Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 30 mars 2014

Utepremiär för Working Equitation, och så lite råd och rön

Av Ulrika Pernler - 30 mars 2014 10:00

 

Hej!


För ett par veckor sedan så körde vi ut en hel massa WE hinder på vår utebana. Sen kom snön... Så ridning av hindren fick vänta lite till. Så är vädret i mars och april. :) Hela denna vecka bjöd däremot på vackert väder så jag plockade ihop hindren i torsdags och banan harvades. I fredags ställde jag ut hela banan igen och igår, lördag var det en helt fantastiskt vacker vårdag och vi hade träningar utomhus hela eftermiddagen. 


Därmed annonserade jag också på nätet att banan är öppen resten av utomhussäsongen och att ekipage med egen häst kan komma och öva. 50 kronor per gång eller 500 kronor för terminskort som gäller alla våra banor samt ridhus. (se prislista på www.uppsalaponnyklubb.se ) I vanlig ordning så kommer jag att flytta runt hindren i samband med att vi harvar utebanorna så blir det lite omväxling.


Det finns en nästan komplett hinderpark inomhus också (förutom bro) ifall det blir en "Svensk sommar". Några av de större hindren förvaras i vårt isoleringsstall som står tomt för tillfället och i mittendelen där vanliga bommar och stöd finns så hittar man pinnar, repgrindar, kannor och annat smått och gott. Men för ridning av WE hinder inomhus så måste man boka ridhuset med ridskolan först.


Vi välkomnar besökare till Uppsala Ponnyklubb och tycker det är väldigt roligt att så många ekipage vill komma till oss och nyttja vår anläggning för att utbilda sig själva och sina hästar. 


Några viktiga saker att tänka på när du är hos oss på ridskolan:

 

* All ridning och hantering ska ske med hästen och säkerheten satt i första rummet. Följ TR när det gäller utrustning, lastning och hantering av hästen på plats. 


* Hästar som besöker oss ska vara vaccinerade och intyg ska kunna uppvisas vid anmodan. Hästägarförsäkran ska också efterföljas även vid träning. Det vill säga att hästen inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk.


* Ryttarens utrustning: All ridning ska ske med hjälm. Vi rekommenderar också hjälm vid i och urlastning i transport. Man måste ha tröja med kort eller lång arm, det vill säga inte linne. Tröja eller jacka får inte ha luva. Reglerna om tröjor är något som våra ridskoleelever följer och därför vill vi att alla som besöker oss föregår med gott exempel. 



När det gäller hindren så önskar jag att alla rider dem klokt! Börja öva i rätt ände. Ta god tid på dig vid varje hinder. Alla hinder (utom hopphindret) kan göras ifrån skritt. Utgå från hästens/ ryttaren utbildningsståndpunkt. Alla  hinder ska ridas i balans. Några små råd för ett par av hindren: 


Tunnorna- (Normalavstånd 3 m mellan) Du kan göra volterna så stora du vill och behöver. Tänk dressyr- tiometersvolter i trav görs i LB/LA dressyr. Åttametersvolter i Medelsvår. 


Hindret- Hindret på WE ska  vara litet, 30-60 cm. 


Enkelslalom- (Från 6 meter mellan, ökas i lättaste klassserna) Rid färre pinnar i början och öka avståndet mellan varej pinne för att göra det enklare. 


Parallellslalom- (Från 6 meter mellan, ökas i lättaste klassserna) Öka avståndet mellan pinnarna. Öva inte för många pinnar i rad. Det kanske räcker med tre pinnar första gångerna. 


Fålla- Öva fållan i lugn och ro och i ett balanserat tempo. Välj en "bra väg" vid inridningen i öppningen. 


Grind- Har hästen blivit skrämd för grinden så tar det tid att hitta förtroende igen. Ha gärna en medhjälpare på marken. Börja öva utan rep/grind på att göra själva manövern. Var tydligt  och använd gärna båda händerna när du övar genomförandet utan grind. När hästen och du är säkra på hur det skall göras så kan man ta med repet/ grinden. Ta det lugnt. 


Lansen och tjuren- Se till att vänja hästen i lugn och ro med lansen så brukar det gå bra. Öva på att ta upp och sätta ned lansen i tunnan så hästen är van med ljudet och rörelsen. 


Och så Bron. Kanske det mest lockande av hindren. Eller i alla fall i klass med lansen och tjuren. I teknikmomentet rids bron alltid i skritt. Det ska göras en väl utförd övergång ett par meter före bron, avspänd skritt över bron och sedan övergång ett par meter efter.

Jag vet att det lockar många att få rida bron i galopp som man kan (men inte måste) göra i speeden. Men OM man tar bron i galopp så måste det ske i god balans och väl avvägt tempo. Det finns en rätt så klar risk för skada om man inte har bra kontroll och det skulle kännas så olyckligt om någon häst skadade sig där. Rid med eftertanke i förväg! 



Är man osäker på hur man ska göra med vissa av hindren så rekommenderar jag att man gör dem på någon av våra organiserade träningar första gångerna. Tider finns på hemsidan och frågor kan ni alltid ställa till kontoret upk@telia.com, 018- 31 71 03


Några bilder från tidigare WE-tillfälle.

     


 

     


Tjuren kommer snart ut på banan. Någon undrade var han höll hus. Han har haft en liten olycka. Kenneth skulle lyfta honom med traktorns pallgaffel och i den vevan så råkade han knäcka just den delen som gör tjuren till en tjur. Men han ska lagas och står strax på plats. Så länge får stödet med magnet rycka in. 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards