Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 26 april 2011

Vi undrade lite vad det var för ponny vi fått tag på egentligen

Av Ulrika Pernler - 26 april 2011 13:58



Hej! När ridskolan startade upp i den nya anläggningen 1987 så hade vi om jag inte mins fel runt fem eller sex B-ponnyer i verksamheten. Med åren har det blivit svårare och svårare att få arbete åt de små ponnyerna. Antingen har barnen blivit längre för sin ålder eller så har de blivit äldre när de börjar rida. I vilket fall är B-ponnyerna oftast urvuxna redan efter den andra terminen.


I dag har vi endast en B-ponny av tjugo ponnys i ridskoleversamheten. Övriga är av kategori C och D. Därför tror jag så känns vår endaste B-ponny extra söt och liten :) Han heter Peperoni och är en bedårande welshponny född 1994.


Peperoni kom till ridskolan i sällskap av sin syster Basilika för tio år sedan, 2001. Då var han sju år och Basilika var åtta. Båda ponnyerna var efter Hellekis Timjan. En elitpremierad welshhingst med många framstående avkommor och som själv hade framgångar på SM nivå i både hoppning och fälttävlan.


Basilika knatade rakt in i ridskoleverksamheten och fungerade som om hon aldrig gjort något annat medan busen Peperoni bestämde sig för att sätta oss på prov ordentligt... De första veckorna sedan han börjat gå lektioner så la han av ungarna i spånet den ena efter den andra. Vi undrade lite vad det var för ponny vi fått tag på egentligen...


Det var tur för Peperoni att han var så otroligt charmig. Barnen stod på rad för att få rida på honom. Det var liksom svårt att bli riktigt arg på den lilla bruna ponnyn med den breda bläsen och efter en svettig prövoperiod började han faktiskt sköta sig bättre och bättre.


2006 så drog Basilika på sig en skada som inte läkte ut och vi var tvugna att ta bort henne. Med det blev Peperoni själv i skaran av B-ponnys. Men det verkar inte vara något han tänker speciellt mycket på. Det märktes inte minst förra sommaren när han valde flickvän på betet. Den sotra halvblodsfuxen Lola E!


Det minst sagt omaka paret hängde ihop hela sommaren och Peperoni jagade bestämt bort alla andra kavaljerer som kom för nära. Lola verkade mycket nöjd med sin "beskyddare"!


Peperoni är en sån där underbar ponny som knatar runt spåret och gör precis vad man ber om. Lagom mycket och lagom fort. Fast det händer förstås fortfarande någon gång om året att han testar om ungarna hänger med på en liten repa. Sjutton år är ingen ålder för en spellevink!


Peperoni har tävlat mest på klubbnivå. Främst för att det har varit svårt att hitta någon tillräckligt liten ryttare som varit mogen att åka ut på de "riktiga" arenorna. Men då och då under åren har han hittat nån liten tävlingskompanjon och han har gjort starter i LC hoppning och LB dressyr. Dressyren är nog hans starkaste gren.


Bland meriterna kan ju nämnas att han är 2010 års Distriktsmästare i dressyr för Ridskolehästar i kategori B. Den gången med Tova Gustavsson i sadeln.

Det är dem ni ser på bilden här nedanför.

    

Vid den första anblicken ser Peperoni ut som en liten brun ponny med väldigt söt bläs och tre fina vita strumpor på sina ben. Men om man nån gång ser honom underifrån (vilket inte är alltför ofta) så hittar man på några vita runda fält på hans mage. Jag kommer ihåg att veterinären hade väldigt svårt för att bestämma sig för om han var brun eller skäck. Jag tror att det står brun i hans pass. Fast själv tycker jag att han är skäck, smygskäck!

 
 
Ingen bild

Ella

30 april 2011 16:50

Haha jo han är allt mysig den lilla krabaten :)
några rundor i spånet har man ju allt fått av honom men man kan ju helt riktigt inte bli arg på den lille sötnosen! :P

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards