Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2011

"Ordstöv"

Av Ulrika Pernler - 27 augusti 2011 19:25

Hej! I stallet på Eke var stallgångarna lagda i grå cement. Det var lite gropigt på sina ställen men det hindrade oss inte från att rykta våra hästar noga och slå ut stövet i den uppblötta stallgången. Om vi använde den runda skrapan så lade vi den försiktigt mot golvet och knackade med ryktborsten ovanpå så att det blev en fin stöv-vit oval. Hade vi den fyrkantiga skrapan så knackade vi nogsamt ut stövet i fina fyrkanter. Det måste bli perfekt.


Sedan blötte vi fingret på en svamp och ritade bokstäver av stöv-ovalerna. Ju mer vi tränade desto finare bokstäver kunde vi forma.




Stallgången på ridanläggningen vid UPK Lunda  är fylld med sågspån för att dämpa ljudet. Men kanterna är av fin cement och där går det utmärkt att slå ut stöven när man har ryktat.


Först behöver man blöta golvet med en fuktig svamp och sedan är det bara att sätta igång!


Vi brukade skriva namnet på vår sköthäst i stövet. Alla hade sin egen stil och jag kommer ihåg att det fanns vissa som var väldigt duktiga och skrev med så fin stil. Jag stretade på för att förbättra min egen teknik.


Lina och jag började tävla om vem som kunde slå ut flest skrapor och till slut så skrev vi långa meningar i stöv där bokstäverna först var ljust grå och på slutet av meningen helt vita. Våra ponnys glänste ikapp i spiltorna!


"Bättre en ponny i stallet än tio i skogen" skrev jag och Lina kontrade med "som man sadlar får man rida".


När vi skrivit något riktigt långt brukade Sirro titta surt på mig som för att säga "nu får du väl ge dig, min hårrem är snart helt avnött".


Vi skrev våra ordstäv i stöv i stallgången ända till den sommaren ridskolan lade ner. Efter det antar jag att jag blev för gammal för att skriva i stöv... Dessutom var stallgången i mitt nya stall gjord av grova träplankor.


Jag saknar verkligen de fina stöv-konstverken och jag hoppas någon flitig hästskötare tar upp en gammal tradition någon gång.

 
 
Ingen bild

Karro

27 augusti 2011 19:52

På Lurbo brukade vi slå ut skraporna i ett mönster så att de bildade sköthästens namn. Jag hade tur som skötte ponnyn Ida och bara behövde rykta lagom många skrapor, värre var det för Trainers Sun´s skötare :D

 
Ingen bild

Anna Östberg

27 augusti 2011 23:29

Hej Ulrika!
Faktum är att vi på den tiden när jag var skötare på Mysak och sen Lady Cokette också gjorde så. Men blev aldrig så värst fina bokstäver av det hela :)
Hoppas ni alla har det bra!!
Hälsningar Anna Ö

 
Ingen bild

Kusin

28 augusti 2011 08:21

På 70- och 80-talet skrevs det i stöv på varenda ridskola och på vart enda ridläger känns det som. Vart tog denna fantastiska tradition vägen??? Är dagens "hästtjejer" "latare" än vi var? Eller använder de datorn för att uttrycka sig emedan vi stackars stenåldersmänniskor fick nöja oss med att skriva i stöv... (i brist på datorer)? Kanske behöver 60-talisterna rycka in o föregå med goda exempel runt om på svenska ridskolor? Vem vet, kanske kan man rent utav få EU-stöd om man hävdar att det är ett minoritetsspråk som måste bevaras... :-) ?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards