Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under september 2010

Av Ulrika Pernler - 19 september 2010 00:06

Några bilder från en regnig tävlingsdag:


Sara Husén och Candy

    


Anette Simson och Sun Maid

      


Elin Söderström och Big Bang

    


Malin  Aldahl och Remi

 

  


Sara Husén och Kastanjette

    


Emilie Wass och Lola E

    


Av Ulrika Pernler - 17 september 2010 11:09

Hej! I somras invaderade ett gäng träningselever från UPK Nybyggets Ridläger. De var så många att de i princip fyllde ett helt läger själva... Roligt hade dom också!

Idag är det premiär på filmen:


Av Ulrika Pernler - 16 september 2010 13:49

Hej! För nån dryg vecka sen var jag lite osäker på om det var sensommar eller tidig höst. Men den här veckan behöver man inte undra längre. Nu är hösten här!

Och visst kan det vara lite mysigt att sitta inne och höra regnet mot rutorna.

  

Hätarna kurar lite i hagen sådana här dagar. Men på det hela taget har dom det väldigt bra då hösten jagar undan de sista myggen och vädret är så där precis lagom för en häst.

    

Har man möjlighet så ska man absolut försöka komma ut i skogen så här års. Helst uppe på en hästrygg. Underlaget är så där höstperfekt på både banor och ridvägar.

              

Se upp lite bara med vart ni rider så att det inte blir lerigt där folk och hästar delar väg! I allemansrätten ingår ett stort ansvar för att inte trampa sönder markerna!

  

Har man ingen häst att sitta på så kan man lika väl promenera till fots. Det finns massor att se i skogen och även om löven börjar gulna så växer det för fullt!

           

   

     


                 


Jag hoppas att hösten blir lång! 

Av Ulrika Pernler - 14 september 2010 12:53

Hej! Visst sken det upp igårkväll precis som jag hoppats! Med det kunde jag genomföra mitt "hemliga projekt" tillsammans med min dressyrgrupp och de fick sin allra första lektion i teknikdelen av "working equitation".


De flesta av övningarna som skulle ingå i kvällens lektion hade jag ju själv övat uppe på hoppbanan i söndags och ni ska veta att det var långt svårare än jag kunnat föreställa mig!


Eleverna stod på plats vid uppropet halvsju. De verkade lite lätt nervösa inför lektionen eftersom jag inte hade avslöjat vad det var vi skulle göra. Under uppvärmningen ställde jag iordning de olika hindren på den teknikbanan som vi skulle öva in. Jag såg hur det sneglades och funderades över de olika stationerna.


Så hade vi genomgång. Hela gruppen fick följa med runt banan och jag försökte förklara vad som skulle göras på mina aningens modifierade stationer. Elever och hästar skulle arbeta två och två. På det viset kunde en göra övningen medan den andra hjälpte till genom att förklara och peppa. En bra samarbetsövning!


Vid första stationen hade vi "skänkelvinkning över bommarna". Två vanliga hinderbommar på marken. Eleverna skulle få hästen att gå sidvärts med bommen mitt under magen. Från den ena änden till den andra. Sedan var det dags för bom nummer två. Samma sak fast flytta undan den andra skänkeln.


Detta skulle visa sig bli en av de trixigaste övningarna för kvällen. När jag övade med Rolle tyckte han först att det va svårt. Men efter ett par försök hade han förstått grejen och då gick det undan.


Andra stationen var "tunnorna". Då jag inte hade några tunnor fick det bli block istället. Men man får väl ha lite fantasi! Fyra tunnor utställda och eleverna skulle runda dem i formen av en fyrklöver.


Tredje stationen var "Repgrinden". Här hade jag sett framför mig en massa olika situationer med insnurrade ryttare och hästar, galopp med repgrinden efter och så vidare. Nog blev den trixig men jag tycker ryttarna hjälptes åt att lösa uppgiften bra. Framförallt genom att ta det lugnt och metodiskt. Repgrinden tappades flitigt och jag fick springa dit och hämta änden för att inte "fåren skulle springa ut ur hagen".


Fjärde stationen var "fållan". Fyra bommar markerade en fålla med en liten öppning att rida in genom i ena änden. Därinne skulle rytttare och häst vända runt i en bakdelsvädning och sedan ta sig ut genom öppningen igen.


Femte och sista stationen var "slalom" mellan koner. I tävlingsklasserna ska hästen gå i galopp med galoppombyten mellan svängarna. På lektionen började vi däremot i skritt då det alltid är kul att ha något att sträva mot. Tempot höjdes dock allteftersom.


Elever och hästar jobbade otroligt fokuserat under hela timmen och framförallt hade vi roligt! Jag sprang dessutom runt med kameran i högsta hugg för att få några bilder som bevis på vad vi gjort. Det var precis i skymningen och svårt att ta bra bilder. Här nedan kan ni trots allt se ett gäng bilder från "Dressyrgruppen måndagar 18.30 WE-Sverigepremiären".

 

  

Bommarna var längst bort på banan. Därför hann jag inte riktigt dit för att ta några bilder. Här är det iallafall Maggan och Rowan som försöker få bommen mitt under kroppen. Tungan rätt i mun!

 

  

Maria och Dutch i "slalomövningen". När man övat lite kunde man öka tempot en aning här.

 

Kerstin och Rikki Tikki Tawi  susar mellan konerna.

 


Mikaela och Uniek rundar den sista konen med snäva svängar. 



Britt Marie och Lemans i konbanan. Det är viktigt att jobba med böjarna för att inte råka välta någon kon och få tidstillägg! 


  

Susanne och Monark spar tid på att svänga.

 

In i fållan och sedan vända runt för att komma ut igen. Britt Marie och Lemans har precis kommit in. 


Sen gäller det att svänga snävt men med bra balans.

 

  Susanne och Monark hjälper Milla och Kalle E att hitta den bästa vägen.

 

    

Vändbara Dutch snart tjugotvå år tar till och med ett par galoppsprång ur fållan tillsammans med Maria. Det här var kul! 


Susanne och Monark i övningen med "tunnorna" (blocken) Det gäller att tänka vidare för att hitta bästa vägen. Milla och Kalle E hejar på. 


Maggan och Rowan har fått upp farten. Fullt fokus på nästa sväng!

 

 

Britt Marie och Lemans i sista svängen mellan tunnorna.

 

  Mikaela och Uniek hjälps åt för att få en bra tid! 



Agneta och Lola coachar Britt Marie som precis har gett sig på tunnorna.

 

    

Britt Marie och Poppe E har precis rundat den första tunnan. Hur var det nu?

"Sväng till höger" ropar Agneta. 


Britt Marie lutar sig lite framåt på Lemans för att nå repänden på grinden. "Gå lite framåt" ber hon.   


Milla och Kalle har öppnat grinden. Nu måste de snabbt igenom och stänga från andra sidan innan fåren rymmer! 



 

Dutch är allt lite skeptisk till marias försök att öppna repgrinden. Kerstin och Rikki hejar på! 


  

Susanne och Monark är de första i gruppen som efter en stark arbetsinsats klarar av att stänga grinden efter sig.


Tack hela gruppen för att ni ställde upp på övningen! Jag tror vi lärde oss massor och framförallt verkade alla ha roligt (inte minst jag...)! Övriga av mina dressyrgrupper under veckan;


SE UPP! Vid fint väder kan detta drabba även er!

 

Andra ridlärare på vår ridskola eller andra ridskolor; detta är ett hett tips som jag bjuder er på! Våga prova!

Av Ulrika Pernler - 13 september 2010 15:20

Hej! Idag får det bli ett "infoinlägg". All info kommer ju ut fortlöpande på vår hemsida www.uppsalaponnyklubb.se. Men eftersom jag vet att många går direkt hit och läser så lägger jag info här med så får ni det dubbelt.


Under hösten kommer vi att genomföra ett antal projekt i syfte att snygga upp och förbättra vår ridanläggning. Det är inga stora investeringar, för detta saknas för närvarande pengar, utan det är mindre åtgärder vilka utförs med egen personal.


Utbyggnad av sadelkammare

Detta arbete har påbörjats och beräknas bli helt klart vid månadsskiftet september/oktober. Planen är att den nuvarande ”ponnysadel-kammaren” förlängs fram till Calippos spilta. Den blir då så stor att den rymmer samtliga sadlar som används av ridskolan samtidigt som utrymme finns i sadelkammaren för de som vill putsa och ordna med utrustningen.

Den nuvarande sadelkammaren för hästarnas utrustning kommer att byggas om till ”klädkammare” där ridskoleeleverna kan hänga av sig t ex ytterkläderna.


Handikapptoaletten

Kommer att målas om och förses med ny inredning i likhet med de två toaletter som redan är åtgärdade.


Duschutrymme i anslutning till omklädnadsrum

Den befintliga duschkabinen kommer att tas bort. Väggar och golv kaklas och en traditionell dusch monteras. Därigenom kommer utrymmet att bli mer lätt-städat och hygieniskt.


Till sist några ord om vattnet

Vi har under en tid haft problem med vattenkvalitén i anläggningen. Det är ytvatten som trängt ner i vår borrade brunn. Vi har nu sänkt tätningen i borr-hålet och genomfört en klorering av ledningssystemet i anläggningen. På det sättet har vi eliminerat de bakterier som gjort vattnet otjänligt. Ett vattenprov taget den 7 september visar på att vattnet inte innehåller några coliforma bakterier varför det är fritt fram att använda det. Vi kommer att ta ytterligare prov framöver för att försäkra oss om att vattnet har en fortsatt god kvalité.



Dessutom kan Ungdomssektionen nu presentera sin nya idé om hästloppis. Alla ni hästintresserade- det är bara att rusa hem och inventera lagren. Passa på att sälja alla hästprylar som ni inte använder så kanske någon annan kan få glädje av dem. Loppisen är så klart öppen för ALLA oavsett klubbtillhörighet!


HÄSTLOPPIS
 
Har du gamla hästsaker som ligger hemma och skräpar? Då är detta någonting för dig!
 

 När? Söndagen den 3 Oktober
Var? UPK´s kafeteria
Tid: 12-15, du som säljer får gärna komma tidigare!
 
20kr om du tar bord av US, 10kr om du har med eget bord.
 
US säljer fika
 
Anmälan fram till den 27 Oktober. Mindre än 10 försäljare ställs loppisen in,
detta meddelas också den 27 Oktober på hemsidan.
 
Anmälan görs antingen genom att du skriver upp dig på listan i stallet eller via mailen upkus@live.se .
 
Hälsningar Ungdomssektionen
 
Frågor? Skicka ett mail till upkus@live.se eller prata med någon av US medlemmarna i stallet!

 


Av Ulrika Pernler - 12 september 2010 17:25

  


Hej! Idag har Rolle och jag "rekat"! Jag är av åsikten att man alltid bör testa nya ridövningar på sig själv innan man utsätter sina elever för dem. Ibland är det som verkar enkelt i hjärnan betydligt mer komplicerat när man sitter till häst.


Så var det till exempel en gång när Lisa och jag skulle hoppa. Lisa byggde hindren, min svarta Tornado skulle hoppa och jag skulle sitta på.

Kruxet var att Lisa byggde en aning annorlunda den där gången genom att "gömma" ett lågt plank mitt i studsserien. Tornado slog på en tvärnit och jag hoppade resten av serien utan häst i vertikalt läge.


Hade Lisa först provat att hoppa serien själv så hade det varit hon som flugit och jag hade sluppit.


"Less is more" gäller nog ridningen i högsta grad,


Tur var det iallafall att jag prövade idag! För vissa av dagens "rekningar" satte både Rolle och mig på prov. Fast mest mig. Rolle-Racer tyckte såklart att det var hur kul som helst... Sadeln och jag hamnade på sniskan både en och två gånger i vanlig ordning!


Imorgon ska jag testa de saker som föll väl ut på mina "dressyrtanter" (Jag vet att ni inte är tanter, men jag gillar ordet. Dressyrelever låter lite högfärdigt, dressyrtjejer låter väl barnsligt och dressyrfantaster låter lite fanatiskt)


Hoppas ni inte blir alltför nervösa nu! Detta kommer att handla om samspel och att våga. Två viktiga komponeneter att behärska som ryttare! Lite färgglada kläder och ett gott humör skadar inte heller.


Nu ska jag bara hitta en repstump, en snöpinne och en liten och bra klocka. Så ska jag skissa på lite olika grejor som jag behöver få klart.


Jamen, vi ses imorn!

Av Ulrika Pernler - 10 september 2010 14:34

  


Hej! tänk vad ett enda kort kan säga mycket. Den här bilden hittades vid städ på kansliet häromdagen. För dem som hittade den sa den just ingenting. Men för mig var det annorlunda. En massa saker poppade liksom upp i huvudet, precis som det brukar göra för mig.


Bilden är från Ridskolan på Eke, tidigt 80-tal vilket får sägas vara från "den senare Eketiden". Den är nog tagen vid prisutdelningen på någon av ungdomssektionens seriehoppningar. Med tanke på maskrosorna så borde det vara sen vår. Ekipagen står uppställda i hagen nere vid utevolten.


De tre ridskolehästarna var det första jag såg. Längst till vänster Timjan som var ett brunt C-ponnysto, född runt 1977 och med okänd härstamning. Vi tyckte att hon var rolig att rida på eftersom hon var pigg och väldigt hoppglad. På hennes rygg sitter Jens iklädd en av dåtidens snygga huvudbonader!


I mitten Ashurst Romance, ett New Foreststo, D-ponny med fin härstamning. (Det vet jag eftersom jag närapå fanatiskt samlade på stamtavlor av New Forestar) Hon var född runt 1968 och pappan hette nog Ashurst Wonder. "Rommy" var alltid snäll, lugn och trygg. På ryggen sitter Helen, på den tiden mer känd som "Räkan".

Som jag minns det var Helen väldigt förtjust i Rommy. Eller så kom hon möjligtvis på andraplats efter Anisett. Eller hur var det?...


Längst till höger står Nasser, en korsningsponny kategori C som var född 1969. Hans pappa var Arabiskt Fullblod vilket jag tyckte var lite extra fint, han hette Kariba OX. Mamman var Gotlandsruss och hette Darling. Nasser var också populär bland ridskolehästarna. På ryggen sitter en tjej som jag känner igen men inte riktigt kan namnet på. Hette hon Malin?


Det är ju konstigt det där att man kan rabla stamtavlor och raser och färger på hundratals hästar medan man har svårt att komma ihåg namnet på personer som man träffar i nuet.


Ibland undrar jag vad för andra användbara saker jag kunde ha fyllt hjärnan med.

De hundra högsta bergen i världen, olika insektsarter, trehundra olika sorters skruvar och spikar, alla städer i Europa eller kanske hur man plockar isär en motor.


Min hjärna är en stamtavlebank!  (Även om det också får plats en hel del annat.) Men jag skulle tro att långt in i framtiden när jag sitter på hemmet och har blivit lite förvirrad så kommer jag börja rabla stamtavlor så fort personalen stoppar i löständerna på morgonen.


Ett litet tips så här på slutklämmen har jag också. Speciellt till familjer med barn i olika åldrar. (Vi söker ju med ljus och lykta efter roligheter som inte kostar så mycket!) Nästa helg är det 4H-dagen på Årsta 4H gård. En bra helgutflykt!


   

4H-DAGEN  

 LÖR 18/9 kl.10-15


Kl.10  4Hopptävling - Häst

Kl.12  4Hopptävling - Kanin

Kl.14  Agility            - prova på

(ta med egen hund, finns ett par hundar att låna också)


Hela dagen:

  • Café
  • Varmkorv
  • Försäljning av lotter, 4H-tröjor, smycken, egenodlade äpplen m.m
  • Luftgevärsskytte
  • Ponnyridning och häst och vagn
  • Titta och klappa på gårdens djur

VÄLKOMNA!!


Årsta 4H, vitkålsgatan

070-2402476

lisa_4h@hotmail.com


Av Ulrika Pernler - 9 september 2010 10:31

Hej! Klockan 03.07 finns den tiden egentligen? Ja uppenbarligen eftersom hästtransportören ringde precis då och meddelade att han var framme i Uppsala. Dessutom lät han oförskämt pigg på rösten! Han lär vara född på andra sidan jordklotet...


När man vet att man ska upp vid en tid som egentligen inte existerar så gör man bäst i att sova i joggingbyxor och t-shirt. Jag vet! För den tiden kan man inte ens pricka rätt med foten i strumpan utan man får stoppa fötterna i skorna "barfota".


03,14 blir jag upphämtad av Gabbi som tack och lov ser lika borta ut som jag själv. Vid den tiden ser man att vi är släkt. Likheterna är slående! Jag menar påsarna, sovvecken på vänsterkinden och inte minst frisyrerna!


03.15 öppnar jag vägbommen och den gigantiska hästbussen rullar in på stallplanen. Det är spännande samtidigt som jag inte vet om jag ska svimma av trötthet eller om jag egentligen är vaken över huvud taget.


03.19 kliver den första hästen av transporten. Det är Wally och han ser lika pigg ut om hästtransportören. Stora ögon som tittar sig omkring. Oj, så fin han ser ut tänker jag. Wally följer snällt med in i stallet och hittar direkt höet som ligger i boxen. Så lyfter han huvudet och gnäggar efter sitt sällskap.


03.23 kliver Knockbrack Hero ner för luckan. Till kontrast mot nordsvenskkorsningen som just gått in i stallet trippar den nätta lilla ponnyn ljudlöst ner på marken. Även han är sugen på höet i sin nya box och börjar äta.


03.29 går vi igenom hästarnas papper med transportören. Sedan stänger han ramperna och rullar vidare genom Sverige. Förmodligen lika pigg!

Från isoleringsstallet hörs bara tuggandet på hö.


03.34 har vi släckt och låst.


03.37 är jag hemma igen. Varför blir man hungrig klockan 03.37? Jag tar något att äta i kylen.


03.43 lägger jag mig igen. Tre timmar tills klockan ringer.


Naturligtvis kan jag inte somna på en lång stund... :)

Nedan bilder från morgonens utsläpp.

Jag kan lova att båda hästarna tyckte om sin nya hage och varandra!


                                         

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards