Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 25 januari 2009

På tygeln eller inte...

Av Ulrika Pernler - 25 januari 2009 22:02

Hej! Idag har vi haft klubbtävling i Dressyr på ridskolan. Jag satt som domare i de två första klasserna som var LC:1. Den ena för ridskoleekipage och den andra för träningselever och privatekipage. Jag måste få passa på att skicka ut en jättepacke med beröm till alla som red så fint. Vilka fina sitsar och bra vägar! Drygt trettio ekipage var det allt som allt.

 

Efter detta så reds klasserna LB:1, LA:1, LAP:1 och MsvB:1.

 

När jag hann så pratade jag lite med Maria som satt som skrivare. Hon ställde en bra fråga som jag vet att många undrar över, nämligen: Behöver hästen verkligen gå på tygeln i LC?

 

Svaret är Ja. Det ser man ganska enkelt om man studerar det dressyrprotokoll som man får efter genomförd ritt. Längst ned får man betyg under något som heter ”Allmänt intryck”. I LC:1 under punkt två bedöms hästen form (eftergift på tygeln) med en koefficient 2. vilket betyder att poängen är viktig och dubblas i protokollet.

 

För varje gång man går upp i svårighetsgrad i dressyr så tillkommer högre krav på form, framåtbjudning, lösgjordhet och samling. Men en sak är lika i alla program. För att få en godkänd poäng ska hästen gå med eftergift.

 

Så här ser de Allmänna intrycken ut för några olika klasser;

 

Allmänt intryck

LC:1              1. Hästens gångarter ( renhet och regelbundenhet ) och tempo 2

2. Hästen form (eftergift på tygeln) 2 


LB:1              1. Gångarter(frihet, renhet och regelbundenhet) 2

                      2. Framåtbjudning(vilja att röra sig framåt, elasticitet,

mjukhet i ryggen och bakbensengagemang) 2

                     

3. Lösgjordhet(eftergift på tygeln, formen, accepterande av bettet; harmoni, lätthet och mjukhet vid rörelsernas

utförande; uppmärksamhet, förtroende och lydnad) 2 


LA:1             1.Gångarter(frihet, renhet och regelbundenhet) 2

2.Framåtbjudning(vilja att röra sig framåt, elasticitet,mjukhet i ryggen och bakbensengagemang) 2

3.Lösgjordhet(eftergift på tygeln, formen, accepterande av bettet ;harmoni, lätthet och mjukhet vid rörelsernas

utförande; uppmärksamhet, förtroende och lydnad) 2 

För att få de höga poängen i skalan ska hästen och ryttaren uppfylla kraven under allmänt intryck. Det finns speciella punkter för ryttarens sits och inverkan också. Även här höjs kraven allteftersom man rider i högre klasser.

 

Vilka är då poängen som man använder sig av. Poängskalan går från 0-10. där en 10 är utmärkt och en 0 är ej utförd eller helt misslyckad.

 

Utmärkt- 10

Mycket bra- 9

Bra- 8

Ganska bra- 7

Godkänd- 6

Med tvekan godkänd- 5

Ej fullt godkänd- 4

Ganska dåligt- 3

Dåligt- 2

Mycket dåligt- 1

Ej utförd (helt misslyckad) – 0

 

Om vi går tillbaka till LC:1 och sammanfattar kort vad man ska uppfylla för ett godkänt betyg så kan man säga följande:

 

Om hästen går avspänt i kroppen med avspänd hållning och accepterar bettet och ryttarens hand med stängd mun så kan man sätta en 6:a.

 

Går hästen dessutom med stadigt huvud och med nosen i eller strax framför lodlinjen och stödjer lika på båda tyglarna så kan man sätta en 7:a eller mer beroende på hur momentet utförs.

 

Går hästen däremot med huvudet högt (över tygeln), i spänd form, ostadig eller orolig huvudställning så blir betyget 5 eller lägre.

 

Sen tittar domaren också på hur hästen jobbar genom kroppen. Bakbensaktivitet, ryggverksamhet, gångarter osv. Hur ryttaren följer hästen och inverkar på den bedöms under speciella punkter.

 

Betygen kan ändras allteftersom man genomför ett moment. Ett exempel kan vara att ekipaget ska vända snett igenom i ökad trav. Ryttaren rider första hörnet fint och hästen är avspänd och stadig. En sjua tänker domaren. Så rider ekipaget in på diagonalen och börjar ökningen. Mitt på diagonalen blir hästen spänd och går över i galopp. Ryttaren bryter av men hinner inte visa någon mer ökad trav. Domarens slutliga betyg blir fyra eller fem.

 

Dressyr är en bedömningssport. Det är snabba beslut, stora klasser och varierande kvalitet på startfälten. Även om man rider samma klass på två olika tävlingar så kan slutpoängen variera mycket. Man måste våga gå på sin känsla och framför allt ta tillvara på den kritik domaren skriver längst ned på protokollet för att komma vidare och bli ännu duktigare!

 

I Tävlingsreglemente II, Dressyr står följande under moment 240:

 

Dressyrens mål är att göra hästen lydig, användbar och angenäm att rida, så att alla rörelser kan utföras med små och omärkliga hjälper utan synbar ansträngning för ryttaren. Hästen ska ge intryck av att den själv utför rörelserna.

 

Genom systematisk stegring av gymnastiskt arbete skall muskulaturen och ledgångarna ges sådan styrka och elasticitet att hästen under ryttare kan röra sig med bibehållen balans. Detta visar sig i fria och spänstiga gångarter, i likformighet, lätthet och ledighet vid rörelsernas utförande.

 

Hästen ska snabbt, mjukt och villigt följa ryttarens, så vitt möjligt, omärkliga hjälper. Hästens bakben ska i alla gångarter röra sig energiskt. Vid minsta anfordran av ryttaren skall bakbenen framåtdrivande eller uppbärande kraft ökas.

 

Hästen skall vara på tygeln. Såväl på stället som i rörelse skall den, med väl inrättad bakdel, så att bakbenen följer frambenens spår och med eftergift, ständigt bjuda framåt.

 

Ryttarens hand ska behålla en jämn, lätt och mjuk förbindelse med hästens mun.

 

Med stadigt huvud och fritt buren hals, där nacken som regel är högsta punkt, samt med nosen i eller strax framför lodlinjen skall hästen stödja lika på båda tyglarna. Med sluten mun och med tungan under bettet ska hästen lugnt tugga på detta.

 

I TR kan du läsa allt om hur de olika rörelserna och gångarterna ska ridas för att erhålla den högsta poängen. TR (Tävlingsreglementen) finns att ladda ner på Svenska Ridsportförbundets hemsida http://www.ridsport.se/ .

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards