Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 9 januari 2011

Lärorik och rolig clinic!

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2011 18:29

  

Hej! Idag vill jag tacka Anette Simson för den jättefint genomförda dressyrclinic hon höll för oss under eftermiddagen. Vi var närmare femtio personer som samlades i ridhusets cafeteria för att först ha lite teori angående dressyr.


Det allra första vi pratade om var dressyrens grundprinciper.

  • Att dressyrens mål är att göra hästen lydig, användbar och angenäm att rida.
  • Att hästen ska vara på tygeln vid dressyruppvisning och vad som är rätt form (och samling) för hästens utbildningsståndpunkt och för respektive klass
  • Olika grader av samling

Sedan pratade vi om de olika gångarterna. Skritt ska vara ren, fyrtaktig och energisk. Anette förklarade skillnaderna mellan fri skritt, mellanskritt, ökad skritt och samlad skritt.

Traven ska vara tvåtaktig, ren, regelbunden och elastisk. I trav kan man rida arbetstrav, förlängd steglängd, mellantrav, ökad trav och samlad trav.

Så galoppen som ska vara tretaktig, välbalanserad, rytmisk och energisk. I galopp kan man rida arbetsgalopp, förlängd språnglängd, mellangalopp, ökad galopp och samlad galopp.


För den som inte var på plats finns varje gångart noggrant beskriven i tävlingsreglemente II dressyr som du hittar på Svenska Ridsportförbundets hemsida.


Lite olika rörelser gicks igenom. Vad tittar man på i en halt, serpentin eller volt? Vad är vanliga fel och hur bedöms det?


Vi snuddade också vid sits, inverkan, kvalifikationer och fel under ritten innan det var dags att gå ner i ridhuset för att se de tre olika ekipage som var på plats. Det var bra att ha med sig allt ovanstående i färskt minne när vi satt i manegen och fick se ekipagen rida olika programdelar och sedan höra vad Anette hade att säga om det som sågs.


Ryttarna och hästarna som red i manegen gjorde ett fint intryck på oss åskådare. På plats var Tova Gustavsson på D-ponnyn Duke of Earl som ska ut och tävla dressyr under våren. Rebecca Angeldahl på ridskolehästen Goliath som har ridit i klubbens division III lag under hösten samt Sara Husén på hästen Candy som tävlar dressyr på medelsvår nivå.


Ett av de intressantaste momenten var att vi kunde få se skillnaderna på t ex arbetstrav och mellantrav. Både hur gångarten såg ut och hur olika det såg ut mellan hästarna också. Varje häst rör sig ju på sitt vis. Likadant fick vi titta på skritt och galopp.


Sedan fick ryttarna visa lite vägar och rörelser. Tova och ”Nisse” gjorde en ryggning som gav höga poäng trots att hon aldrig ryggat med honom förut. Rebecca och Goliath vann på sin orubbliga takt och Sara på Candy visade en näst intill perfekt förvänd galopp.


Stort tack till ryttare och hästar också som vågade rida och bli bedömda inför så mycket folk!


Jag tror att samtliga närvarande fick en bra inblick i hur mycket det är som ska bedömas i varje moment i ett dressyrprogram. Anette la clinicen på en väldigt bra nivå så att det blev intressant och lärorikt för alla närvarande. Vi hade en riktigt rolig eftermiddag!

 
 
Ingen bild

Sara H

9 januari 2011 20:54

Ryttarna hade jättekul också :-) Stort tack för fina, konstruktiva och roliga kommentarer! Men gissa om vi är tre ryttare som sover gott inatt efter dryga 2h ridning... ;-)

 
Ingen bild

Anette

10 januari 2011 18:00

Ja stort tack igen Sara! Ni var super alla tjejer som ställde upp. Det är ju jobbigt att "bara" rida men att samtidigt göra det med koncentrerade ögon måste nästan upplevas. Hatten av säger jag bara!

 
Ingen bild

Carola

12 januari 2011 20:15

Tack till Anette o ryttarna! Det var en jättebra clinic. Ni som inte var där missade verkligen något. Även om ni aldrig skall ut o tävla.

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

20 januari 2011 16:30

Vilket häftigt foto!

http://aramise.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards