Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 21 januari 2013

Ekande plånbok

Av Ulrika Pernler - 21 januari 2013 15:24

Hej! Nu kommer säkert några av er tro att jag blivit sponsrad av någon förälder till något tjatande ponnybarn för att skriva följande inlägg. Det är möjligt!


Den här veckan har jag pratat med flera elever som står i valet och kvalet att köpa egen häst. Vilket jag tycker är jätteroligt. Vist är det ett mål med ridskolan att de som rider blir så hästbitna att de en dag väljer att ge sig in på riktigt i hästvärlden. 


Ofta vill eleven ha råd och framförallt veta vad man ska tänka på när man letar häst och vilken typ av häst som skulle kunna passa just den personen. Det är roligt, men svårt att hjälpa till. Jag brukar försöka utgå från mina egna erfarenheter men för den skull är det inte säkert att jag har rätt i allt jag säger. Men jag hoppas det kan vara till lite hjälp. 


Det viktiga som jag ville komma till i dag är att själva inköpet av hästen är en engångssumma. Det är det som hästen kostar varje månad som är den stora utgiftsposten. Månadskostnaden för hästen måste man vara medveten om innan man står där med sin häst. Ibland tillkommer det dessutom saker som kostar extra. Veterinärbesök, ny sadel och så vidare. 


Har man tagit beslut om att man har råd att hålla sin häst varje månad så tycker jag också att det kan vara ett klokt beslut att lägga lite mer på inköpssumman för att få en häst som är frisk och framförallt rätt häst för sin nya ägare. 


Först månadskostnaden; För oss som bor i storstaden och som kanske också vill ha tillgång till ridhus inom rimligt avstånd (eller ännu hellre på plats) så kostar en månadshyra någonstans mellan 3500 kronor och 5000 kronor. (I vår huvudstad kan det dra iväg några tusenlappar ytterligare.Jag har hört summor på upp till 8 000 kr ) Givetvis kan man stå billigare långt ute på landet men då tillkommer resorna till och från stallet och alla resor man får göra för att komma till ridhus och träningar. 


Vad som ingår i stallhyran skiljer sig. Man kan väl säga att ju mindre man vill göra själv desto dyrare. Det finns inackorderingsstall och där sköter stallvärden/ anställd personal en hel del av tjänsterna som morgonutfodringar och utsläpp i hage. Man kan ibland även köpa till tjänster som mockning. I ett sådant stall så hjälper hästägaren kanske till med vissa pass som helger eller kvällar. Så finns det kollektivstall där man tillsammans hjälps åt med alla utfodringar och ut och in från hagar. Eller så anställer man tillsammans en person som gör jobbet. Man får välja det alternativ som passar en bäst. 


Andra löpande kostnader som man har är hovslagare var sjätte till åttonde vecka för runt 1200 kronor per gång. (Om hästen är skodd runtom) Vaccinationer och avmaskning kostar ett par tusenlappar varje år. Man måste också hålla sin häst försäkrad på ett sätt som gör att man har råd att behandla den vid eventuell sjukdom. Att ställa hästen på ett djursjukhus är väldigt dyrt men inget som man kan välja bort om olyckan skulle vara framme. Man kan välja mellan många olika alternativ när det gäller försäkring. Men någon tusenlapp per månad måste man nog minst räkna med för sin häst. (Mkt mer för en häst som varit dyr i inköp)


Sedan finns det en rad småposter som kostar. Man kanske vill träna en gång i veckan för tränare. Detta kostar ofta någonstans mellan 300 och 700 per tillfälle för en utbildad tränare. Några tävlingar per år. Startavgiften ligger mellan 150 och 350 kronor per klass beroende på tävlingens art. Licenser för att få tävla- någon tusenlapp per år. Hyra av trailer/ trailerinköp, bensinkostnader, extra tävlingsutrustning osv. Nytt vintertäcke 1500 kr, byte av sadel som inte ligger bra- kan kosta vad som helst mellan 6 000 och 30 000. 


Törs man räkna ihop ovanstående så ser man att det drar iväg en del och att hästköpet är ett stort beslut. Men för de allra flesta som har häst så vet jag att de tycker att det är väl spenderade pengar. 


Det jag egentligen ville komma fram till är att oavsett vad hästen kostar att köpa, tiotusen eller hundratusen, så har man de fasta kostnaderna varje månad. Därför är det så viktigt att när man väl har bestämt sig så ska man också skaffa rätt sorts häst. För annars blir det inte roligt. Ett sätt att spara ihop till en lite dyrare häst är att lägga undan de pengar som stallhyra etc skulle kosta under ett år. Genom att vänta lite till med inköpet av sin häst så spar man lätt ihop runt 40 000 kronor eller mer. 


Ett annat alternativ om man blivit avskräckt av ovanstående (ber om ursäkt för det i så fall) är att istället välja att rida flera dagar i veckan på en ridskola.  För den summan det kostar att ha egen häst kan du rida en ridlektion per dag sju dagar i veckan. Där ”slipper” man stallpassen med mockning och utsläpp och får bara göra myset. Det vill säga pyssla med hästen och rida. Däremot så missar man kanske lite av den frihet det kan vara att ha den egna hästen. Å andra sidan kan man lätt ”byta” häst om man inte trivs ihop. Det är något  omständigare med din egen häst om du skulle upptäcka att det blivit en missmatch. 


Ja, mycket finns det att väga för och emot. Att ha häst är oftast fantastiskt roligt. Fast ibland är det för kallt och ibland för varmt och ibland för blött och ibland för torrt. Ibland är det lätt och ibland är det jobbigt (kvällsfodra på julafton, sjuk häst på lördagnatt, eller ramla av i en vattenpöl...) Ibland önskar man att alla fick möjligheten att prova på och ibland undrar man vad man håller på med. Men hur som helst så gäller det att stoppa näsan djupt ner i plånboken innan man tar det stora beslutet.


Några inspirerande bilder för blivande hästägare:


 

Emilie och Lola på tävling i mars

 

Man bör vara förtjust i lera!

 

Härligt sommarväder!

 

Åka iväg på tävling och trilla av på första hindret...

 

Härligt uteridningsväder. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards