Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 25 juni 2013

Stalltips för torra hovar

Av Ulrika Pernler - 25 juni 2013 20:44

Hej! Vilket underbart väder och vilken fin sommar vi har!


Idag var det nästan outhärdligt varmt vid Gabbis och min stavgångspromenad. Men vi kämpade på, armarna brann och låren brann. Inte på grund av solen utan på grund av vårat fantastiska tempo vill jag tro! 


Det har varit en bra dag. I morse hade Lusen och jag stämt träff med en Lusitanokompis och hans ryttare på WE banan klockan åtta. WE blir dubbelt så roligt om man tränar tillsammans och båda "Lusarna" var så duktiga. Vi avslutade med en liten sväng på ridvägarna. 


Klockan tio var det dags för lektion för fina Friesern Kadde och hans ryttare och klockan ett för duktiga ponnyn Maja och  hennes ryttarinna. 


Tänk så olika hästar kan vara och alla så fina och duktiga på sitt eget vis. 


Ikväll har jag haft två grupper som tränat WE. Så dagen slutade liksom där den började :) Alla var jätteduktiga såklart och hästarna blir så nöjda när de förstår hur hindren ska utföras och när de lyckas.  Solen gick i moln vid halvsextiden och efter det var det riktigt behagligt både att hålla lektion och att rida. 


Isa som var med på lektionen hade fått nya skor för dagen och Ann Marie som red berättade att hon var lite torr om hovarna just nu.


Torrt och varmt väder torkar ut hovarna och gör dem hårda och lite mer stumma. När Ann Marie sa det där om hovarna kom jag på en grej som jag använde på en häst jag hade som hade väldiga problem med torra hovar som sprack och gick sönder, speciellt på sommaren.


Jag försökte förklara lite snabbt hur jag gjorde hemmatillverkade tofflor som jag blötte och använde för att tillföra fukt i hovarna. Men jag tror inte att jag förklarade så bra för alla tittade så konstigt på mig. Jag gör ett "dagens tips" i bloggen istället sa jag. Så här kommer det:


Dagens tips! 

Tofflor för torra hovar

(Nu finns/fanns det faktiskt filttofflor att köpa som man kan/kunde blöta och sätta på hästens hovar, men då många hästar har en förmåga att tugga sönder saker som går att tugga sönder så är nedanstående ett mycket prisvärt alternativ!)


Du behöver:


Nosremmar (1-4 st beroende på antal tofflor) Finns att köpa på t ex Hööks för en lagom peng. 


 


Disktrasor (finns på rulle)


 


Klipp till en lagom bit disktrasa. Den ska gärna vara vikt ett par gånger för att hålla kvar mer vatten. Gör snitt  med jämna mellanrum upptill och trä igenom nosremmen. Dränk tofflorna i vatten och sätt en på varje ben som är utrustat med en torr hov.


 


Klåfingriga hästar kan stå med tofflorna medan man är i stallet.

Välartade hästar kan behålla tofflorna på hela natten för lång effekt! 


De klåfingriga hästarna är rätt så vanligt förekommande...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards