Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 12 januari 2008

Av Ulrika Pernler - 12 januari 2008 16:51

Hej! Imorse var det en vuxen elev som bröt fotleden efter att fall på ridlektionen. Det är den första gången det händer sedan vi startade ridskolan 1987. Jag tänkte att jag skulle berätta om det här så att det inte uppstår en massa konstiga hörsägner.

Det  var en rad olyckliga omständigheter som ledde till olyckan så det var absolut ingens fel. Gruppen  som rider på S7 nivå skulle trava serpentinbågar. När Sammy skulle svänga vid väggen tvärstannade han plötsligt och lättade från marken. Eleven som red tappade balansen och kom i bakvikt varefter ekipaget gick omkull. Det kan hända att både ryttare och häst tappar balansen fullständigt även om det är ovanligt. Man kan säga att tyngdlagen träder in och att fallet blir oundvikligt. Jag har sett det och varit med om det några få gånger men då har ryttare och häst tursamt nog fallit åt olika håll.

Den här gången fastnade eleven tyvärr med foten i stigbygeln och jag vet inte om det var det som orsakade brottet eller om Sammy klämde ryttarens fot i fallet.

Eleven som bröt sig hade naturligt nog jätteont och skrek en del. Jag vet att några av de yngre eleverna som red för Anna på andra sidan manegen tyckte  det var jätteotäckt. Men Anna talade om och förklarade för dem vad som hänt så jag hoppas de kände sig lugnare efter det.

Om någon av de elverna fortfarande känner sig oroliga vid nästa veckas ridning  tycker jag att de kan passa på att prata med sin ridlärare så får de veta hur det gick sedan.

Ambulansen kom fort.  Först gav ambulansmännen smärtlindring och efter en stund gick det bra att åka iväg.

Vi Instruktörer genomgår regelbundet ABC utbildning för att kunna ta hand om eventuella olycksfall och ge första hjälpen. Vi har också nyligen haft en kurs i "krishantering" där vi utarbetat ett häfte som alla instruktörer har i sin pärm. Vi har graderat skadorna och utarbetat ett tillvägagångssätt därefter.

Idag var det Karoline som var instruktör när olyckan var framme. Men tack vare en underbart hjälpsam och sammansvetsad grupp så blev hon så gott som överflödig vad det gällde sjukvårdsinsatsen.

Det fanns flera duktiga ,kunniga elever på plats som hjälptes åt att ta hand om och lugna den skadade.

Jag måste säga  att hela gruppen uppträdde otroligt proffesionelt. Några grep som sagt in och de andra ledde lugnt och stilla ut hästarna i stallet.

Sammys reaktion kan tyckas lite konstig och helt olikt honom. Men när jag tittade i munnen, vilket var det första jag misstänkte, så hade han ett sår i ena mungipan. Så det mest troliga är att han reagerade på att bettet tryckte till mot såret vilket utlöste en smärtreaktion varvid han lättade i fram. Sedan blev det tyvärr som det blev.

Hoppas eleven har hunnit få hjälp med sitt ben vid det här laget och mår lite bättre. Vi tänker på dig!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards