Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 9 juli 2012

Av Ulrika Pernler - 9 juli 2012 19:37


 


Hej! Här om dagen träffade jag en bekant som påminde mig om en sommarkväll för många år sedan när vi skulle släppa ut hästarna på ridskolan för kvällen. Jag hade sagt till henne att titta lite extra för strax skulle vi ha en rymmare. Mycket riktigt någon minut senare så böjde Neuthron smidigt på benen och gled under den nedre tråden på staketet och så var han lös. Så där gjorde han alltid för att kunna norpa i sig lite extra gott gräs utanför hagen. Inte för att han behövde det egentligen för han hade alltid ett imponerande magomfång. 


Neuthron var inte bara en buse när man släppte ut honom. Han gjorde exakt likadant när det var dagas att gå in om dagarna. Medan de andra hästarna köade lugnt och väluppfostrat utanför stalldörren så brukade han smita under trådarna och ta en genväg genom buskagen. Sen sprang han längs med stallet och kände på dörrarna med tänderna. Han gav sig inte förrän han fick upp någon dörr och så sprang han in i stallet och rakt in i någon annans box för att hinna äta lite extra mat. 


Han hade så klart mat i sin egen krubba men den sparade han tills vi hade fått tag på honom och så kunde han äta den i lugn och ro, nöjd med vetskapen om att han stulit lite extra käk idag också!


Lilla Focus brukade rymma ungefär två minuter efter att vi stängt grinden till hagen. Han kollade noga så att ingen såg honom och så tassade han på tå förbi stallet och in i foderladan. Där kunde han ställa sig mitt i hölasset och stå och käka hö hela förmiddagen tills någon råkade komma in i ladan för att hämta foder. 


Ponnyer är extra bra på att lära sig att rymma. Jag tror det är för att deras mage hungrar mer än magen på en häst. Mottot "äta för att överleva" är ett motto gjort för ponnys. Sen är ju ponnyer dessutom begåvade med extra små öron som gör det svårt för en grimma att stanna kvar. O'boy, Monarch, Moki och Tiffy till exempel är ponnys med mycket små öron och som lärt sig dra fördel av detta. 


O'boy passar ofta på att klä av sig grimman efter att ha intagit sin eftermiddagsmat. Om stalldörren är öppen brukar han bege sig till någon av sommarhagarna som ligger vid dressyrbanorna. Monarch däremot gillar att ställa sig på gräsmattan framför stallet när han blir sugen på mellanmål. Tiffy brukar mest vandra omkring och städa i stallgången. Det finns ofta någon god liten hötapp eller hästgodis som ligger kvar där. 


Vad som händer om Moki kommer lös ska vi inte tala om. Eller rättare sagt så har vi talat om det vid ett flertal gånger och vi har också bildbevis...

 


Den gemensamma nämnaren för en ponny på rymmen är att de aldrig någonsin skäms för att de rymt eller ställt till med oreda. De bara spetsar de d är små öronen och så smälter man. Nu är alla små söta ponnyer på sommarbete och då behövs det inga rymningar för där kan man äta dygnet runt. 


Jag har alltid fått hära att hästar har för liten hjärna för att räkna ut saker och ting. Men det där tror jag inte ett dugg på!


Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards