Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 15 mars 2013

Glöm inte att tangera!

Av Ulrika Pernler - 15 mars 2013 14:56

Hej! I morse fick det bli lite arbete i tömmar för Lusen. Det är bra omväxling för hästen att få jobba utan ryttare på ryggen. Sen ska jag ju inte sticka under stol med att det är bra motion för oss ryttare också där  vi springer runt i spånet. Alltid i fel sorts skor förstås. Antingen stallskorna med stålhätta...(rekommenderas inte) Eller i ridstövlar vilket jag kan intyga inte är speciellt löpvänligt. 


Efter det så var jag hem en sväng för att uppdatera hemsidan och lägga in lite adresser i idrott online. Det är ett ständigt uppdaterande för att hålla registren aktuella. 


Efter lunch så kokade jag en termos choklad inför eftermiddagens skolmästerskap i dressyr på Jälla skolan. Man får använda alla sätt man kan för att hålla sig varm i ridhus på vintern. Choklad är ett bra och gott sätt. Så fick det följa med en packe filtar och underställ förstås. 


Jällaskolans elever och hästar kämpade på fint och inte en enda red fel väg vilket såklart kan hända när man rider program. De små problem med vägarna som ändå uppstod var de klassiska för programmen i LC och LB. Nämligen bågarna och volterna. 


Än en gång så börjar jag fundera över varför just serpentinbågarna ska vålla sånt problem vad det gäller vägvalet. Jag vet att jag har varit inne på det förut. Men det är nästan vanligare att man tappar vägen i den första bågen än att man inte gör det. (Se bilden nedan.)


 


Min fundering har ju varit om det är tränarnas och instruktörernas sätt att förklara vägen som gör detta. 


"-Rid inte ut i hörnet!"

Så säger vi ju. Detta för att man inte ska rida djupa hörn i serpentinbågar utan mer placera bågarna som halvcirklar. Men man ska ju ändå hela tiden ut till tangeringspunkterna.(se bilden nedan)  En gång per båge ska man tangera spåret. (gul cikel) 


Jag ska göra ett test och inte säga ett ord om att inte rida ut i några hörn och istället prata om tangeringspunkter och cirkelbågar. Vad tror ni?



Samma med volterna som nästan alltid blir för små. Även tjugometersvolterna tenderar att hamna innanför spåret i de lättaste programmen. Men om man istället lär eleverna att rida ut till tangeringspunkterna så kanske... .


 

Själv tycker jag att det är mycket lättare att forma runda volter om man alltid delar in dem i fyra delar och ser nästa punkt hela tiden. Prova får ni se. 


Vad som är en tjugometers volt, en femtonmetersvolt och en tiomeetersvolt måste man öva på innan man rider programmet. Stega ut dem till fots. Sätt ut koner. Och nöt på! 

   

Nu återstår en dressyrlektion och sedan mina ordinarie ridskolelektioner på fredagkvällar innan jag kan låsa och släcka stallet för natten. Sedan bär det rakt hem till badkaret kan jag lova för att tina upp en frusen kropp men varm själ. 


 
 
Ingen bild

Anna-Maria

15 mars 2013 22:29

Det är ju så att hjärnan har väldigt svårt med ordet "inte"... Jag ska inte äta godis... vad är det man tänker på hela tiden då... Jo, godis och så äter man till slut iallafall...
Kom ihåg tangeringspunkterna borde enligt den teorin alltså vara bättre. :)

Ulrika Pernler

18 mars 2013 09:25

Absolut! Kom ihåg tangeringspunkterna får det bli! ...Fast....uppenbarligen kommer de ju ihåg "Rid inte ut i hörnen"...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards