 maj 2011 15:08

Hej!

Idag finns en artikel med positiva tongångar i UNT och vi håller tummarna för att det ska generera i något för framtiden! Läs gärna artikeln här:

http://www.unt.se/sport/brist-pa-anlaggningar-i-uppsala-1337839.aspx 


Så något helt annat. Har ni förresten sett att det finns såna där look alike tävlingar för hundar och deras människor? Pudlar med lockiga mattar och långhåriga hundar med en husse som har lejonman. Nyligen såg jag också en look alike tävling för hästar och deras människor. Ibland brukar jag tänka på vilket djur en häst skulle vara om den inte var en häst. En svart, tuff och framåt häst skulle till exempel ha kunnat var en grizzlybjörn.


Därav bilden här nedanför. För idag tänkte jag skriva om min arbetskamrat Rafael. Och om Rafael inte hade varit en röd, söt, kortbent och alldeles lagom tjock ponny så hade han förmodligen varit en hamster. Likheten är i alla fall slående.


 

Rafael kom till ridskolan år 2000 tillsammans med sin syster Devina. Båda ponnyerna kom från Jan Johannesson på Gotland och hade alltså en väldig massa av sina syskon och kusiner i stallet redan. Rafaels pappa är den B-premierade welshhingsten Axi RW 70 som föddes 1981. Sina sista år verkade han hos Jan i hans ponnyavel och det var på en av våra hästköparresor som kortet nedan togs. Eftersom ponnyerna i Jans avel blivit väl stora så togs den lilla welshen Axi in för att "förminska" ponnyerna igen. Axi dog 2003. Rafael är nog den av våra "Axihästar" som är mest lik sin far rent utseendemässigt.



Jag tror de flesta elever som kommer till oss och rider idag ser Rafael som en lugn, balanserad och alltid snäll ponny som känns oerhört trygg att rida på. För oss instruktörer är han en klippa. Alltid snäll, lagom pigg, lagom stor och framförallt lagom tjock :) Skämt och sido så har Rafael en kroppsform som bör hållas efter. Russet i honom gör att han tillgodogör sig minsta lilla näring som passerar i hans kropp och midjemåttet sväller mer än gärna på den lilla ponnyn.


Underbar som läromästare är han och söt som socker. Men liksom sina syskon från vildhästflockarna på Gotland så gav han oss en hel del utmaningar vid inridningen som unghäst.


Rafael var nämligen väldigt bakskygg som ung. Det innebar helt enkelt att han blev rädd för alla ljud och rörelser som kom bakifrån och när han blev rädd så sprang han det fortaste han kunde i ren överlevnadsinstinkt tills problemet var borta. Jag kommer ihåg en gång när jag hade honom med på en av mina duktigare vuxengrupper och han blev rädd och sprang sitt fortaste, vilket är fort även för en tjock ponny med korta ben, tills eleven helt enkelt trillade av i en sväng. Då stannade han och pustade ut med en ljudlig suck. Så satt eleven upp och strax därpå drog han iväg igen. Inte något vidare bra beteende för en ridskolehäst där eleverna båda ska kunna låta och sitta snett och vint. Men egentligen ett normalt beteende för hästen som sådan i och med att den är ett flyktdjur.  


Det var bara för oss att börja träna. Vi har ett program som vi brukar träna med alla våra nya hästar innan de börjar jobba på riskolan. Men Rafael behövde mer träning och framförallt mer tid för att vänja sig.


Vi övade att prassla och vifta med IKEA påsar bakom honom. Även att dra dem över ryggen och baken. Vi övade att sitta rakt och snett och rida i takt och otakt. Vi smällde med locken på soptunnorna runt anläggningen samtidigt som en av oss red förbi på Rafael.  Vi övade att klappa på halsen och på sidan och på baken utan att han skulle bli rädd och vi övade likadant med piskan.


Som det gamla ordspåket berättar så "ger övning färdighet" och med hårt jobb så vande sig även den rädda Rafael vid alla dessa konstiga ljud, saker och människor. Idag, elva år senare så tror jag inte ens han skulle bli rädd om så himlen föll ner.


Rafael är den bästa häst man kan välja om man ska rida en blåbärstävling eftersom han lotsar runt sina ryttare försiktigt och lugnt. Men han har även varit ute en hel del på de "riktiga" tävlingsbanorna.


Som hopphäst har han lite formen mot sig. Då menar jag förstås inte formen i den mening man brukar prata när det gäller hästar utan mer midjemåttet. Men LD klasser skuttar han gärna och fint om han bara får igång motorn. I dressyren har han charmat både en och annan domare genom åren och gillar man ett lugnt och sansat tempo är Rafael hästen med stort R.


   



 
 
Ingen bild

Klara

14 maj 2011 18:35

Rafael är väl inte tjock ? Det finns väl andra som är tjockare, som dutch kanske ?

Ulrika Pernler

15 maj 2011 17:58

:) Nog är han lite rund alltid. Men som Dutch brukar säga, rund är också en form! Dessutom är det gott om kompisar i den klubben, Marcato, Monarch och Nemo till exempel. Ja, själv tycker jag nog att det är trevligt med lite trivslevikt på hästen. Men inte för mycket för då kan man bli sjuk av det. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards