Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 24 mars 2014

Tävlingsbubblan

Av Ulrika Pernler - 24 mars 2014 16:28

 

Hej! Idag har jag gått två viktiga matcher. Den första var hos tandläkaren på förmiddagen där jag skulle göra en undersökning. Jag har ingen tandläkarskräck så det var inte problemet. Men däremot fick jag agera försöksperson åt en förmodligen alldeles nybakt tandläkare vars största utmaning vara att få tandläkarstolen att fungera. Först åkte jag upp och sedan ner och så upp igen och var nära att slå huvudet i den där starka lampan som man inte kan låta bli att titta rakt in i.


När den nybakta tandläkaren väl fått stopp på stolen så var det dags för vippmanövern. Det är ju bra om patienten är lite bakåtlutad så man kan visa upp hela munnen. Men att behöva ligga helt lodrätt med fötterna uppåt har jag då aldrig varit med om. Jag kan säga att tyngdlagen jobbade hårt för att få mig på fall och jag fick hålla mig fast med händerna i armstöden och haka hälarna runt kanten på britsen. 


-Tur att jag inte åt någon lunch, tänkte jag för mig själv. För den hade aldrig stannat kvar i så fall! 

Ett riktigt powerpass blev det i stolen. Stå på huvudet i tjugo minuter och träna biceps och triceps samtidigt. Så tränat har jag gjort i dag. Men nästa gång tar jag med ridhjälmen till tandläkaren!


Det  där har ju inte så mycket med hästar att göra förutom att även hästar behöver gå till tandläkaren ibland och att jag har allvarliga funderingar på om hjälmen ska med. Jag ville mest ha lite medlidande. 


Den andra matchen gick jag hemma på mitt kontor på eftermiddagen och den utövades mot klisterkuddar. Såna där små vita kuddar med något superlim. Jag lovar att en enda klisterkudde är stark nog att kunna lyfta en elefant om man limmade den mellan elefanten och en lyftkran. 


Jag tänkte att jag skulle ta itu med en stor hög med tävlingsplaketter som jag länge har haft staplade i ett hörn för att sortera, lägga undan, hänga upp eller vem vet. Tävlingsplaketterna har jag vunnit på hästtävlingar, så därmed handlar detta om hästar. Ett gäng av dem har hängt på en vägg i stallet för länge sedan och dessa var fortfarande utrustade med klisterkuddar på baksidan. 


Det är bra fäste i klisterkuddar. Riktigt bra. Jag utrustade mig med kniv, skruvmejsel och hammare och satte igång att jobba. Det var svettigt och gjorde emellanåt ont när jag missade själva målet. Men kuddarna kom till slut av och nu kan jag bara inte bestämma mig för om den som uppfann klisterkudden var ett geni eller något i andra änden av genier. Nästa gång jag sätter upp plaketterna ska jag använda dubbelhäftande tejp så får vi se hur det slutar. 


I helgen som var så höll ungdomssektionen hopptävlingar hemma på ridskolan. Det hade gått jättebra. Femtio starter och varenda en satt kvar i sadeln ända in i mål. Snyggt jobbat alla hästar, ryttare och US! Att tävla är inte så lätt som det kan se ut.


Faktum är att tävling kräver att vi ryttare lägger mycket tid på att fokusera och förbereda oss. 

Jag tror i och för sig att alla som åker på tävling har ett fokus. Men däremot kanske man inte alltid har fokus på rätt sak. 


Själv försöker jag att inte lägga fokus på vad det är för väder, om parkeringen har för stora gruskorn eller vilka de andra ryttarna i klassen är. I hoppning och WE skulle jag intressera mig mer för det som händer på själva tävlingsbanan då det kan handla om vägval och olika distanser mellan hinder. I dressyr finns det ingen anledning att fundera över vad de andra ekipagen gör inne på banan. 

 

Jag kan aldrig påverka någon annan prestation än min egen så därför känns det inte viktigt att ödsla energi på att oroa sig över om någon häst har bättre galopp än min egen. Jag  går nog in i någon slags ”tävlingsbubbla”.


I söndags tävlade Lusen och jag i dressyr, en Medelsvår C klass. Lusen har inte de största gångarterna men han är väldigt lydig och har fin energi. Eftersom jag inte kan vinna höga poäng på gångarterna är jag istället tvungen att göra ett riktigt bra program. Vi har helt enkelt inte råd med missar. Så utmaningen för mig blir att hålla fokus på att rida så noggrant och rätt som det bara går. Lusen är en stjärna på att vara lydig och denna gång blev det en femteplacering med hem och en plakett utan klisterkudde.


I torsdags på träningen så frågade Paulo mig vilka jag tävlat mot i Strängnäs. Jag såg ut som ett UFO och kunde inte komma ihåg namnet på mer än ett par stycken. Fast jag hade ju träffat och känner de flesta och pratade med dem på tävlingsplatsen i väntan på bangång och så vidare. Men där tog visst tävlingsfokus överhanden. Jag vill hellre kalla det så än dåligt minne. 


Jag frågade mina föräldrar som satt på VIP-läktaren om de kunde räkna upp några. Men de mindes bara en häst med en blå ryttare. Men hallå, vilken tävling var dom på? Eller så har de också fokus på rätt sak. Att sitta på läktaren och klä på sig ordentligt för att inte frysa. Det är det enda de kan påverka! 


Så håll fokus på rätt sak! 


Förresten angående kontoret här hemma. Kontor är ett så tråkigt ord. Så därför blev jag så glad när min yngre son ropade från köket idag.


-Mamma- är du i ditt troférum?


Troférum! Inte kontor. Ja, här inne sitter jag och solar mig glansen av alla mina troféer. Lutar mig tillbaka och låtsas jobba lite på datorn. Låter pappershögarna växa och försöker verka viktig. 


Gillart skarp

Troferummet 

Det är där ni hittar mig  när jag  inte står på ridbanan!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards