Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 29 maj 2012

Av Ulrika Pernler - 29 maj 2012 20:02

Hej! I morgon är det en vecka sedan jag fick ta med mig ”Lusen” hem till stallet. Jag vet att han är en häst som är väl utbildad i grunden men jag har bestämt mig för att gå väldigt försiktigt fram för att han ska få vänja sig vid mig i lugn och ro och för att han ska få chansen att bli stark i rätt takt. Så i planen jag har lagt upp ingår en hel del skritt i skogen och ungefär tjugo minuters aktiv ridning på bana eller i ridhus eller tömkörning i alla fall under den närmaste månaden.


Det är väldigt vad tjugo minuter kan gå fort och det är lite svårt att låta bli de ”roliga” sakerna. Men jag är samtidigt så medveten om att det är grunderna som måste fungera och att styrkan måste sitta för att det inte ska bli slitage på en häst. Ändå så har jag varit tvungen att prova bara lite, lite av det som jag vet finns där även om det är lite ”rostigt”. Igår red jag tio meter i passage och idag gjorde jag tre galoppombyten i varje språng. Det finns saker som är värda att längta efter!


 


Den stora ”Rolle-Grållen” fick jobba i tömmar i morse. Det är bra motion för både ryttare och häst. Rolle måste ha tjuvtittat på något rodeoprogram på TV för han fick plötsligt för sig att göra såna där bocksprång på stället med raka ben och krum rygg. Han såg väldigt nöjd ut. Mellan bockarna kom han visst ihåg att han är dressyrhäst och sprang så fint.  


Jag läste nyligen en undersökning som försäkringsbolagen gjort för att utröna vad som gör att en häst håller eller inte. Man kollade på flera olika grupper av hästar. Bland annat tävlingshästar, motionsridna hästar och ridskolehästar. Sedan gjorde man en sammanställning av det hela.  Det var intressant läsning. En sak som man kom fram till när det gällde ridskolehästar var i alla fall att de ridskolor som gav sina hästar en längre inskolningsperiod (ca tre månader) hade mycket färre skador på sina hästar än de som lät hästarna gå direkt in i verksamheten.


En ny häst vare sig den ska jobba på ridskola eller åt dig privat ska vänja sig vid miljön, nytt foder, nya rutiner, nya underlag på banor och i ridhus, nya ryttare, ny utrustning, ny hovslagare och ett annorlunda ridsätt än den är van vid. Man är tvungen gå försiktigt fram och låta saker ta den tid det behöver. Det är inte helt ovanligt att man står med en häst som blivit överansträngd i en kota efter att man ägt och ridit hästen en tid.


Vi brukar som sagt räkna med en inskolningsperiod på cirka tre månader innan våra nya hästar är inne i verksamheten. Men ibland kan det ta ännu lite längre tid. Under de tre månaderna så får hästen acklimatisera sig, komma igång med ryttare på ryggen och successivt öka på ridpassets tid och intensitet. Sedan får hästen börja prova att gå lektion några gånger per vecka och därefter utökas antalet lektioner tills hästen går cirka sex pass i veckan. Därefter kan man säga att hästen är i verksamheten. Beroende på hästens ålder och kondition utökar vi sedan antalet pass till det som är normalt för en arbetande ridskolehäst.


På ridskolan har vi flera hästar som är på ”inskolning” just nu. Porthos, Dante och Aramis är ju hästar som varit ett år på ridskolan och som nu går ungefär en lektion om dagen och som har börjat att prova på två pass vissa dagar. Till sommaren kommer de att få en riktigt lång och skön vila för att smälta alla intryck och vila upp sig efter terminen.


JoeJoe, Frits, Kildinan och O’Malley rids dagligen av personal och står precis inför att prova på att gå lektion med instruktör i sadeln. Det är viktigt att de första veckorna som hästarna provar på att vara med på lektion rider vi dem själva för att riktigt kunna kolla av hur de reagerar och fungerar i gruppen. Sedan kan de få gå enstaka pass med de äldre träningseleverna och ridas dagtid av personal. Så småningom slussas de ut och får ridas i ”vanlig” grupp.


De hästar som utbildas till verksamheten från lite yngre ålder är ofta de hästar som fungerar bäst och stannar kvar längst i vår verksamhet.


För att få en hållbar häst handlar det också om att lyssna på hästarna och rida dem klokt och efter sin dagsform. Ibland får man lov att ge sin häst en lugn vecka oavsett om det är en tävling eller träning i antågande bara för att hästen behöver det just då.


Målet med ens häst måste väl ändå vara att man gör vad man kan för att hästen ska få ett så långt, trivsamt och friskt liv som möjligt. Hästar har nästan alltid en poäng i det de ”talar om”!


 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards