Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 5 april 2013

Påskharar och kurra gömma

Av Ulrika Pernler - 5 april 2013 17:50

Hej! Sol och vårdropp idag när jag steg ur bilen på stallparkeringen vid lunch. Plötsligt blev jag omsprungen av en ”hare” och en ”påskkärring” och strax därefter kom små horder av barn med blicken flackande högt och lågt. Påskäggsjakt! 


Alla barnen letade rätt på varsitt ägg. Några hittade sina snabbt och några fick leta lite längre. Sedan lektes det tagare och kurragömma på stallplanen under eftermiddagen. De glada skratten ekade. Hästarna stod lugnt i sina hagar och letade med mularna i marken där snön just har börjat ge vika för lera och förhoppningsvis sticker snart de första gröna stråna upp. 


Jag har haft dressyrkurs sedan i tisdags. Idag tar nästa ”kurspaket” vid och avslutar på lördag men själv är jag ledig från manegen och arbetar med andra saker ett par dagar. På söndag avslutar vi påsklovet med Pay and Jump och idag lade jag ut startlistorna och insåg att vi kommer att ha nästan etthundra starter. 


Tillbaka till dressyrkursen. Jag hade fjorton deltagare det här lovet från ryttare på B-ponny till riktigt, riktigt vuxna :) Vi började varje dag med ett teoripass. Första dagen fick alla i uppgift att skriva en riddagbok under kursen. Vad gjorde vi under passet, en ritning av övningen, syftet med övningen och hur det kändes. Men det viktigaste av allt var de tre gubbarna överst på pappret. En glad, en mittemellan och en trött/sur. Där skulle man ringa in hur man mått under dagen. För visst påverkar det mycket, mycket hur man haft det under dagen och inte minst vilket humör man är på när man sätter sig i sadeln. Mycket mer än man tror. Första dagens teori handlade således mest om ryttarna själva. 


Andra dagen fick Lusen vara lärare. Alla fick ta med sig varsin stol till ridhuset och så red jag på Lusen och vi tittade på allt mellan himmel och jord. Hur hästen ska stå i en halt, hur benen rör sig i skritt, trav och galopp, vad som händer med skritten när hästen ryggar, skänkelvikning vs diagonal sluta och så vidare. Mellan varven pepprade jag eleverna med frågor och de var riktigt duktiga på att försöka svara. Jag tror de kände att de kan en hel del om ridning och rörelser. 


Tredje dagen hade vi ”stora skolförhöret”. Vi gick igenom rörelser och gångarter. Men inte teoretiskt som vi kanske brukar med fotförflyttningar och hjälper utan helt enkelt så tog vi upp vad varje del av ridningen kan göra för hästen. För dressyrens mål är ju som det står i TR II att göra hästen lydig, användbar och angenäm att rida. Rätt utförda så är detta just vad rörelserna gör för hästen. 


Jag tycker det är väldigt viktigt att eleverna vet varför de ska göra till exempel en halt eller skänkelvikning. Vi tog upp en sak i taget och så fick alla deltagarna fylla i med vad de tyckte stämde in på just detta. De blev många bra ord- lydnad, takt, balans, lösgjordhet, påskjut, förberedelse, samling, återhämtning, koordination, styrka och så vidare. 


Riktigt duktiga än en gång! Som en elev sa; Man blir lätt lite passiv när man sitter i grupp. Man väntar hela tiden på instruktion från ridläraren. Men istället kan man göra sin halvhalt eller ställa sin häst lite bättre i nästa hörn. Då kan man själv påverka resultatet. 


Vi avlutade med boktipset. Eftersom jag tagit mig tid att gå och ordna ett par passande läsglasögon så kan jag läsa böcker igen. Den här gången var det ”Nuno Olivieras” (1925-1989) Reflexioner av ridkonsten som fick stå i centrum. Boken har ganska nyligen översatts till Svenska. Den är intressant för den innehåller sida efter sida med reflexioner av olika ridrelaterade situationer. Man kan välja att läsa sig igenom hela boken eller så kan man bara ta några rader och fundera över och försöka bli ännu litet klokare. 



”En ryttare som har känslighet berömmer vid minsta tecken på lydnad- när man då begär nästa gång svarar hästen med lugn- förtroende och nöje. Begär ofta- nöj dig med lite- beröm mycket”


Ja, vi red också på kursen förstås. :) Hästarna var pigga och glada och visst är det kul att få hjälpa ryttarna tre dagar på raken eftersom man kan följa upp och jobba vidare dag för dag. Tack alla deltagare för en roligt kurs!

 

Det har för resten siktats blåsippor i skogen idag! 

 

 

 
 
Ingen bild

Anders

5 april 2013 19:43

Tack för en kanonbra kurs. Alltid nyttigt att kombinera teori med ridningen.
"Skolförhöret" var en bra repetition av alla rörelser och gångarter. Kul att se dig och Lusen visa upp sig.
Sedan att ridningen gick så bra gjorde inte saken sämre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards