Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 13 januari 2009

Bajsbollar och fixeringar

Av Ulrika Pernler - 13 januari 2009 11:08

Hej! Idag vill jag avhandla ämnet boxrengöring. Är det mockning hon menar kanske ni tänker. Ja, det är det! Men jag har sedan barnsben fått lära mig att mockar det gör man åt kor. Åt hästar gör man rent!

 

Att det finns många olika sätt att göra rent i en hästbox är ett välkänt faktum.

 

Först och främst är hästar individuellt mycket olika vad det gäller att hålla ordning och reda i hemmet. En del hästar kan lägga bajset på en enda hög och på höjden. De hästarna har lyckliga hästägare som gärna skryter om sin renliga häst.

 

De flesta hästar råkar bajsa lite här och där men ändå med lite finess.

 

Så finns det kategorin hästar som man skulle kunna kalla för levande gödselspridare. Man kan tro att en tromb just gått genom boxen när man kommer på morgonen. Ofta blir man stående i en sådan box med grepen i handen och har ingen aning om var man ska börja.

 

Olika människor väljer olika underlag i hästens box.

 

Halmmänniskan är av den uppfattningen att hästen ska stå på strå för att kunna sysselsätta sig och få i sig tillräckligt mycket fibrer. Det är en bra tanke! Halm är dessutom mjukt för hästarna att ligga på och undersökningar har visat att hästar som står på halm sover fyra gånger så mycket som hästar som står på spån.

 

Några av halmmänniskorna anser att deras hästar ska stå på bädd. Bädden är en konstruktion av många olika lager strö med halm längst upp på toppen. I en box med bädd tar man bara ut bajshögarna och låter kisset sjunka ner i botten och sälla sig till allt det andra som ligger där nere. En rätt skött bädd kan t ex vara en bra anordning i ett kallt stall där den alstrar värme. En felskött bädd växer däremot snabbt på höjden och hästarna får så småningom börja använda sig av en ramp för att klättra upp i boxen…

 

En oinvigd boxskottare kan förstöra en noggrant anlagd bädd på bara några minuter. Det har jag varit med om att göra då vi praktiserade stalltjänstgöring i stallarna på Strömsholm. Vi tyckte att boxarna var väldigt skitiga och skottade febrilt hela förmiddagen. Sedan fick vi en uppsträckning som hette duga av stallförmannen som inte var vidare glad. Efter det vet jag att bädden skottar man bara ut en gång om året och då får man jobba ska ni tro. Gasmask på!

 

Den vanliga halmboxen görs rent dagligen varvid man skottar ut både bajs och kiss. Varje boxrengörare uppfinner sin egen teknik att sortera rent från smutsigt och det är rätt så kul att studera hur de andra gör. Det egna sättet är naturligtvis alltid det bästa! Den som bara har en enda häst kan ägna nästan en hel förmiddag till att sortera och flytta runt de olika högarna i boxen innan de är nöjda. Om man däremot jobbar i ett stort stall och gör rent boxar dagligen så ingår det att skryta om hur många boxar man gör rent på en timme. Då tar en box bara ett par minuter att ställa i ordning.

 

De mest extrema boxrengörarna måste ändå vara de som har sin häst på torv- eller spånbädd. Vissa hästar måste stå på annat underlag än halm eftersom de kan vara dammkänsliga eller så kan det vara så att deras ägare känsliga för tanken att de ska lägga på sig extra kilon över magen.

 

Personerna som gör rent en spånbox kan göra detta till ett halvtidsjobb. De står där med sin halmgrepp och skakar den försiktigt för att de rena spånen ska trilla tillbaka ner i boxen och bara bajsbollarna ligger kvar på grepen. Jag tror det blir en slags fixering för de är mycket, mycket koncentrerade på uppgiften. Jag har sällan sett en spånmänniska göra rent sin box på ett par minuter.

 

Den mest extrema boxrengöraren tar efter att ha avslutat grovjobbet på sig ett par plasthandskar och plockar de kvarvarande bajsbollarna var för sig. Nu skojar hon, tänker ni. Men det är faktiskt sant. Kanhända får de extrema boxrengörarna sitta på ett guldkantat moln uppe hos gud i framtiden för att de tog så extremt väl hand om sin hästs box!

 

Som ni förstår så kan skötseln runtomkring en häst vara minst lika tidskrävande som resten av hästeriet.


Att studera människan som gör rent hos sin häst kan avslöja mycket om var och ens personlighet… Fast det är ju min personliga åsikt.

 
 
Ingen bild

Anna

13 januari 2009 17:51

Nu är det juh så att min kära mor (inga namn nämda) plockade de sista bajsbollarna UTAN plasthandskar på den tiden ponnyn min stod på spån =) För den insatsen varje dag så borde väl hela molnet vara förgyllt i framtiden =)

 
Natalie

Natalie

14 januari 2009 01:27

oj! där kändejag mig ganska träffad ;) som en bland "de mest extrema boxrengörarna"! senast idag plockade jag ensamma halmstrån somlåg i torvbädden! ( min häst har halm i en höpåse så han kan roa sig lite ) Haha, det är alltid så rolig och läsning på din blogg! och de där om en modeblogg för hästutrustning var ingen dum idé haha :)

http://natalieorsberg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

möjligen "kära mor"...

14 januari 2009 18:05

Eftersom jag har en dotter som heter Anna, och lilla ponnyn A stod på spån för att inte bli smällfet så antar jag att det är jag som får ett guldmoln framöver =). För jag tyckte inte det var nå'n fara att plocka små söta ponnypluttar utan handskar - men "kära dotter" tyckte jag var JÄTTEäcklig! *haha*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards