Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 22 september 2011

380 år och pigg som en mört!

Av Ulrika Pernler - 22 september 2011 15:53

Hej! Tidigt i morse packade vi två trailers fulla av våra monterväggar, datorer, broschyrer och så plasthästen i naturlig storlek som vi lånat från Sporren Häst och Ridsport. Så körde vi den korta biten till Uppsala Konsert och Kongress där mässan "Må mycket bättre" nu ska pågå i dagarna tre.


Plasthästen har inget namn så jag tänkte att jag skulle utlysa en namntävling.Han är svart med nylonman och en senskada på vänster bak. Lämna gärna ditt förslag i en kommentar här på bloggen. Man vinner endast äran av att vara fyndig.


Jag hade tänk fotografera hela spektaklet med urlastning av plasthästen vid lastkajen. Jag hade också en vision om att kunna filma när vår personal åkte den långa rulltrappan upp på UKK. Tänk den tanken bara... Roande!


Men det hela gick i stöpet för när jag tog upp kameran så hade batterierna laddat ur. Någon dumstrut hade låtit kameran ligga på. Då det bara är jag som använder min kamera så vet jag precis vem det var.


Jag tog ridskolans lilla kamera i stället, slog på filmfunktionen och filmade hela utlastningen, kånkandet över parkeringen och uppför lastkajen, kryssandet mellan montarna på mässan, alla förvånade blickar och till sist parkeringen i montern.


Trodde jag...


Nejdå, för mina fingrar hade tydligen slagit tillbaka till kamerafunktion så det enda som det blev var en bild på trailern. Personal och häst var därinne men syns inte ens på bilden.


Så då fick det bli ett par stillbilder i montern. Fast dem kan jag inte lägga ut eftersom kameran blev kvar på mässan i vår monter. En fin bild på Rebecka när hon kramar ett lejon finns också i kameran.


Hästen gjorde i alla fall succé i mässhallen. Han har fått otaliga kramar, klappar, en puss på halsen och en del förskräckta blickar från folk som trott den var riktig.


Men den ser ju inte direkt ut som en riktig häst. Inte som Streiff, Gustav den II Adolfs häst som står i livrustkammaren i Stockholm, precis. Utan mer som en sån där barbiehäst fast i större format.


Streiff var född 1633 och har således varit död ett bra tag. Vore konstigt annars. Han är dessutom uppstoppad. Men jag kommer ihåg en gång när Robert Aschberg i ett TV-program skickade iväg några bitar tagel från Streiff per brev till en "hästpratare". När svaret kom tillbaka fick man veta att Streiff mådde prima och kände sig pigg och alert som en unghäst.

   

Unghästar är pigga. På "Må mycket bättre mässan" ska man också få se och prova saker som gör en pigg antar jag. Promenader är alltid bra och gratis.


Jag tog till exempel en promenad till bilen mitt på dagen för att stoppa mer pengar i automaten. Bilen stod en bra bit bort och jag gick raskt för att inte vara borta för länge. När jag kom fram till bilen så hade jag glömt nycklarna vid montern. Bara att gå tillbaka och göra om alltihop en gång till helt enkelt. På det viset fick jag en mycket lång promenad. Är inte det ett bra sätt att "Må mycket bättre" så säg?


Själv blev jag kvar på mässan till tvåtiden idag då jag var tvungen att åka hemåt för att hinna till kvällens lektioner. Nu ska vi vara där i tre dagar och är det någon över 18 år som känner att den kan avvara ett par timmar för att byta av oss i montern så är det bara att höra av er. All hjälp är välkommen. Vi har stora godisskålar i montern och fin utsikt över Vaksala torg!


Välkomna!

   
 
Ingen bild

Anna Backman

23 september 2011 13:52

Nu måste jag som Streiff-nörd få protestera lite! Streiff föddes inte 1633, utan det var det året han dog. Det var ju Streiff som Gustav II Adolf red på vid slaget vid Lützen den 6 november 1632, när han blev skjuten och dog (kungen alltså, Streiff dog inte förrän ett par månader senare). Den 6 november är det för övrigt fri entré på Livrustkammaren i Stockholm där Streiff står på hedersplats, för då har Livrustkammarens Vänner sin öppet hus-dag.

Hästen som det gjordes tagelprov på var inte Streiff utan en annan uppstoppad häst från Livrustkammaren, och den kände sig inte pigg och alert som en unghäst utan ska ha beklagat sig över att den kände sig stel på morgonen!

Så nu vet ni det!

Ulrika Pernler

23 september 2011 21:19

Haha Anna, tack för rättelsen! Det är ju inget som den uppstoppade hästen hade kunnat tala om själv menar jag. Streiff är en vacker häst fortfarande även om han har lite svårt att hålla glansen i hårremmen. Den rätta versionen förtog dock något av det roliga i inlägget... Men det bjuder jag på! :)Du kom inte på något bra namn till plasthästen förresten?

 
Ingen bild

r

24 september 2011 01:41

Hästen skulle kunna heta brandklipparen, en annan häst som är uppstoppad och finns på livrustkammaren.
Namnet har att göra att kungen red ut för att titta på bränder vilket var vanligt vid denna tid. Namnet streiff kommer från uppköparen som köpte upp hästen för kungen bruk. Den kostade i dagens värde ungerfär en halv miljon. Stallet där hästen stod finns kvar vid armemuset. Byggdes faktiskt alldelas nyligen till kontor efter 400 år som stall.Den sk sporren hästen har nog används ett par gånger i pr syfte.
Bland annat vid höst mottagninar för studenter.

Ulrika Pernler

24 september 2011 16:50

hjälp, min hjärna blir överfull... :D

 
Ingen bild

Anna Backman

29 september 2011 10:59

Fast nu blev det lite fel igen, så här kommer jag med den långa pekpinnen. Brandklipparen finns inte uppstoppad på Livrustkammaren, utan han är begraven. Eller de är begravna får man kanske säga, för det verkar ha varit ett namn som gick i arv i kungens stall. Annars hade han blivit över 50 år och varit i aktiv tjänst nästan hela tiden, och det är ju inte så troligt. En Brandklippare har en grav på Ängsö, och en annan ska ha dött i Lund - man hittade något som kan ha varit resterna när man grävde avlopp i ett kvarter i staden.

Streiff fick sitt namn efter sin tidigare ägare, en officer som hette just Streiff. Men att han kostade motsvarande en halv miljon i dagens penningsvärde stämmer. Däremot har varken han eller Brandklipparen stått i något av stallen vid armémuseum, för de byggdes på 1800-talet. Kungens stall låg på Helgeandsholmen, där riksdagshuset ligger nu för tiden. Det har också tillfälligt legat på Blasieholmen, där Nationalmuseum ligger idag.

Så, slutnördat från mig för den här gången!

Ulrika Pernler

29 september 2011 13:56

Intressant! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards