Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 17 april 2014

Hysterisk men rolig vecka och 70tals-krus

Av Ulrika Pernler - 17 april 2014 18:57

Hej! Nu har det gått några dagar sedan jag skrev sist. Men jag har helt enkelt inte hunnit. Så här kommer en sammanfattning på vad som hänt. Till en del i alla fall. 


Jag måste först säga att det lönar sig att vräka på när man fyller år. Håll inte inne med det utan berätta för alla!

Ridfröken Hanna bakade en jättefin tårta åt mig. Hon älskar att baka och jag tror nog man kan göra en tårtbeställning hos henne.  jag fick en stor chokladkanin, Lusen fick ett smakfullt pannband och mina dressyrelever gav mig blommor. Så bara ett tips! 


 


I lördags var jag på Kulla Vreta utanför Örsundsbro där det anordnades WE kurs för Juniorer. Två tjejer från UPK var med, Hedvig Ljungdahl med Vinho Tinto och Sandra Nilsson med Piece of Cake. De red två pass och hade teori och lunchuppehåll. Både "mina" tjejer och hästarna var jätteduktiga och det var så roligt att se. Hoppas att fler juniorer vågar sig ut och prova att tävla i WE framöver. 


Sandra och Piece of Cake

   

Hedvig och Vinho

     


Första chansen att testa har de förresten redan nu på söndag när vi har Klubbtävling i WE på ridskolan. Det är fyrtio ekipage som startar och både Hedvig och Sandra ska vara med. 


Många starter är det även på vår Pay and Jump nu på lördag. Runt nittio ekipage är anmälda och det blir en lång och rolig dag. 



På ridskolan är det full rulle som vanligt när det är lov. Alla ledigheter innebär full fart för oss och det är förstås kul att kunna erbjuda barn och vuxna att kunna gå extra kurser och aktiviteter. 


Stallfritids för barn är populärt. Barnen brukar börja komma redan innan åtta och de vägrar i princip att åka hem innan solen går ner.  Nästa morgon står de där igen och stampar och väntar på att få komma in. Det är rätt så underhållande att sitta på kontoret och se alla barnen leka häst på ridbanan vid kortsidan. Där finns det energi!  


Therese och Erica har haft dagridläger och Elvira hoppkurs måndag tisdag och onsdag. Själv har jag hållit tredagars dressyrkurs med tjugoen elever. Där finns det också energi. Jag hoppas ärligt att de har åtminstone lite träningsvärk idag. 


Det bästa med mina dressyrelever är att de tar sig tid att komma även på teorilektionen som vi har före varje pass. Det visar på att de vill lära sig mer. 


Det här lovet började vi med teori om utrustningen och inte på den nivån där man ska kunna peka ut delarna på sadeln utan mer om avpassning och detaljer. För mig är det självklart att man ägnar ordentligt med tid åt att se till att munderingen sitter perfekt innan man rider. Vi pratade om saker som luftkanalen under sadeln, att man spänner gjorden lika mycket från båda håll och hur remmarna på tränset ska sitta. Hur ska man kunna be hästen om en prestation om den har obehag från sin utrustning?


Andra dagen drog vi utbildningsskalan och nu hoppas jag verkligen att alla kommer ihåg den. Det är grunden till hela utbildningen så har ni glömt den får ni läsa på! Ämnet som eleverna hade önskat var egentligen inte skalan utan ämnet stöd och kontakt. Vad är ett bra stöd? Hur mycket ska man egentligen hålla i tygeln? Inget lätt ämne men jag förstå frågan för det är väldigt abstrakt både att förklara och att förstå. Ofta lägger man sånt fokus på hästens mun fastän det vi känner där bara är symptom på det som inte fungerar bakifrån. Så därför var vi tvungna att gå igenom heeeela utbildningsskalan och hur man kan uppnå de olika delarna. 


Sista dagen knöt vi ihop med de olika nivåerna i dressyrprogrammen. Inte för att jag tänker skicka ut alla tjugoen eleverna på tävling utan för att även dressyrprogrammen är ritade för att följa utbildningsskalan. Det kan underlätta i ridningen om man relaterar till programmen när man tränar. En häst på LC nivå rids till exempel inte på travvolter under femton meter för den har varken styrka eller balans till det ännu. Jens Fredriksson sa nån gång att även hoppryttarna har nytta av dressyrprogrammen. Nivåerna på hoppning och dressyr bör följas åt. En häst som ska hoppa LB ska ha också ha styrka och lösgjordhet för att gå en LB dressyr. Jag tycker det är en bra beskrivning. det är så viktigt att inte hetsa iväg och försöka lära hästen en massa saker som den inte är redo för. 


Idag tog andra kurser vid och nya elever med mycket energi anlände för att lära sig mer.  Ungdomssektionen hade också  påskäggsjakt så det var ungar både högt och lågt och letade ägg. 

Lördag och söndag är det som sagt Pay and Jump och Klubbtävling.


Roligt, men ibland känns det liksom lugnast när vardagen kommer tillbaka. 


Våra tre nyanlända hästar mår bra. De står i isoleringsstallet och det är många näsavtryck på fönsterrutorna från elever som kikat in. På dagarna går de ute i hagen vid vägbommen eftersom den är lite avsides. Där får de gå tills inkubationstiden för sjukdomar är över och de kan flytta in i det stora stallet. Vår dagpersonal har ridit dem varje dag och de har skött sig fint. 


Blueprint ”BP” har fått en fraktur i pannan efter en spark. Det är sånt som händer någon gång i bland när hästarna gör upp eller leker i hagen. Han kom in med lite näsblod för nån vecka sedan och vi har avvaktat enligt veterinärens inrådan då han är pigg och äter och dricker som han ska. Han har fått lite smärtlindring och penicillin. Nästa vecka ska han in och röntga pannan för att se att det ser fint ut och läker. Pannbensfrakturer brukar läka bra. Man får hålla koll på hur skadan sitter bara så det inte är i närheten av tårkanalen eller så. Tur att våra skolhästar bara är skodda fram annars kunde det gått värre. 


Själv övar jag på inför säsongens WE och dressyrtävlingar. Eller egentligen har vi ju redan tjuvstartat, en riden WE Msv och vinst och en riden MsvC dressyr och en femteplats. Så tävlandet hitills i år har väl gått bra. Det är fortfarande frisyren som är det stora problemet. Lusen gjorde igår det stora misstaget att först bada och sedan sova med flätorna i. Ja då går det som det går. Han känner sig inte direkt manlig och vi får hoppas att kruset går ur till i morgon när vi ska åka iväg och visa upp oss. Men som jag brukar säga, var och en får skämmas för sig! Krus blir det i vilket fall inte på nästa tävling! 


 


Här är en film från min och Lusens träning på Kulla Vreta i lördags för den som vill se.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards