Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 11 mars 2014

Zohar

Av Ulrika Pernler - 11 mars 2014 16:26

Hej!

 

Visste ni att hästens senor är uppbyggda av fibrer och när en häst skadar en sena så betyder det att fibrerna har tänjts ut eller till och med gått av. Symptomen kan vara värme, svullnad, tryckömhet eller hälta. En liten senskada kan vara lurig eftersom hästen inte alltid uppvisar tydliga symptom. 

 

När hästen galopperar töjs den ytliga böjsenan med så mycket som 16 procent. Senan kan gå av helt vid en töjning på någonstans mellan 12 och 21 procent. Det betyder att när hästen gör maximalt arbete ligger den samtidigt farligt nära vad senorna kan klara av.  Jag har också fått lära mig att  när hästen är uttröttad så är risken ännu större att senorna belastas över max. Så därför ska man undvika tex travökningar i slutet av ett ridpass. 

 

Senorna hos hästen har hög förmåga att generera energi trots en väldigt låg syretillförsel och blodförsörjning. Det är det som ger senorna sin unika förmåga att bära tungt. Samtidigt är det den bristande blodförsörjningen som gör att läkningstiden blir väldigt lång om hästen drabbas av en senskada. 

 

Skador i senan är en diagnos som man helst vill slippa få eftersom det ofta innebär en lång läkningstid och konvalescens för hästen. En senskada kan ta allt från några månader upp till ett år att läka och det är viktigt man följer veterinärens rehabiliteringsplan under tiden. Ofta får hästen börja med dagliga promenader på hårt och jämnt underlag så fort den akuta inflammationen lagt sig. Skadan följs upp under hela rehabiliteringen bland annat genom regelbundna kontroller med ultraljud.  När en sena läkts så bildas en förhårdnad eller ärrvävnad på stället där skadan satt. Senan läker alltså aldrig till att bli som förut. Allvarliga senskador kan innebära att hästen aldrig kommer tillbaka till tävlingsbanan eller till och med att den får bestående hälta och inte kan bli frisk igen.

 

En senskada kan uppkomma akut efter att hästen trampat snett eller trampat ”igenom”. Det kan också bero på en kronisk uttröttning om hästen t ex tränat och tävlat hårt under en tid och senan har överansträngts. Ju äldre hästen blir desto mer förlorar senorna sin elasticitet och risken för senskador ökar med stigande ålder för hästar i alla discipliner. 

Det finns några saker man kan göra för att förebygga senskador som att låta hästarna gå ute i stora kuperade hagar redan som unghästar för att stärka skelett, muskler och senor. Att inte rida på för mjukt och djupt underlag och att sköta om underlaget så att hästarna till exempel inte behöver ridas i de ”diken” som kan uppstå i ett ridhus. 

Att träna hästen rätt är också en viktig komponent. Hästen behöver tränas för att stärka sig samtidigt som för hård träning bryter ner. Om man inte är så kunnig själv så är det viktigt att ta hjälp för att få ett bra upplägg för sig och sin häst. 

 

På ridskolan så har vi varit väldigt förskonade från senskador. Under de drygt tjugofem år som jag har jobbat här så har vi inte haft fler skadade senor än att de gått att räkna på en hand. Lola till exempel fick en spark på tåsträckaren för ett antal år sedan. Den senan är tack och lov den bästa senans att skada och skadan läkte både fort och bra. 

 

Tyvärr har vi en individ som verkar ha fått sin dos och mer därtill när det gäller skadade senor och det är Zohar. I maj förra våren så fick han för tredje gången inom två år en skada på gaffelbandet på sitt vänstra framben. De senaste två åren har bestått i att konstatera skada, vila, behandla, rehabilitera och sätta igång honom efter konstens alla regler. Då i maj så var prognosen dålig för att han skulle kunna komma tillbaka i arbete och vi hade inget större hopp. Men så till sommaren såg skadan så bra ut att vi kunde släppa honom på bete och han fick gå och läka vidare i gröngräset. Det kändes bra, för att ha en häst på box under årets finaste månader svider i hjärtat. 

 

När hösten kom så kunde vi börja skritta försiktigt och därefter har arbetet sakta byggts på i samarbete med veterinär så att han sista månaden kunnat böra gå lättare arbeten. Det hade vi väl aldrig kunnat tro. 

 

Så för en dryg vecka sedan så slog Zohar upp ytterligare en skada på samma framben när han var i hagen. Han kom in med en lätt svullnad, mycket liten hälta men tryckömhet på senan. I måndags åkte vi till klinik och ultraljudade frambenet. Ännu ett nytt ställe på gaffelbandet var skadat och denna gång är skadan väldigt stor och sträcker sig nästan en decimeter över senans längd. Det var väldigt tråkigt att se. Man hoppas alltid att det ska vara något litet som läker snabbt. 

 

Vi satte oss ner och tog tillsammans och tog beslutet att vi inte utsätter Zohar för ännu en årslång konvalecens. Det är inte rätt att han ska stå inne och missa ”livet som häst” än en gång. Speciellt inte då prognosen för att bli frisk är väldigt dålig och senan nog tyvärr har någon defekt i grunden. 

 

Så fina, luddiga, mjuka Zohar kommer att tas bort ganska snart framöver och det är ledsamt men nödvändigt att behöva berätta det.

 


 

 
 
Ingen bild

Anna-Maria

11 mars 2014 23:39

Fy vad trist på en så fin häst. :( Men tyvärr blir det så ibland men det är iallafall jättetråkigt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards