Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 20 juli 2011

Av Ulrika Pernler - 20 juli 2011 14:21


Hej! Förra veckan och dennna vecka är det mycket lugnt i stallet. Vi har i princip ingen verksamhet förutom en och annan strölektion. Men det är ingen fara för att personalen ska gå "arbetslös". Anläggningen är stor och det städas, putsas och fejas i alla vrår.


Hästarna går ute i hagarna och njuter. I år har vi ju tyvärr blivit av med en hel del av våra betesmarker då det inom kort ska byggas fyrahundra villor där vi brukade ha hästarna på sommaren. Men ännu har ingenting hänt där på marken och det känns lite synd att vi inte kunde fått låta hästarna beta av gräset där denna sommaren också. Nu använder vi istället de ursprungliga markerna som funnits runt anläggningen sedan den byggdes. Det går också bra och hästarna har gott om plats att gå på bete men då det vuxit rätt så lite gräs denna sommaren så har vi börjat stödutfodra lektionshästarna en gång per dag.


När personalen lägger ut hö i hagarna så får de också gott om tid att visitera och checka av hästarna medans de äter.


Så här långt under sommaren har det inte varit sepeciellt mycket flugor och broms vilket är skönt för hästarna. De får ändå komma in ett par gånger i veckan för att vila i det svala stallet.


Hästarna går just nu i tre olika flockar.


Först har vi "tjockisflocken" som består av ett gäng mindre ponnys med stort magomfång. Dessa behöver hållas efter så att de inte blir så överviktiga att de får problem med sjukdomar. I den flocken går bland annat "rymmaren"  Monarch som jag berättade om häromdagen. Nu har vi satt upp en låg tråd invid det dike där han kröp under staketet flera gånger förra veckan. Det har fungerat så till vida att han istället kryper under staketet på den andra sidan av hagen. Håhåjaja, igår morse gick han utanför stallet och höll efter gräsmattorna som värsta gräsklipparen.


Sedan har vi en flock som går på lite mer bete och består av ponnys som tål att äta samt våra ston.


Daffe däremot har blivit "förvisad" från ponny/stoflocken till hästflocken då han blev alltför förtjust i stona. I hästflocken går våra valacker av halvblodstyp och så en och annan ponny som inte passar in i ponnyflocken. I hästflocken är det lugn och ro. Det blir gärna så med valacker. Behändigt!


På nätterna är lektionsstallet tomt så när som på Calippo som alltid får fira sommaren på sitt eget lilla vis eftersom han är känslig för att få fång vilket i hans fall är helt och hållet matrelaterat. För att han inte ska bli sjuk så måste vi vänja honom mycket långsamt vid gräs. Varje vår får vi börja med att ta bort alla möjligheter till gräsätning för att lite senare under säsongen börja vänja honom vid att beta. Först fem minuter om dagen och så lägger vi på lite allteftersom. Just nu tror jag han går i beteshage ungefär en timme per dag och då i en hage där gräset är kortare än på en golfgreen. Resten av tiden går Calippo i gruspaddock. Men han är nöjd och glad med det och vi är också nöjda och glada då vi får ha honom frisk och sund.


Under denna veckan har han haft sällskap av Amber som varit öm i en framhov. Men hon är åtgärdad av hovslagaren och ska snart få gå ute igen.


Redan nästa vecka blir det lite mer livat då det rullar igång med lite mer störlektioner, hyrverksamhet och sedan dressyrläger och träningsläger bland annat.


Vi kommer också anordna ett "provapåläger". Det finns platser kvar på det lägret och det är perfekt för barn som är nyfinka på hur det är att rida och vara tillsammans med hästarna i ett stall. Läger pågår under tre dagar och är förlagt till förmiddagar. Man rider ett pass per dag. Eleverna får prova på hur det är att sitta till häst och lära sig de första momenten i ridningen. Sedan har man ett teoripass per dag där man får lära sig att sköta om sin häst och göra den klar för ridningen. Kostnad 600 kronor. Mer info finns på http://www.uppsalaponnyklubb.s​e/slutspurtsommar.html


För dig som redan rider hos oss eller som kanske ska börja till hösten erbjuder vi ett "Komma igång läger" vecka 32. Där blir det 5 dagars ridning måndag- fredag förlagt till eftermiddag/ kväll. Vi varvar dressyr, hoppning och en uteritt.
Det är ett bra sätt att komma igång med ridningen efter sommaruppehållet.
Lägret är både för vuxna och barn och vi delar in grupperna efter nivå.
Kostnad 600 kronor för junior och 700 kronor flr senior. Mer info finns på http://www.uppsalaponnyklubb.s​e/slutspurtsommar.html

För dig som är intresserad av vår lektionsverksamhet så finns det info om lediga platser till höstterminen på denna länk: http://www.uppsalaponnyklubb.se/ledigtht10.html

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards