Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 13 juni 2013

Av Ulrika Pernler - 13 juni 2013 16:11

 


Hej! Jag har lite svårt att hålla fingrarna i styr när det gäller getingbon...


Igår så skulle jag ställa upp fållan inför kvällens WE träning och när jag lyft av den första hälften av stakethögen så visade det sig att ett getingbobygge var påbörjat mitt i högen. Jag tog ett steg tillbaka och beskådade boet på lte avstånd. Det var rätt så litet. Inte många getingar kan bo i ett sånt  bo tänkte jag.


Skulle jag peta bort det eller skulle jag bara ställa upp staketet och låta det sitta kvar? Jag såg några olika scenarion framför mig.


Det är ju ändå så att jag har viss erfarenhet av nedpetade bon och getingar i skon och så vidare. Jag har också ett antal getingstick i bagaget. Som tur är så är jag inte allergisk. Men jag blir varje gång lika överraskad över hur ont det gör att bli stungen.


Halmsläpet har stått för minst två av tillfällena. En gång blev jag som jag själv tycker oskyldigt anklagad av en geting då jag bara var ute efter att hämta en halmbal till min häst. Men getingen kände sig tydligen förnärmad och stack mig mitt i skallen. Där finns det inte mycket fett som skyddar så gadden gick väl rakt mot skallbenet... AJ, vad det gjorde ont. Gabbi hade den käcka iden om att lägga en sockerbit mot sticket för att dra ut giftet. Någon ättika hade vi inte däremot. Så det fick bli bara socker. Funkar inget vidare kan jag meddela.


En annan gång skulle jag utföra någon slags hjältedåd genom att peta ner ett stort bålgetingbo i en påse. Den idén verkade så himla smart tills jag utförde den... Om man ska peta ner ett bo i en påse är det bra att ha koll på att alla getingar är hemma när man gör det. Det är nog väldigt sällan som alla getingar är hemma på en och samma gång och bålgetingar är stora och har lång gadd.


Jag tog påsen, trädde den över boet och knöt till. Ha där satt den. Sekunden efter började det surra väldigt ilsket i påsen. Lät som en miljon getinga ungefär. Ännu några sekuder förstod jag vad surret stod för. Inkallningssignal för öviga getingar som varit ute på raid. Tre stick i rad på handen som höll i påsen. Ni anar inte hur ont Det gjorde.


Ännu ett problem uppstod, vad gör man med en påse full av arga bålgetingar. Jag säger bara, prova inte detta, jag har gjort det!


Detta var dessutom samma dag som jag skulle åka med familjen på en trevlig dag på Gröna Lund. Armen svällde upp tredubbelt och jag vandrade runt på grönan med en utväxt från axeln som såg ut som något skämtpris jag vunnit vid femkampen.


 


Bålgetingar är annars rätt så fredliga. Oftast! Om man inte råkar ha två stycken i skon när man stoppar ner foten. Det har jag också provat på väg till jobbet. Det tar några sekunder innan man fattar vad som händer. Sen så!


I vilket fall så satte jag upp hela fållan igår kväll. Boet fick sitta kvar. En enda vilsen geting surrade runt och letade efter det. Jag fick känslan av att det var ett singelboende. Kanske en precis separerad drönare i ett rum och kök. Boet tänkte jag att jag skulle ta ner när lektionen var slut. Planen var att hästarna skulle få gå från banan först och sedan skulle jag ge det en rundspark och springa så fort jag kunde.


Men det glömde jag....


Så om någon annan känner sig manad, var så god!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards